لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۲

با آغاز کار جشنواره سینمایی «فجر»، کن لوچ، پیتربروک و بسیاری دیگر از کارگردان های خارجی این جشنواره را تحریم کردند


با آغاز کار جشنواره سینمایی «فجر»، کن لوچ، پیتربروک و بسیاری دیگر از کارگردان های خارجی این جشنواره را تحریم کردند
با آغاز کار جشنواره سینمایی «فجر»، کن لوچ، پیتربروک و بسیاری دیگر از کارگردان های خارجی این جشنواره را تحریم کردند

بنا برگزارش روزنامه بریتانیایی «ایندیپندنت» چند تن از کارگردان های انگلیسی، فرانسوی و یونانی از جمله «کن لوچ» فیلمساز معروف و «پیتر بروک» کارگردان تئاترانگلستان، با توجه به وقایع روی داده پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران، شرکت در جشنواره سینمایی «فجر» را تحریم کردند.

بنا برگزارش این روزنامه علاوه بر دو کارگردان نامبرده از بریتانیا، تئوآنجلوپولوس، کارگردان ٧٥ ساله یونانی، ایلیا سلیمان، کارگردان فلسطینی تبار و فیلیپ لوره، کارگردان فرانسوی، از دیگر تحریم کنندگان جشنواره فیلم «فجر» امسال هستند.

«تئو آنجلوپولوس» کارگردان یونانی قرار بود تا با تازه ترین اثر سینمایی خود به نام «غبار زمان» درجشنواره سینمایی «فجر» شرکت کند. فیلیپ لوره هم قرار بود تا با فیلم جدید خود به نام «خوش آمدید» در این جشنوارره حضور یابد. فیلم «خوش آمدید» به کارگردانی فیلیپ لوره، محصول سال ٢٠٠٩ کشور فرانسه است که برای نخستین بار در فوریه سال گذشته در فستیوال برلین به نمایش گذاشته شد و تا این تاریخ بیش از یک میلیون فرانسوی در سینماها به تماشای آن نشسته اند. «خوش آمدید» نهمین ساخته لوره است که پیش از این در کشورهای مختلف از جمله آمریکا، ایتالیا، فنلاند، لهستان و ژاپن با موفقیت به نمایش عموم گذاشته شده است.

«کن لوچ» سینماگر ٧٣ ساله و سرشناس بریتانیایی قرار بود تازه ترین فیلم از ساخته های خود به نام «در جستجوی اریک» را به جشنواره سینمایی فجر ببرد. فیلم «درجستجوی اریک» در جدول رده بندی بیست فیلم شرکت کننده در مسابقه برای کسب مقام بهترین فیلم خارجی سال جشنواره قرارداشت که توسط این کارگردان از این مسابقات بیرون کشیده شد. این فیلم حاصل همکاری «کن لوچ»، «اریک کانتونا» و«پل لاورتی» فیلمنامه نویسی است که در اغلب آثار سینمایی «لوچ» با او همکاری داشته است.

«کن لوچ» از طرفداران پر و پا قرص تیم فوتبال «منچستر یونایتد» است. تیمی که «اریک کانتونا» سال ها در آن بازی کرده است. لوچ در این فیلم از حضور این ستاره فوتبال دهه ٩٠ میلادی بهره برده و اریک کانتونا نیز در نقش خود بازی اثرگذار و ارزنده ای را ارائه داده است.

فیلم در جستجوی اریک امسال در فهرست اولیه فیلم های برگزیده جوایز فیلم اروپایی قرار داشت و جایزه ای را نیز درجشنواره سینمایی «کن» سال گذشته از آن خود ساخته است.

تحریم جشنواره های سینمایی یکی از راه های موثر برای جلب توجه رسانه ها و دیدگاه های جهانی به مسائل حاد سیاسی بوده و هست. در سال ١٩۶٨ وقتی فیلمسازانی چون ژان لوک گدار کمونیست، فرانسوا تروفوی لیبرال، کلود شابرول و حتی رومن پولانسکی و میلوش فورمن با اعتراض به سیاست های سرکوبگرانه دولت فرانسه نسبت شهروندان این کشور در حالی که مشت های خود را گره کرده بودند سالن بزرگ محل برگزاری جشنواره سینمایی «کن» را ترک گفتند، انعکاس آن توجه جهانیان را به این مسائل جلب کرد.

