آیین گشایش بیست و نهمین جشنواره دولتی فیلم فجر با حضور سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاداسلامی، جواد شمقدری معاون سینمایی این وزارتخانه شامگاه جمعه پانزدهم بهمن در برج میلاد پایتخت برگزار شد.
رسانه ها و خبرگزاری های وابسته به دولت از گرمای جشنواره در شب زمستانی یاد کرده و قدردانی مدیران دولتی از سینماگرانی همچون مسعود کیمیایی، پوران درخشنده و یا شماری از بازیگران و منتقدان سینمایی دوران گذشته را بعنوان تحولی در مدیریت سینمای ایران ارزیابی کرده اند.
به گزارش بیشتر این خبرگزاری ها حتا به مسعود کیمیایی و پوران درخشنده این امکان داده شد تا از قوه قضاییه خواهش کنند احکام صادره علیه جعفر پناهی را لغو کند. مسعود کیمیایی در این باره گفت: «من با کمال فروتنی و تواضع با این هفتاد سال سنم از قوه قضائیه می خواهم تجدید نظری در حکم جعفر پناهی کند.»
خبرگزاری فارس گزارش کرد: جوادشمقدری معاون سینمایی که برگزاری جشنواره دولتی را مدیریت کرده در برنامه سیمای خانواده شبکه یک سیما اعلام کرد: سیاست های کلی سینما را تا ده سال آینده برای اجرا ارائه کرده است و به خانواده ها اطمینان داد از بابت سلامتی هر سی و سه فیلم بخش مسابقه ایران خیالشان راحت باشد.
منتقدان چه می گویند؟
منتقدان سیاست های دولتی ناظر بر جشنواره فجر می گویند از ابتدای آغاز به کار این جشنواره دولتی هدف آن بود که پس از یکی دو سه دوره مدیریت جشنواره فیلم به سازمانی مستقل از دولت واگذار شود، اما سال به سال این اعمال مدیریت و کنترل دولتی شدیدتر شد به گونه ای که در این دوره هزینه های گزاف زرق و برق بخشیدن به جشنواره به نیت ترمیم خسارات ناشی از عدم حضور جبران ناپذیر سینماگران برجسته ایرانی، نیز نتوانست کمکی به مدیران جشنواره کند، جشنواره ای که به علت اعمال سیاست های افراطی مسلط بر معاونت سینمایی وزارت ارشاد، امروزه هم به لحاظ مخاطب و هم به لحاظ آثار برجسته به شدت آسیب پذیر شده است.
منتقدان نوشته اند: در نبود عباس کیارستمی، بهرام بیضایی، ناصر تقوایی، محسن مخملباف، جعفر پناهی و بسیاری دیگر از چهره های سینمایی ایران، مدیریت دولتی جشنواره تا آنجا کم آورد که خودشان نیز اعتراف به غلبه کمیت بر کیفیت کردند.
علت ریزش مخاطبان سینما
جواد شمقدری در گفت و گوی تلویزیونی خود ریزش مخاطبان سینما طی سال های ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد را رسما تایید کرد، اما علل آن را در «عدم اطمینان خانوادهها به سینما» دانست و افزود: «خانوادهها اعتماد نمیكنند كه با فرزندانشان به سینما بروند و مطمئن باشند كه فیلمی خوب و مفید خواهند دید. البته مسلما ساختن فیلمهای انتقادی و یا به نمایش درآوردن ناهنجاریهای اجتماعی هم از ضروریات سینمای هر كشوری است، اما مطمئن باشید كه امسال تعداد فیلمهای بیشتری مناسب برای دیدن توسط همه افراد جامعه به صورت یک جا و كنار هم است.»
منتقدان سیاست های دولتی کردن سینمای ایران می گویند: یکی از علت های بزرگ ریزش مخاطبان سینما نبود آزادی ساخت فیلم برای فیلمسازان برجسته و محبوب ایران است. وقتی سینما با کسانی همچون کیارستمی، بیضایی، مخملباف، مهرجویی، تقوایی و پناهی گره می خورد، بدون وجود آثار اینان نمی توان انتظار افزایش مخاطب را داشت.»
یک کارشناس سینمایی نیز نوشته است: «ادامه روند کنترل دولت بر نهادهای سینما که یکی از نمودهایش شکل دهی سینماسازان دولت پرورده است که با استفاده از یارانه ها و کمک دولتی به ساخت فیلم های تبلیغاتی دولتی می پردازند، مرگ سینمای ملی را حتمی خواهد کرد.»