رهبران اروپا برای شرکت در جلسه دو روزه ای که می تواند سرنوشت یورو را رقم بزند، در بروکسل جمع شده اند.
برخی مقام ها این نشست را لحظه ای برای اندیشیدن در مورد وضعیت واحد پول مشترک، که در محاصره بحران بدهی اروپا قرار گرفته است، توصیف کردند. اما پیش از گشایش نشست، نظریات درباره چگونگی از میان برداشتن بحران مسری بدهی که ثبات اقتصاد جهان را تهدید می کند متفاوت بود.
اقتصاد در بلوک ۱۷ کشوری که از یورو استفاده می کنند متوقف شده و برخی از تحلیلگران می گویند هم اینک در رکود فرو رفته است. بانک مرکزی اروپا در آستانه این نشست گام کوچکی برای تقویت پرداخت وام برداشت و نرخ پایه بهره را یک چهارم درصد پایین آورد و به یک درصد رساند. این دومین کاهش ظرف دو ماه است.
اما پس از آن که ماریو دراگی رییس بانک این شایعه را که بانک مرکزی خرید بدهی دولت های اروپایی را به عنوان راهی برای کاهش هزینه های وام گیری آنها افزایش خواهد داد، نادرست دانست، ارزش سهام در بازارهای اروپا و امریکا پایین آمد. یک ناظر مالی اروپایی می گوید بانک های قاره برای جبران از دست دادن احتمالی اوراق بهادار دولتی که در اختیار دارند، باید نزدیک به ۱۵۴ میلیارد دلار جمع کنند.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و نیکولا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه از کشورهای حوزه یورو خواسته اند مخارج را مهار کرده و متخلفان را جریمه کنند. طرح آنها همچنین نرخ مالیاتی واحدی برای شرکت ها و مالیات جدیدی برای معاملات مالی بوجود خواهد آورد.
رهبران آلمان و فرانسه پیش از آن که رهسپار جلسه شوند، در جریان اجلاس حزب راست میانه مردم اروپا در شهر مارسی در فرانسه برای جلب پشتیبانی از برنامه خود تلاش کردند. اما مقام های ارشد بعد از ظهر چهارشنبه گفتند دسترسی به توافق نهایی ممکن است به هفته های آینده بیانجامد.
یک مقام آلمانی به آسوشیتد پرس گفت ممکن است رسیدن به توافق تا کریسمس طول بکشد. همچنین به نقل از مقام ارشد دیگر گفته شد که برخی کشورها «جدی بودن وضعیت را درک نکرده اند.»
خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا می گوید برای پایان دادن به بحران بدهی به عملی قاطع نیاز است. باروسو می گوید جهان در حال تماشاست و ما باید برای تضمین بقای یورو کاری انجام دهیم.
هراس از این که امکان دارد بحران بدهی اروپا مشکلات بیشتری به وجود آورد، بازارهای مالی جهانی را آشفته کرده و موجب صدور هشدارهایی از سوی چندین آژانس تعیین کننده نرخ های اعتباری شده است.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا بارها رهبران اروپایی را ترغیب کرده است برای مهار بحران کارهای را لازم هرچه زودتر انجام دهند. وی چهارشنبه شب تلفنی با مرکل صحبت کرد. کاخ سفید اعلام کرد آنها با نیاز به یافتن یک راه حل بادوام و معتبر برای بحران منطقه یورو موافقت کردند.
اما ديويد کامرون، نخست وزير بريتانيا، روز چهارشنبه گفت وی هر تغييری در منشور اتحاديه اروپا را که متضمن منافع بريتانيا نباشد، امضا نخواهد کرد. دیوید کامرون پیش از این گفته بود در اجلاس بروکسل از منافع مالی کشور خود دفاع خواهد کرد.