لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۲:۳۷

ناامیدی از امیدها


بسته های کمک های انسان دوستانه برای افرادی که تازه در نزدیکی‌ موصل عراق آواره‌ شدند. /ت
بسته های کمک های انسان دوستانه برای افرادی که تازه در نزدیکی‌ موصل عراق آواره‌ شدند. /ت

علی عمادی: در نخستین روز بهاری سال ۱۳۹۴ خبر جدایی کارلوس کی روش و همراهی نکردن تیم ملی فوتبال ایران در اردوی اروپایی، کام ورزش دوستان و عاشقان تیم ملی را تلخ کرد. تنها چند ساعت از اعلام رسمی جدایی کی روش از سوی رئیس فدراسیون علی کفاشیان نگذشته بود که حضور کی روش در برنامه نوروزی صدا و سیما، بار دیگر شخصیت پرجاذبه وی را در تقابل با وزارت ورزش و مسولان راه یافته به فدراسیون فوتبال قرار داد.

جلوگیری از همراهی وی با شاگردانش در راه اردوی اتریش چیزی نبود که از آن به سادگی بتوان گذشت. بدهی مالیاتی وی که به گفته علیرضا اسدی، دبیر جدید فدراسیون فوتبال، طبق قرارداد، بر عهده این فدراسیون است، موضوعی است که از پیش مشخص بوده و ممنوع الخروج شدن کی روش به این بهانه، یکروز پس از اعلام جدایی اش، احتمال وجود یک سناریوی برنامه ریزی شده را تقویت می بخشد. اگر هم برنامه ای درکار نبوده، به نظر میرسد احتمال قدرت نمایی و تصفیه حساب پر رنگتر است. تصفیه حساب، نه تسویه، چرا که مالیات کی روش پیشتر، یا از کل مبلغ قراردادش کسر شده و یا به هر دلیلی پرداخت آن به عهده فدراسیون بوده است. پس میان کی روش و فدراسیون، تسویه حساب صورت گرفته، ولی میان وزارت ورزش و افراد وزارت که به فدراسیون راه یافته اند، هنوز تصفیه حساب نشده بود.

بهر حال موضوع ممنوع الخروجی کی روش هر چند که کمتر از ۲۴ ساعت حل شد، ولی بازتاب آن تنها نحوه برخورد با یک مربی خارجی را زیر سوال برد. بر خلاف آنچه در زمان جدایی سرمربی آرژانتینی تیم ملی والیبال ایران، خولیو ولاسکو رخ داد در فوتبال، نوع برخورد با رفتن کی روش بازتاب خوبی در رسانه ها و اذهان عمومی نداشت. مخالفت وزارت ورزش و جوانان و شخص وزیر ، با حضور کی روش و یا نحوه همکاری او با فدراسیون، پیش از جام جهانی رسانه ای شده بود، اما پایان کار این مرد پرتغالی با تیم ملی، بهانه تیم امید یا المپیک ایران عنوان شد. تیمی که باید در تهران، اولین گام را برای رسیدن به المپیک بردارد. حضور دو بازیکن تیم ملی بزرگسالان، سردار آزمون و علیرضا جهانبخش، که تیم امید ایران نیز خواستار به خدمت گرفتن آنها بود، بهانه این جنگ قدرت شد.

این مقدمه ای بود بر مقاله ای که کوروش بازیار، کارشناس فوتبال در مورد تیم ملی فوتبال امید ایران نوشته و برای گروه ورزش بخش فارسی تلویزیون صدای آمریکا ارسال کرده است. متن مقاله کورش بازیار بدون کم و کاست در پی می آید.

تیم فوتبال المپيك ايران در دور اول مسابقات انتخابي المپيك ۲۰۱۶ ريو با تيم هاي عربستان سعودي، فلسطين، افغانستان و نپال همگروه است. اين مسابقات از ابتداي فروردين در تهران آغاز مي شوند كه تيم اول گروه به دور بعد صعود مي كند. دور دوم انتخابي المپيك ريو در كشور قطر بر گزار مي شود

