در طول دوازده سال گذشته، «انستیتوی عرب آمریکایی» با الهام ازعلاقه ای که «جبران خلیل جبران» فیلسوف و شاعرلبنانی تبار آمریکایی به عشق، برابری و درک بهتر میان ملل شرق و غرب داشته است، هرسال طی مراسمی در شهر واشنگتن جوایزی را به نام این شاعر بشردوست به افرادی که به صورتی به بهبود مناسبات میان غرب و جهان عرب کمک کرده انداهدا می شود.
خلیل جبران، فیلسوف و شاعر آمریکایی لبنانی تبارگفته است:«تورا دوست می دارم برادرم، هرکه هستی، چه درمحراب کلیسایی زانو زده باشی، چه در کنیسایی به خواندن دعا مشغول باشی و چه در مسجدی درحال نماز.»
یکی از معروف ترین کتاب های جبران خلیل جبران، کتاب معروف «پیامبر» است که محتوی آن به خوبی نمایانگر تعهدی است که او نسبت به درک بهتر جوامع مختلف با نژادها، ملیت و مذاهب گوناگون دارد. به همین جهت نیز «جایزه بشردوستی و بردباری خلیل جبران» به افرادی اهدا می شود که باهمین بصیرت و دیدگاهی مشابه به جهان نگاه می کنند.
جیمززاگبی، رئیس انستیتوی عرب آمریکایی می گوید:«ما این جایزه را برای کسانی درنظرگرفته ایم که به ارزش هایی که ما می خواهیم منعکس کننده آن درزندگی خودمان باشیم اهمیت می دهند. با اهدای این جایزه به آنها در حقیقت ما به روح بشریت احترام گذاشته ایم.»
امسال شهردار شهر شیکاگو، ریچارد دالی جایزه خلیل جبران را به خاطر دست یابی به این گونه ارزش ها به دست آورده است. او به ویژه به خاطر ایجاد ارتباط بین ایالات متحده و جهان عرب در سطح محلی با ایجاد یک مدرسه آموزش زبان عربی در شهر شیکاگو مورد قدردانی قرار گرفت. دالی می گوید:«زبان یکی از مهمترین عواملی است که می تواند به جوانان و نوجوانان و مردان و زنانی که با پایان تحصیلات به دنبال شغلی هستند کمک کند. به خصوص امروز که دنیا به یک جامعه جهانی کوچک تر تبدیل شده است برای مردم ما مهم است که بتوانند با فرهنگ وهم بخشی های جهان عرب به تمدن جهانی آشنا شوند.»
عبدالرحمن زیتون یکی دیگر از این دریافت کنندگان جایزه بشردوستی خلیل جبران است. او یک شهروند عرب ساکن آمریکاست که در وقایع طوفان «کاترینا »درشهر نیواورلئان به کمک مردم مصیبت دیده درمنطقه شتافت. او به تنهایی و با استفاده از یک قایق چوبی کوچک به مدت پنج شبانه روز مواد غذایی و دارویی به مردم رساند و تا جایی که می توانست به نجات افرادی که درجریان سیلاب گرفتار شده بودند پرداخت. او در همین دوران دستگیر و به عنوان «تروریست» به مدت ٢٠ روز به زندان افکنده شد.ماجرای کمکرسانی های این قهرمان بشردوست و وقایعی که بر او گذشته موضوع کتاب تازه ای به قلم نویسنده آمریکایی «دیو اگرز» Dave Eggers است.
زیتون می گوید:«حضرت محمد پیامبراسلام دستور داده است که درمواقع مصیبت به همسایه خود کمک کنید. یکی از مهم ترین گفته های او این است که چگونه می توانید شبی شام خورده سر به بستر بگذارید اگر بدانید همسایه شما گرسنه است. این وظیفه هر مسلمان واقعی است که از هرگونه کمکی به دیگران دریغ نکند.»
قاضی روزماری بارکت، یک بانوی آمریکایی عرب نژاد که از سال ١٩٩٤ درصدر دادگاه عالی فلوریدا به کار اشتغال دارد نیزجایزه خدمات اجتماعی خلیل جبران را برای رسیدگی به مسائلی دررابطه با عدالت و برابری به دست آورد:«من می دانم که من تنها فردی نیستم که به استقرار عدالت و برابری کمک کرده است بلکه هزاران هزار تن از افراد دیگر نیز در این راه خدمات چشمگیری انجام داده اند تا آمریکایی کنونی ساخته شده است.»
جایزه بهترین موسسه خصوصی خیریه به شرکت ملی ومستقل خدمات اجتماعی «سی ان سی اس» CNCS به خاطر کمکرسانی به مردم نیازمند آمریکا اهدا شد.
در مراسم اهدای جوایزبشری و بردباری خلیل جبران، کمدین معروف عرب تبار ساکن آمریکا، احمد احمد از تجربه های شخصی خود در ارتباط با عرب بودن در آمریکا سخن گفت:«هربار ازخاورمیانه برمی گردم دوستان آمریکایی ام می گویند آنجا چکارمی کردی؟ من هم جواب می دهم که برای اجرای یک برنامه کمدی رفته بودم. بعد آن ها می گویند: راست میگی؟ برای سربازان آمریکایی؟ و من می گویم نه برای عرب ها! بعد می گویند به انگلیسی؟ و من می گویم بله به انگلیسی و آن ها می گویند: و آن ها این جوک ها را می گیرند؟»
جبران خلیل جبران نیز گفته است:«در جمع دوستان بگذارید شیرینی خنده و شادی جریان داشته باشد.»