لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۷

یافته های یک پژوهش جدید از پیچیدگی مغز ماهی پرده برمی دارد


یافته های یک پژوهش جدید از پیچیدگی مغز ماهی پرده برمی دارد
یافته های یک پژوهش جدید از پیچیدگی مغز ماهی پرده برمی دارد

بر اساس یافته های یک پژوهش جدید، مغز ماهی پیچیده تر از آن است که در گذشته تصور می شد.

پژوهشگران دانشگاه استنفورد فعالیت مغز ماهی نر «سیچایلد» آفریقایی را زمانی که در برابر آینه قرار می گیرد و یا پس از آن که با یک ماهی نر «سیچایلد» دیگر مواجهه می شود، مقایسه کرده اند و دریافته اند این ماهی ها از انعکاس تصویر خود هراس دارند.

ماهی ها از قلمروهای خود در آب محافظت می کنند و به هنگام مواجهه با ماهی نر دیگر معمولاً حرکت های واکنشی متفاوت و جنگ طلبانه ای نشان می دهند.

در شرایطی که دانشمندان مدت های مدیدی از حالت جنگجویانه ماهی با انعکاس تصویر خود در آینده آگاهی داشتند، اما تا به حال نمی دانستند که در مغز ماهی ها چه تحولاتی روی می دهد.

جولی دسژاردینز، پژوهشگر دانشگاه استنفورد معتقد است ماهی ها به این دلیل با انعکاس تصویر خود می جنگند که واکنش دشمن در آینه دور از انتظارشان بوده است.

وی می گوید: «ماهی ها در جنگ عادی یکدیگر را بارها گاز می گیرند و انواع و اقسام حرکت ها و ژست ها را از خود نشان می دهند، اما زمان و موقعیت فیزیکی آن ها به هنگام اجرای حرکات همواره تغییر می کند. اما وقتی ماهی با انعکاس تصویر خود در آینه می جنگد، با واکنش همزمان و حرکات کاملاً یکسان دشمن مواجه می شود. بنا بر این در واقع ماهی اقدام تلافی جویانه ای از جانب دشمن مشاهده نمی کند.»

این پژوهشگران مغز ماهی و واکنش های مختلف آن را در جلسه های بیست دقیقه ای تحلیل کرده اند.

آن ها در ابتدا یک دیواره شفاف را وسط محفظه ماهی قرار دادند تا ماهی های رقیب را از هم جدا نگهدارند، بنابراین ماهی ها هیچ گونه با هم تماس نداشتند.

بر اساس یافته های این پژوهش، ماهی ها در برابر انعکاس تصویر خود در آینه و در مقابل دشمن واقعی، موضع ستیزه جویانه داشته و به علاوه حرکت های آن ها به هنگام جنگ با انعکاس در آینه و ماهی واقعی یکسان بوده است.

در مرحله بعد، محققان پس از تشریح ماهی، سطوح بالای هورمون تستوسترون و هورمون دیگری را که مربوط به اقدام ستیزه جویانه است در جریان خون ماهی «سیچایلد» یافتند و میزان ترشح هورمون ماهی که در برابر انعکاس تصویر خود در آینه قرار گرفته بود و ماهی که در برابر ماهی نر دیگری بود، تفاوتی وجود نداشت.

اما پژوهشگران به هنگام تشریح قسمتی از مغز ماهی، بخشی به نام «آمیگدالا» را یافتند که در همه مهره داران به ترس مربوط است. آن ها شواهدی را پیدا کردند که بر اساس آن فعالیت مغز ماهی که در برابر انعکاس تصویر خود در آینه قرار گرفته، به طور چشمگیری از فعالیت مغز وی به هنگام رویارویی با ماهی دشمن بیشتر است.

بنا به گفته دسژاردینز، گمان می رود ماهی که در برابر انعکاس تصویر خود در آینه قرار گرفته از رویارویی با دشمنی که واکنش غیرقابل انتظار و غریبی داشته، وحشت کرده بوده است.

پژوهشگران بر اساس یافته های این تحقیق نتیجه گیری کرده اند که مغز مهره داران کوچک تری همچون مارمولک، قورباغه و پرندگان، پیچیده تر از سطحی باشد که تاکنون گمان می رفت و احتمال دارد این موجودات مهره دار تفاوت ها را بیش از تصور انسان درک کنند.

XS
SM
MD
LG