واحد ویدیوی خانگی شرکت «سونی» میخواهد فیلمهائی که برای تلویزیون یا نمایش در پروازها تدوین شدهاند، در بازار دیجیتال یا «دی وی دی» به فروش برساند. بازیگران سرشناس و تهیهکنندگان فیلمها در تماس با نشریا تخصصی یا از طریق «توئیتر» به اقدام سونی اعتراض کردند.
از دید انجمن کارگردانان، فروش فیلمهائی که برای مقصودی خاص تدوین شدهاند، برای مقاصد دیگر، نقض قرارداد است.
آقای «مان جیت سنیگ» رئیس واحد تفریح خانگی سونی Sony Home Entertainment که مبتکر توزیع «روایت پاکیزه» فیلمهاست، هفته گذشته در بیانیهای اعلام کرد که «روایت پاکیزه فیلمها، امکان دیدن آنها را برای جمع گستردهتری از تماشاگر، فراهم میکند، و به مردم فرصت میدهد که فیلمهای مورد علاقه خود را در کنار هم، تماشا کنند.»
آقای سینگ گفت این یک برنامه آزمایشی است و در واکنش به نظریات مصرفکنندگان اجرا میشود.
«سونی» تاکید دارد که قبل از اجرای این برنامه، با ۱۸ کارگردان که فیلمهایشان در برنامه «روایت پاکیزه» بازپخش میشود، مشورت کرده.
خودسانسوری
«اشلی رودریگز» در نشریه فرهنگی «کوارتز» مینویسد شرکت سونی به منظور احیا کردن کسبوکار روبهضعف واحد سینمائی، حالا به سانسور فیلمهای خود متوسل شده است.
از جمله ۲۴ فیلمی که روایت «پاکیزه» یا تلویزیونی آنها برای پخش گستردهتر در بازار اینترنتی یا فروش از طریق «دی وی دی» آماده شدهاند، دو فیلم از مجموعه «اسپایدرمن» The Amazing Spider-Man با شرکت «اندرو گارفیلد»، فیلم جدید «گوست باسترز» و همچنین روایت سال ۱۹۸۴ آن، و چند فیلم با شرکت «ادم سندلر» از جمله «۵۰قرار ملاقات» و فیلمهائی با شرکت «ویل فارل»، «ست روگن»، «ویل اسمیت» و هنرمندان دیگر، برای فروش «روایت پاکیزه»، برگزیده شدهاند.
«ست روگن»، بازیگر، سناریست و کارگردانی فیلمهای کمدی که به خاطر لحن مستهجن شوخیها، شهرت دارند، در پیامی در «توئیتر» از یک واژه زننده استفاده کرد و خطاب به «سونی» نوشت: «خواهش میکنم این بلا را بر سر فیلمهای ما نیاورید.»
تهیهکننده و کارگردان «جاد اپتو» که هیچکدام از فیلمهایش در این فهرست نیست، در یک «توئیت» با کلمات شدیدالحن، اقدام «سونی» را محکوم کرد.
مجله «هالیوود ریپورتر» مینویسد برنامه سونی برای بازاریابی روایتهای پاکیزه شده فیلمها، با مخالفت فزاینده جامعه هنری و فیلمسازان روبرو شده است، و از جمله، سخنگوی «انجمن کارگردانان سینمای آمریکا» DGA به خبرنگار این نشریه گفت: کارگردانها حق دارند فیلمهای سینمائی خود را برای نمایش در جاهائی غیر از سینماها، تدوین کنند. گرفتن فیلمی که کارگردان برای منظور خاصی (مثلا نمایش در هواپیماها، یا تلویزیون) تدوین کرده و فروش آن در جائی دیگر، (مثلا بازار اینترنت یا دی وی دی) بدون آنکه فرصت تدوین دوباره به کارگردان داده شود، نقض قرارداد کارگردانها با استودیوها است.
یک میلیارد دلار ضرر
واحد سینمائی سونی سال گذشته همزمان با استعفای «مایکل لینتون» رئیس آن، رسما اعلام کرد که یک میلیارد دلار ضرر به بیلان سال ۲۰۱۶ سونی وارد کرده. شرکت «سونی» پیشبینی نومیدکنندهای نیز در باره آینده کسب وکار سینمائی خود، منتشر کرد.
موسسه تحقیقاتی تفریحات دیجیتال، همان ماه، (ژانویه ۲۰۱۶) گزارش داده که بازار فروش فیلمهای سینمائی از طریق «دی وی دی» و به صورت دیجیتال از طریق اینترنت، در آمریکا ۱۸ میلیارد دلار است که درسالهای اخیر، بدون تغییر مانده، در حالیکه فروش «دی وی دی» به شدت سقوط داشته، تا جائی که شرکتهای پخش اینترنتی نظیر «هولو» و «نتفیلیکس» در سال ۲۰۱۶، درآمدی بیشتر از فروشندگان «دی وی دی» داشتند.