جشنواره سینمایی «فجر»، مهم ترین رویداد سالانه سینمایی در ایران به شمار می رود و حضور در آن نقش تعیین کننده ای در موفقیت تجاری فیلم های فیلمسازان ایرانی دارد.

جشنواره دولتی فیلم «فجر» که هر ساله در بهمن ماه و در روزهای بزرگداشت انقلاب برگزار می شود امسال با چالش هایی از جمله خودداری برخی از سینماگران از شرکت در این برنامه و هم چنین خودداری برخی از فیلمسازان وچهره های هنری از پذیرش داوری در این جشنواره روبرو شده است. از این میان باید از بازیگر قدیمی و چهره سرشناس سینما و تئاتر ایران عزت الله انتظامی نام برد که به بهانه جراحی قلب از حضور به عنوان داور در این جشنواره خودداری کرده است. هم چنین اصغر فرهادی، سازنده فیلم موفق «درباره الی» که او نیز از انجام وظایف داوری در جشنواره سر باز زده است.

جشنواره فجر واقعه ای است که حاصل یک سال فعالیت های سینمایی دست اندرکاران صنعت فیلمسازی ایران در آن به نمایش گذاشت می شود و به ویژه بخش مسابقه آن از اهمیت خاصی برای این فیلمسازان برخوردار است. این بخش در عین حال بخشی است که در آن محدوده های سانسور و ممیزی فیلم ها را مشخص و میزان تحمل دستگاه نظارت دولت را تعیین می کند و به این صورت چشم های دست اندرکاران از تهیه کننده، کارگردان، بازیگر و منتقد در داخل ایران ، همه به این بخش معطوف است.

مسئله تحریم جشنواره سینمایی فجر از چندی پیش و از آغاز جنبش مردمی موسوم به «جنبش سبز» که با سرکوب های شدید و خشونت بار دولت اسلامی ایران همراه بوده مطرح بوده است. هرچند فیلمسازان از چندی پیش اکراه خود از حضور در این جشنواره را به عنوان نوعی اعتراض به عملکرد حکومت ایران ابراز کرده اند اما خبر حضور سینماگران سرشناسی چون داریوش مهرجویی، تهمینه میلانی و حتی فیلمسازان جوان تر و موفقی چون محسن امیریوسفی، بیژن میرباقری و مجید برزگر خیلی زود احتمال تحریم های یکپارچه و جدی از سوی فیلمسازان مطرح را کمرنگ ساخت.

از مدتی پیش، برخی از هنرمندان و دست اندرکاران سینمای ایران با انتشار «پیامى به سینماگران جهان» از آنها خواسته بودند، تمام جشنواره‌هاى فجر ایران را تحریم کنند.

نویسندگان این پیام که به دلایل امنیتی نام خود را فاش نکرده اند، در بخشى از این پیام با اشاره به اوج‌ گیرى «فشارهاى حکومت علیه مردم و جامعه هنرى» ایران خطاب به سینماگران و هنرمندان خارجى نوشته بودند: «هر چند مشتاق پذیرایى از شما در کشورمان هستیم، اکنون پذیرش دعوت دولت ایران از سوى شما و حضور در جشنواره فجر حمایت از دولتى است که مردمش عزادار کشته‌شدگان سرکوب‌های سیاسی اخیرهستند».

کن لوچ در یک گفتگو با روزنامه ایندیپندنت با اشاره به فراخوان هنرمندان ایرانى می گوید: «در شرایطی که برخى از دولت‌ها اقدام به نقض حقوق بشر مى‌کنند، او خود را موظف مى‌داند، که درخواست هنرمندان ایرانى را اجابت کند و به این صورت او از ارسال فیلم خود به جشنواره فجرخودداری خواهد کرد.»

XS
SM
MD
LG