اولین اردوی آماده سازی تیم فوتبال المپیک براي شركت در دور اول مسابقات مقدماتي المپيك ۲۰۱۶ ريو ازروز دوشنبه 24 آذر و به مدت پنج روزدر تهران تشکیل شد. این اردو در شرایطی برگزار شد که متولیان تیم فوتبال المپیک ـ وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک و فدراسیون فوتبال ـ به نظرقرار نبود که برای انتخاب سرمربی این تیم به توافق برسند. فدراسیون فوتبال با انتخاب نلو وینگادا و پیشنهاد زلاتکو کرانچار برای تیم المپیک؛ عملا نشان داد که علاقه اش به جذب مربی خارجی بیشتر از مربیان ایرانی است. کیومرث هاشمی رئیس کمیته ملی المپیک؛ بعد از نتایج بد نلو وینگادا در بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی گفت: از ابتدا هم با انتخاب مربی خارجی برای تیم فوتبال المپیک مخالف بودیم. مسئولان وزارت ورزش هم وقتی هیچ استدلال فنی و منطقی برای مخالفت با زلاتکو کرانچار پیدا نکردند؛ این مربی با دانش و کار بلد را فردی الکلی معرفی کردند که صلاحیت مربیگری در ایران را ندارد.

پس از کش و قوس‌های فراوان؛ محمد خاکپور به عنوان سرمربی و حبیب کاشانی ‌هم به عنوان مدیر تیم‌ امید معرفی شدند.

نا دیده گرفتن منافع ملی و توجه به منافع شخصی و گروهی؛ دردی است که تیم فوتبال المپیک ایران از ابتدای تاسیس تا به امروز با آن دست به گریبان است. هرگاه مثل تيم خوب ۱۹۹۲ يك مربي كاربلد را انتخاب كرديم؛ مشكل خروج بازيكنان مانع نتيجه گيري و صعود به المپيك شد. هرگاه هم بازيكناني داشتيم كه تجربه بازي در تيم ملي بزرگسالان را داشتند؛ يك انتخاب غلط و خود خواهي آن مربي؛ مانع صعود به المپيك ۲۰۰۸ پكن شد

نگاهي گذرا به اسامي و زمان انتخاب مربيان تيم فوتبال المپيك و شيوه حمايت مسئولان در آماده سازي و اعزام اين تيم در دوره هاي گذشته؛ خود گوياي دلائل عدم صعود ايران به المپيك هاي ۱۹۹۲ بارسلونا تا المپيك ۲۰۱۲ لندن است. مشكل خروج بازيكنان مشمول و سرباز و نبود يك عزم ملي براي حل اين مسئله؛ تمام مربيان سابق تيم المپيك ايران را اذيت كرده است. حسن حبيبي مربي نام آشنا و صاحب سبك ايران در اين باره مي گويد: «در جريان بازيهاي مقدماتي المپيك ۱۹۹۲ براي بازي با قطر چهارشنبه به دوحه رفتيم. در كمال تعجب به ۶ بازيكن اصلي ما اجازه خروج ندادند. به دكتر ذوالفقارنسب كه كمك من بود گفتم: در ايران بمان و كار اين بچه‌ها رو درست كن و با خودت به دوحه بياور. به‌عنوان مثال رضا رضايي‌منش كاپيتان تيم و علي پورمند جزو اين بازيكنان بودند. پنج‌شنبه ظهر به آنها صلاحيت دادند كه از كشور خارج شوند. آنها شبانه به شيراز آمدند و از آنجا صبح بازي راهي قطر شدند. وقتي رسيدند ساعت ۳ بعدازظهر بود. ساعت ۵:۳۰ هم بازي داشتيم. خسته و مانده بازي كردند و دو بر صفر باختيم.

تاریخچه انتخاب و نتایج مربیان تیم فوتبال المپیک

از روزی که کمیته بین المللی المپیک تصمیم گرفت که تیم های فوتبال زیر ۲۳ سال در مسابقات المپیک شرکت کنند، دست کم ۲۴ سال می گذرد. از آن تاریخ تا به امروز؛ تیم فوتبال المپیک ایران مربیان زیادی به خود دیده است.

حسن حبيبي (دي ماه ۶۹ تا بهمن ۷۲) که تیمش در مقدماتی المپیک بارسلونا به خاطریک امتیاز کمتر نسبت به قطر از صعود به المپیک باز ماند؛ اولین مربی تیم فوتبال المپیک ایران است. حبیبی آنروزها بازیکنان بزرگی همچون خداداد عزیزی، رضا رضائی منش، جواد منافی، افشین پیروانی، بهزاد داداش زاده و علی رضا دلیخون را در ترکیب تیم خود داشت.

انور هاجيباديچ(اسفند ۷۲ تا شهريور ۷۳): اين مربي بوسنيايي که در فوتبال ايران به حاجي انور معروف بود، با تيم ملي اميد 6 ماه کار کرد.

