لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۲۱

بحران غذا، عامل اصلی اعتراض های مردمی در مصر


بحران غذا، عامل اصلی اعتراض های مردمی در مصر
بحران غذا، عامل اصلی اعتراض های مردمی در مصر

در شرایطی که کارشناسان و ناظران خارجی به تحلیل علت ناآرامی ها و اعتراض های مردمی در جهان عرب و در کشورهایی همچون تونس پرداخته اند، روزنامه کانادایی گلوب اند میل در مقاله ای در همین مورد، بحران غذا را علت اصلی ناآرامی های مصر خوانده است.

این روزنامه می نویسد در حالی که «سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد» اخیراً نسبت به افزایش بی سابقه شاخص قیمت مواد غذایی و فراتر رفتن قیمت مواد غذایی از نرخ بی سابقه تابستان سال ۲۰۰۸ هشدار داده است، وقوع ناآرامی ها و شورش های اجتماعی در کشورهای جهان عرب تصادفی نیست.

نویسنده این مقاله به خوانندگان خود یادآوری می کند زمانی که چهل درصد از جمعیت مصر با کمتر از روزانه دو دلار روزگار می گذرانند، با صرفه جویی در خرج روزمره و حذف جنبه های تجملی زندگی نمی توان پیامدهای افزایش شدید قیمت مواد غذایی را کاهش داد.

وی می افزاید این مسئله زمانی چهره جدی و خطرناک تری به خود گرفت که قیمت انواع غلات مهم، همچون گندم اخیراً به بالاترین سطوح خود رسید و مصر که بزرگترین وارد کننده گندم جهان است، با مشکلات جدی روبرو شد.

گلوب اند میل می افزاید با وجود بحران بی سابقه افزایش مواد غذایی اساسی، برای جمعیت ۳۰ میلیونی مصر که با کمتر از دو دلار در روز زندگی می کنند، تحمل حسنی مبارک، دیکتاتوری که سه دهه به آن ها ظلم کرده است، غیرممکن می شود.

این روزنامه می نویسد بحران قیمت مواد غذایی و معضل مشابهی گریبان زین العابدین بن علی، رهبر تونس را گرفت و شورش های مردمی سبب شد وی در نهایت از کشور متواری و به عربستان سعودی تبعید شود.

شورش های مردمی در اعتراض به بحران افزایش قیمت مواد غذایی در الجزیره، کشور همسایه تونس نیز سبب شد عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس جمهوری این کشور نه تنها به طور غیرمترقبه ای وضعیت اضطراری ۱۹ ساله کشور را لغو کند، بلکه مهم تر از همه این که رئیس جمهوری به دولت دستور داد ۸۰۰ هزار تن گندم را سفارش دهند. رئیس جمهوری الجزیره سه دوره متوالی بر مسند قدرت تکیه زده بوده است.

گلوب اند میل خاطرنشان می کند: «الجزایر تنها کشور منطقه نیست که برای اجتناب از اعتراض های مردمی به کمبود غذا، در حال احتکار مواد غذایی است. حتی کشورهای به ظاهر باثباتی همچون عربستان سعودی نیز چنین کرده اند و عربستان سعودی از تصمیم خود برای دو برابر کردن حجم موجودی گندم انبارهای کشور خبر داده است. این کشورها می دانند که این اعتراض ها به سادگی می توانند به انقلاب های مردمی علیه حاکمان بدل شوند.»

در بخش دیگری از این مقاله آمده است شورش های ناشی از بحران غذا فقط گریبان کشورهای عرب را نگرفته است و خطر اعتراض های مردمی به افزایش قیمت مواد غذایی و کمبود بی سابقه کالاهای اساسی، کشورهایی همچون بنگلادش و اندونزی را نیز تهدید می کند و همین امر سبب شد تا اندونزی و بنگلادش سفارش واردات برنج کشورهایشان را به ترتیب به چهار برابر و به دو برابر افزایش دهند.

چین نیز با بحران مشابهی روبرو است و دولتمردان پکن با فشار ناشی از بحران مواد غذایی روبرو هستند. وقوع قحطی شدید در شمال چین پیامدهای فاجعه برای برداشت گندم زمستانی این کشور داشته است. قحطی همچنین سبب شده است زمین برای کشت محصول بهاره به شدت خشک شود.

ناظران معتقدند اگر چین که معمولاً در تولید گندم خودکفا است ناچار شود گندم مورد نیاز خود را وارد کند، قیمت جهانی غله به شدت افزایش خواهد یافت.

این روزنامه کانادایی می نویسد اگر افزایش شدید قیمت مواد غذایی، مقصر واقعی و عامل مسئول ناآرامی های مدنی فزاینده ای باشد که سراسر کشورهای در حال توسعه را فرا گرفته است، واکنش تند دولت ها به این بحران فقط این معضل را پیچیده تر خواهد کرد.

نویسنده مقاله در پایان خاطرنشان می کند آنچه که قیمت مواد غذایی کنونی (و نیز قیمت نفت) را نگران کننده تر می کند افزایش بی سابقه قیمت غذا نیست، بلکه زمان اندک بازگشت قیمت مواد غذایی و کالاهای اساسی به نرخ شدیدترین رکود جهانی دوران پس از جنگ (جهانی دوم)، بر نگرانی ها می افزاید.

XS
SM
MD
LG