پروژهای عمرانی در ایران پس از انقلاب از این رو اهمیت دارد که مقامات تلاش می کنند تا در مراسم افتتاح آن، سکویی برای ترقی خود فراهم کنند. هر طرح کوچکی می تواند در این چارچوب سرنوشتی سیاسی پیدا کند. مدتهاست که اخبار حوزه شهرداری تهران درگیر پایان کار و مراسم افتتاح پروژه ای به نام تونل توحید است. آخرین زمان افتتاح این تونل که بزرگراه های شمال و جنوب تهران را به هم متصل می کند، یک ماه پیش به مناسبت عید غدیر بود. در حالی که به دلیل برخی کارهای باقی مانده این مراسم به پس از عاشورا موکول شد ولی محمد باقر قالیباف، شهردار تهران، به خبرنگاران گفت که این پروژه تا یک ماه و نیم دیگر افتتاح خواهد شد.
در تاریخ تهران، شهری که بیش از دو قرن پیش از سوی سلسله قاجار و بنا به دلایل نظامی به پایتختی ایران انتخاب شد، نام شهردارانی به چشم می خورد که با وجود گذشت زمان نمی توان آنان را از حافظه پروژه های عمرانی این شهر پاک کرد. احمد بوذرجمهری در زمان پهلوی اول مجری نوسازی تهران شد. بخت یار او بود که خیابانی در تهران به نامش ثبت شد که با وجود تغییر آن از سوی دولت انقلابی مردم هنوز آن را بوذرجمهری می نامند. او علاوه بر پست شهرداری نظامی هم بود. پس از او می توان به غلامرضا نیک پی اشاره کرد که پس از انقلاب اعدام شد.
شاید تاریخ پس از انقلاب شهرداری تهران خواندنی تر باشد. غلامحسین کرباسچی که شهر جنگ زده را نوسازی کرد، کارش به دادگاه و زندان کشید. پس از او محمود احمدی نژاد بود که از شهرداری تهران به ریاست جمهوری رسید و جانشین او رقیب پرقدرت انتخاباتی او و رییس پلیس سابق جمهوری اسلامی سردار محمد باقر قالیباف بود. سرداری که برای نامزدی در انتخابات ۸۴ لباس نظامی را از تن به در کرد ولی به عنوان نامزد اصول گرایان هم انتخاب نشده.
او پس از انتخابات مدتی خانه نشین شد. قالیباف از کسانی که یاریش نکرده بودند، گلایه داشت. تا آن که شورای شهر تهران او را به جانشینی احمدی نژاد برگزید. قالبیاف کوشید تا به پروژه هایی که در تهران سرگردان مانده بودند سامان دهد. از جمله اولین تونل زیرگذر شهری را که از زمان کرباسچی رها شده بود به پایان رساند. پس از آن برج میلاد را افتتاح کرد و در این میان در صدد برآمد تا یک پروژه را آغاز کرده و در یک برنامه زمان بندی به پایان برساند. تونل توحید.
یک پروژه شهری که بزرگراه های شمال و جنوب تهران را به هم متصل می کند و می تواند برای ترافیک تهران که به معضلی جدی تبدیل شده، راهگشا باشد. سردار سابق اعلام کرد که هر روز صبح پیش از آن که در دفترش حاضر شود از این پروژه دیدن می کند. حتی زمانی که کشور در بحران سیاسی پس از انتخابات بود در مورد آن تردیدی وجود نداشت.
روز عید غدیر قرار شد تونل توحید افتتاح شود اما نشد. برخی مخالفان قالیباف خبر دادند که به دلیل عجله در ساخت تونل برخی موارد ایمنی رعایت نشده و تونل ریزش کرده است. این شایعه ها زمانی داغ تر شد که احمد دنیا مالی معاون فنی و عمرانی شهردار که مجری طرح هم محسوب می شد، استعفا داد و از این پروژه کنار رفت. تونل توحید نه تنها افتتاح نشد بلکه به یک پرسش ثابت از شهردار تبدیل شد. در حالی که پیش از این شهردار بود که از این پروژه تعریف می کرد و وعده می داد اکنون نوبت او رسیده بود که باید در مورد زمان پایان کار به پرسش ها پاسخ دهد.
در آخرین اخبار، این زمان روزی پس از عاشورا اعلام شد تا آن که سرانجام شهردار گفت تهرانی ها باید تا یکماه و نیم آینده برای عبور از این تونل صبر کنند. سرنوشتی که پیش از این در هنگام تعریض تونل تاریخی«کندوان» در مسیر تهران چالوس رخ داد.
وقتی در دهه ۷۰ تصمیم گرفته شد تا تونل کندوان تعریض شود عملیات بازسازی آن بیش از ۵ سال طول کشید و پایان آن به آرزویی تبدیل شد. اکنون تونلی که قرار بود سردار قالیباف با افتتاح به هنگام آن در کارنامه خود امتیازی ثبت کند به کابوسی برای شهردار و ابزاری برای منتقدان او تبدیل شده است.
ایران استثنا نیست در همه کشورهایی نظیر ایران که طرح های عمرانی به سکوی پرش سیاستمداران تبدیل می شوند، هرگونه مشکلی هم می تواند به بحرانی تبدیل شود که راه رشد آنان سد کند. آیا محمد باقر قالیباف از تونل توحید به سلامت عبور خواهد کرد؟