يورگن گده(مهر ۷۳ تا اسفند ۷۳): یورگن گده آلمانی هم تنها 6 ماه مربی تيم المپیک ایران بود

حسن حبيبي(اسفند ۷۳- آبان ۷۴): حبيبي براي بار دوم هدايت تیم فوتبال المپیک ایران را برای مسابقات المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا بر عهده گرفت. مهدی مهدوی کیا، کریم باقری، مهدی پاشازاده، داریوش یزدانی، مهرداد میناوند و رسول خطیبی عضو اين تيم بودند. تیم ملی در بازی آخر به دلیل باخت یک بر صفر برابرامارات حذف شد. در آن بازی فشار رئیس وقت فدراسیون برای بازی دادن به مهدی پاشازاده جنجال ساز شد.

ابراهيم قاسمپور(شهريور تا آذر ۷۶): ابراهيم قاسمپور اين تيم را آماده بازيهاي غرب آسيا در تهران کرد و در ميان ۵ تيم شرکت کننده موفق به کسب مدال طلاي اين مسابقات شد. امیر قلعه نوعي در اين تورنمنت دستيار قاسمپور بود.

ايگان کوردس(دي ۷۷ تا خرداد ۷۸): در مسابقات مقدماتي المپيک ۲۰۰۰ سیدنی؛ تيم ملي با باخت به بحرين و لبنان از تیم ایران کنار گذاشته شد. علي کريمي، هادی مهدوی کیا، کاظمیان، جواد نکونام، حسین کعبی، داریوش یزدانی در اين تيم بازي ميكردند. علي کريمي در زمان اين مربي آلمانی در یکی از مسابقات با داور درگیر و از طرف کنفدراسیون فوتبال آسیا دچار محروميت يکساله شد و نتوانست اين تيم را همراهي نمايد.

مهدي مناجاتي( تير ۷۸): در آخرين بازي مقدماتي المپيک ۲۰۰۰ سیدنی و پس از برکناري کوردس هدايت تيم فوتبال المپیک را بر عهده گرفت.

برانکو ايوانکوويچ (خرداد ۸۱ تا آذر ۸۱): در بازيهاي آسيايي ۲۰۰۲ بوسان؛ برانکو ایونکوئیچ کروات؛ با تيم ایران مدال طلا را بدست آورد.از سال ۲۰۰۲ قرار شد که مسابقات فوتبال بازيهاي آسيايي با حضور تيم‌هاي زیر ۲۳ سال برگزار شود.

محمد مايلي کهن(دي ۸۱ تا فروردين ۸۳): مايلي کهن کارش را بعد از قهرمانی ایران دربازيهاي آسيايي بوسان آغاز کرد. در تیم مایلی کهن؛ بازیکنانی همچون مهدی رحمتی، وحید طالب لو؛ حسین کعبی، جواد کاظمیان، محرم نویدکیا، آرش برهانی، مهرزاد معدنچی، محمد نصرتی، ایمان مبعلی،علی بداوی، جلال کاملی مفرد حضور داشتند که علاوه بر قهرمانی در بازیهای آسیایی پوسان؛ چند ماه بعد به همراه تیم ملی ایران به مقام سوم جام ملت های آسیا در چین دست یافتند و نزدیک به یک سال بعد هم به جام جهانی آلمان صعود کردند. محمد مایلی کهن درمقدماتي المپيک ۲۰۰۴ در ۵ بازي سرمربي تيم اميد بود و بعد از دو شکست مقابل کره جنوبي و چين برکنار شد.

حسين فرکي( فروردين ۸۳ تا تير ۸۳): بعد از اخراج مايلي کهن، فرکي که دستيار برانکو بود و با این بازیکنان همزمان در تیم ملی بزرگسالان هم کار میکرد، راهي تيم فوتبال المپیک شد. حسین فرکی در ۳ بازي باقيمانده تيم را به ميدان فرستاد که دو برد و يک باخت بدست آورد.

رنه سيموئز(مهر ۸۴ تا آذر ۸۵): رنه سیموئز برزیلی؛ در بازيهاي آسيايي ۲۰۰۶ دوحه به مقام سوم رسيد و قبل از آغاز مسابقات مقدماتي المپيک ۲۰۰۸ پکن از ایران رفت.

وينگو بگوويچ ( دي ۸۵ تا خرداد ۸۶): در فاصله سه هفته تا اولين بازي تيم اميد در مقدماتي المپيک ۲۰۰۸، بگوويچ مربی تیم فوتبال المپیک ایران شد. اولین اقدام وینگو بگوویچ در تیم المپیک؛ خط زدن نام محمد پروین ازاین تیم بود. محمد پروین که آنروزها یکی از آماده ترین هافبک های نفوذی ایران بشمار می رفت؛ قربانی اختلاف بگوویچ و علی پروین در پرسپولیس شد. شکست‌هاي متوالي و حذف از ادامه مسابقات مقدماتي المپیک پکن؛ حاصل کاراین مربی کروات بود.

