لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۰

هدف اصلی «نشست امنیت اتمی»، یافتن راهی ملموس برای مقابله با برنامه اتمی ایران


یک هفته پس از امضای پیمان تاریخی کاهش سلاح‌های هسته ‌ای موسوم به «استارت ۲» در پراگ، باراک اوباما میزبان سران نزدیک به ۵۰ کشور جهان بود که برای شرکت در کنفرانس امنیت اتمی به واشنگتن سفر کردند.

برنامه اتمی ایران و کره شمالی در ردیف مهم ‌ترین مسائل مورد گفت ‌و گو طی دیدارهای دو جانبه اوباما با سران کشورهای میهمان قرار داشت.

کنفرانس امنیت اتمی در واشنگتن بزرگترین گردهمایی سران کشورها در پایتخت آمریکا طی ۶۰ سال اخیر محسوب می‌شود که هدف از آن بررسی راهکارهای مقابله با تروریسم اتمی و همچنین حفاظت از مواد خطرناک هسته‌ ای در جهان عنوان شد.

پرزیدنت اوباما پیشنهاد تشکیل این نشست را سال گذشته در چارچوب یک برنامه چهار ساله مطرح کرد. دیدگاه رئیس جمهوری آمریکا در چارچوب برنامه چهار ساله اش جلب توافق بین المللی برای جلوگیری از خطر تروریسم اتمی بود، خطری که به عنوان عاجل ترین و افراط گرایانه ترین خطر برای امنیت جهان به شمار می رود.

نشست امنیت اتمی، به طورغیر مستقیم دستمایه کنفرانس بین المللی بازنگری پیمان منع گسترش گسترش سلاح های اتمی به شمار می رود که قرار است یک ماه دیگر در نیویورک تشکیل شود تا برخی از مفاد پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (NPT) را مورد بازنگری قرار دهد.

این پیمان در اول ژوئیه ۱۹۶۸ به امضای ۵۶ کشور دیگر جهان از جمله ایران رسید. در حال حاضر ۱۸۹ کشور این پیمان را پذیرفته اند.

این در حالی است که «بن رُدز» قائم مقام مشاور امنیت ملی باراک اوباما در ارتباطات استراتژیک، چند روز پیش از تشکیل نشست واشنگتن، گفت هدف این نشست تاًمین امنیت هسته ای و جلوگیری از تهدید تروریسم اتمی در جهان است و رسیدگی به مسئله ایران در دستور کار این جلسه نیست.

وی گفت ایالات متحده همچنان با متحدان خود در گروه ۱ + ۵، ضمن همکاری با شورای امنیت سازمان ملل متحد تلاش می کند تا ایران را به التزام به تعهدات بین المللی اش وادارد.

واقعیت برگزاری این نشست چه بود؟

«نشست امنیت اتمی» واشنگتن، بر همکاری جامعه بین المللی در وادار کردن جمهوری اسلامی ایران به تعلیق برنامه تسلیحات اتمی اش صحه گذاشت. با چنین اطمینان خاطری آمریکا و متحدانش می توانند از خطر تروریسم اتمی پیشگیری کنند، به مسئله تاًمین صلح در خاور میانه و تاًسیس کشور مستقلی برای فلسطینی ها بپردازند و جلوی افراط گرائی اسلامی را بگیرند و به همین دلیل است که چهاردهم آوریل، تنها یک روز پس از پایان نشست واشنگتن، نمایندگان گروه ۵+۱، مذاکرات خود را در نیویورک برای اعمال تحریم های جدیدتر شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه تهران و در انزوا قرار دادن بیشتر جمهوری اسلامی آغاز کردند.

این مسئله را هیلاری کلینتون، وزیر خارجه ایالات متحده نیز، پنج روز پیش از برگزاری نشست واشنگتن، در مقاله ای در روزنامه گاردین چاپ لندن، تصریح کرد. او نوشت یکی از راه های متقاعد کردن رهبران ایران به توقف برنامه اتمی، صدور قطعنامه تحریمی جدید است که دو راه پیروی از تعهدات بین المللی و یا رویارویی با انزوای بیشتر را در مقابل ایران قرار می دهد.

برخی کارشناسان می گویند سخنان خانم کلینتون در هفتم ماه آوریل نشان دهنده آنست که مسئله مهم و اصلی نشست اتمی واشنگتن، چگونگی رویارویی با جمهوری اسلامی ایران و برنامه اتمی اش است.

ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم

آمریکا ایران را از ۲۶ سال پیش در فهرست کشورهای حامی تروریسم در کنار کوبا، سوریه و کره شمالی قرار داد.

ایران به دلیل ویژگی های خاص جغرافیای سیاسی، داشتن ذخائر نفت و گاز طبیعی و نفوذ و قدرت در خاورمیانه، مدتهاست که یکی از اولویت های مهم سیاست خارجی آمریکا به شمار می رود، در حالی که سه کشور دیگر در چنین اولویتی قرار ندارند.

تمامی گزینه ها در مورد ایران مطرح است

باراک اوباما در حاشیه «نشست ایمنی اتمی» که با شرکت ۴۹ نفر از رهبران کشورهای جهان، بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین رئیس شورای اروپا به مدت دو روز در واشنگتن تشکیل شد، با برخی رهبران شرکت کننده، از جمله رهبران سیاسی اردن، آلمان، ترکیه و چین در مذاکراتی دوجانبه شرکت کرد. او در این دیدارها همچنان به ادامه مشی دیپلماتیک در رابطه با ایران تأکید کرد.

جلب موافقت چین در صدور قطعنامه جدید علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد، مهم ترین مسئله مورد گفت و گو بین رهبران آمریکا و چین بود که خود یکی از اعضای گروه پنج به علاوه یک است.

XS
SM
MD
LG