لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۶

جورج بوش: این حسنی مبارک بود که درباره وجود سلاح های بیولوژیک خطرناک در عراق به ما هشدار داد


جورج بوش: این حسنی مبارک بود که درباره وجود سلاح های بیولوژیک خطرناک در عراق به ما هشدار داد
جورج بوش: این حسنی مبارک بود که درباره وجود سلاح های بیولوژیک خطرناک در عراق به ما هشدار داد

بخش های تازه ای از کتاب پرسروصدای «جورج دبلیوبوش» رئیس جمهور پیشین آمریکا، به نام «لحظه تصمیم»، از تاریخ انتشار این کتاب (9 نوامبر) تا کنون مورد بحث و بررسی قرار گرفته است از جمله دربخشی که او مدعی شده که «حسنی مبارک» رئیس جمهور مصر او را درجریان وجود سلاح های خطرناک بیولوژیک در عراق گذاشته است. جورج بوش هم چنین درباره افراد دیگری که بر تصمیم او در رابطه با تهاجم به عراق تاثیر گذار بودند در این بخش از کتاب تازه خود سخن برده است.

این اعترافات که بخش مهمی از کتاب خاطرات رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا را در رابطه با اشتباهاتی که در مورد شروع جنگ عراق رخ داده است برملا می سازد، پاسخی است به این واقعیت که هرگز ازاین سلاح های بیولوژیک کشتار جمعی نشانی در کشورعراق به دست نیامد.

جورج بوش در این بخش از کتاب خاطرات خود می نویسد:«پرزیدنت حسنی مبارک به ژنرال تامی فرانک گفت که عراق دارای سلاح های کشتار جمعی خطرناکی است و درنظر دارد که از آن ها در مقابله با قوای نظامی آمریکا استفاده کند.»

جورج دبلیو بوش در ادامه این مطلب می نویسد:«من می ترسیدم برملا شدن این ادعا و نام منبع خبر موجب تحریک جهان عرب بشود و به همین جهت ازعمومی ساختن این خبر خودداری کردم.»

تا این تاریخ دولت مصر از نشان دادن هرگونه عکس العملی در رابطه با این ادعای رئیس جمهور پیشین آمریکا خودداری کرده است.

پرزیدنت بوش دراین بخش از کتاب خاطرات خود توضیح می دهد:«اطلاعات به دست آمده از یکی از رهبران با نفوذ خاورمیانه که درضمن صدام حسین، رئیس جمهورپیشین عراق را به خوبی می شناخت تاثیر مهمی بر طرز تفکر و تصمیمات من داشته است.» اودرکتاب «لحظه تصمیم» می نویسد:«در آن زمان به همان اندازه که تصمیم گیری در مورد حمله به عراق مخاطره آمیز بود، عدم انجام این عملیات نیز ریسکی و خطرناک به نظر می آمد.»

بوش می گوید پیشبرد و کارکرد پروسه دیپلماتیک در آن زمان (دوران پس از حملات یازدهم سپتامبر) کم کم ازگردونه راهکارها موجود خارج می شد و فشارها برای کنش ها ونشان دادن عکس العمل در مقابل این وقایع هر روز بیشتر از پیش می شد. او می نویسد در اوائل سال ٢٠٠٣، آلن گرین اسپن ، رئیس سابق بانک مرکزی آمریکا به او گفته بود که تردید و نامعلومی به ضرر اقتصاد کشور خواهد بود در عین حال مسائلی در رابطه با دولت های حامی آمریکا در خاورمیانه وجود داشت که همه و همه باید درنظرگرفته می شد:«شاهزاده بندرعربستان سعودی، سفیراین کشور در واشنگتن که از دوران ریاست جمهوری پدرم (جورج بوش) از دوستان نزدیک من به شمار می رفت به دفترکار من در کاخ سفید آمد و گفت که حامیان آمریکا در خاورمیانه منتظر یک تصمیم قطعی از سوی ما هستند.»

یکی دیگر از کسانی که تاثیرات مهمی در تصمیم گیری جورج دبلیو بوش در رابطه باجنگ عراق داشت، «الی ویزل»، یکی از نجات یافتگان «هولوکاست» و برنده جایزه صلح نوبل بوده است. رئیس جمهور پیشین در این باره می نویسد:«در چشم های این مرد ٧٤ ساله هنگامی که صدام حسین و بیرحمی های او را با رژیم منحوس نازی ها و نسل کشی های آنان مقایسه می کرد شوری نهفته بود.» بوش می نویسد:«الی ویزل به من گفت: آقای رئیس جمهور این وظیفه انسانی شماست که در مقابل این شخصیت شریر عکس العمل نشان دهید.»

جورج دبلیو درمورد عکس العمل خود در رابطه با خبرنبود سلاح های بیولوژیک کشتارهای دستجمعی در عراق می نویسد:«هیچ کس به اندازه خود من از این خبرکه ما نتوانسته ایم این سلاح های کشتار جمعی را درعراق پیدا کنیم شوک زده وعصبانی نبود. هربار که به این مسئله فکر می کردم به من یک حالت بیمارگونه دست می داد. هنوز هم همین حالت به من دست می دهد.»

پرزیدنت پیشین جورج دبلیو بوش اعتراف می کند که که جنگ عراق خیلی مشکل تر از آنچه پیش بینی می شد بوده اما معتقد است که اشغال و تصرف عراق توسط آمریکا فرصتی بوده است تا به نوعی دمکراسی در منطقه خلیج فارس ریشه بگیرد.

جورج بوش در کتاب «لحظه تصمیم» به موارد دیگری از جنگ عراق و تصمیماتی که او در رابطه با این موارد گرفته است اشاره می کند و ازاین تصمیمات به شدت دفاع می کند. او می گوید جنگ افغانستان که در اکتبر سال ٢٠٠١ و بلافاصله پس از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر آغاز شد لازم بود تا از طریق آن القاعده و طالبان از میان برداشته شوند.

بوش می نویسد:«البته تاریخ می تواند تصمیمات و سیاست من و ابزاری که من بجای گذاشته ام را مورد بحث و بررسی وحتی منازعه قرار دهد. اما یک واقعیت را به هیچوجه نمی توان انکار کرد و آن هم این است که پس از کابوس یازدهم سپتامر، آمریکا به مدت هفت سال و نیم توانست از امنیتی کامل برخوردار شود و از حملات تروریستی دیگر در این سرزمین مصون بماند. شاید من بتوانم دست آوردهایم را در کل دوران ریاست جمهوری در همین مسئله خلاصه کنم».

رئیس جمهور پیشین آمریکا خاطرات خود را با این جمله به پایان می رساند که «من به راحتی می توانم بگویم که تاریخ در مورد دوران ریاست جمهوری من قضاوت خواهد کرد:«این قضاوت هرچه که باشد پس از من انجام خواهد شد و این تصمیمی است که تاریخ برای من گرفته است.»

کتاب «لحظه تصمیم» روز نهم نوامبر در کتاب فروشی ها در دسترس خوانندگان قرار گرفت. از تاریخ انتشار این کتاب تا کنون، بخش های مختلف آن بارها و بارها مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.

XS
SM
MD
LG