شورای نگهبان، دوازده عضو دارد: شش عضو فقيه که با حکم رهبر نصب و عزل ميشوند، و شش عضو حقوقدانان که با معرفی رييس قوه قضاييه، و با تاييد نمايندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب ميشوند.
آيت الله خامنه ای سه عضو فقيه شورای نگهبان را برای دوره جديد اين شورا انتخاب کرد: احمد جنتی، غلامرضا رضوانی، و محمدرضا مدرسی يزدی.
احمد جنتی، دبير هشتاد و سه ساله ی شورای نگهبان از زمان تاسيس شورای نگهبان در سال ۱۳۵۹، به عضويت اين شورا در آمد، و تا کنون، در هر ۵ دوره اين شورا، عضويت داشته است. غلامرضا رضوانی نيز، در تمام دوره ها، به جز دوره دوم، منصوب شده است.
همچنين آيت الله صادق آملی لاريجانی، رييس قوه قضاييه، پنج حقوقدان را به مجلس شورای اسلامی ايران معرفی کرد. مجلس از بين اين ۵ حقوقدان ۳ نفر را برای عضويت در دوره جديد شورای نگهبان انتخاب خواهد کرد.
١-محمد سليمی، رييس شعبه ٣١ ديوان عالی کشور
٢-احمد بيگی حبيبآبادی، مشاور رييس قوه قضاييه
٣-محمدرضا عليزاده، عضو فعلی شورای نگهبان
۴-محمدهادی صادقی،عضو هيات علمی دانشگاه شيراز
۵-سيامک رهپيک، رييس دانشکده علوم قضايی و خدمات اداری
حجت الاسلام عليزداه در دوره قبل نيز عضو شورای نگهبان بود اما آيـت الله کعبی و غلامحسين الهام که در دوره قبل عضو شورای نگهبان بودند، کنار گذاشته شدند.
شورای نگهبان در انتخابات رياست جمهوری صلاحيت نامزدها را تاييد می کند. مسأله تاييد صلاحيت نامزدها سالهاست که مورد انتقاد بسياری از فعالان سياسی قرار گرفته است. اين شبهه وجود دارد که اعضای شورای نگهبان، به اقشار سياسی دگرانديش و يا غيرهمسو با حاکميت، اجازه شرکت در انتخابات سراسری را نمی دهند.
همچنين بسياری معتقدند، از آنجايی که اعضای شورای نگهبان، با انتخاب مستقيم مردم برگزيده نميشوند، نظارت استصوابی اين نهاد، بر ديگر انتخابات کشور، نفس انتخابات آزاد را، زير سوال می برد. اين مسأله، سالهاست که باعث شده گروه هايی از مردم، حاضر به شرکت در انتخابات نشوند.