نناد نيکوليچ ( تير ۸۶ تا آبان ۸۷): بعد از بگوويچ نوبت به هموطنش نيکوليچ رسيد که همزمان با تيم جوانان، هدايت تيم اميد را نيز بر عهده داشته باشد. البته تيم ملي اميد در دوره او در مسابقه اي حاضر نشد و بعد از حذف تيم ملي جوانان از مسابقات آسيايي، نيکوليچ نيز اخراج شد.

غلام حسین پيرواني( دي ۸۷ تا آذر ۸۹): دوره دو ساله مربيگري پيرواني در تيم اميد نيز مثل مربيان قبلي با مشکلات زيادي همراه بود. انتخاب یک فرد متمول غیر ورزشی به عنوان مدیر تیم فوتبال المپیک از طرف کمیته ملی المپیک که هر روز علیه پیروانی مصاحبه می کرد باعث شد پيرواني استعفا دهد که دوباره به تيم بازگشت. غلامحسین پیروانی بعد از چهارم شدن در بازيهاي آسيايي ۲۰۱۰ گوانجو چین؛ از تیم المپیک جدا شد.

هومن افاضلي( دي ۸۹ تا اسفند ۸۹): افاضلي به عنوان مربي موقت تيم ملي اميد در دو بازي مقدماتي مقابل قرقيزستان هدايت تيم را بر عهده داشت و موفق شد تيم اميد را به مرحله دوم مقدماتي برساند.

علیرضا منصوریان( اردیبهشت ۹۰ تا دی ۹۲): بعد از دوره اول حضور حسن حبیبی (سه سال) علیرضا منصوریان دیگر مربی باثبات تیم فوتبال المپیک ایران است. علیرضا منصوریان در مرحله دوم مقدماتی المپیک ۲۰۱۲ لندن جانشین هومن افاضلی شد و برای صعود به مرحله نهایی مقدماتی المپیک لندن در یک بازی رفت و برگشت باید از سد تیم عراق می گذشت. منصوریان که در بازی رفت موفق شده بود با یک گل عراق را در اربیل شکست دهد؛ به دلیل استفاده از یک بازیکن دو اخطاره سه بر صفر بازنده اعلام شد. تیم المپیک ایران در مجموع با شکست پنج بر صفر در دو بازی رفت و برگشت مقابل عراق از صعود به مرحله بعد باز ماند.

هومن افاضلی (دی ۹۲ تا اسفند ۹۲): تنها ده روز مانده به آغاز مسابقات قهرمانی زیر ۲۲ سال آسیا در عمان؛ علی رضا منصوریان استعفا داد و هومن افاضلی جانشین اودر تیم المپیک شد. تیم المپیک ایران با هدایت افاضلی در مسابقات زیر ۲۲ سال آسیا که در کشور عمان برگزار شد؛ با کسب یک برد و یک مساوی ویک باخت در گروه خود سوم شد.

نلو وینگادا( اسفند ۹۲ تا آبان ۹۳): جهت حضور قدرتمند در مسابقات آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون و همچنین مسابقات مقدماتی المپیک ۲۰۱۶ ریو؛ فدراسیون با نلو وینگادا به توافق رسید. شکست ایران مقابل ویتنام و تساوی مقابل قرقیزستان در بازی های آسیائی ۲۰۱۴ اینچئون؛ باعث شد تا منتقدان فدراسیون فوتبال؛ وینگادا را عامل این ناکامی بدانند. فدراسیون فوتبال هم قبل از اتمام قراردادش با وینگادا؛ او را از تیم المپیک ایران کنار گذاشت.

بی توجهی به منافع ملی یا خود خواهی متولیان تیم فوتبال المپیک!!

با توجه به روند انتخاب مربي تيم المپيك و انتخاب بازیکن و برگزاری اردوها، مردم بیش از پیش از تیم امید ـ المپیک ـ نا امید هستند. دعوای کارلوس کیروش با حبیب کاشانی و محمد خاکپور بر سر استفاده از علیرضا جهانبخش و سردار آزمون، تنها چند روز پیش از آغاز مسابقات مقدماتی المپیک؛ کار را به آنجا کشانده است که کی‌ روش تهدید به کناره گیری از تیم‌ ملی ایران کرده است. صعود اين تيم به المپيك ۲۰۱۶ ريو با این شیوه تدارکات و مدیریت ؛ بيشتر به يك شوخي شبیه است.

XS
SM
MD
LG