لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۶

اتحادیه اروپا خرید نفت ایران را تحریم کرد


اتحادیه اروپا خرید نفت ایران را تحریم کرد
اتحادیه اروپا خرید نفت ایران را تحریم کرد

اتحادیه اروپا با تحریم خرید نفت از ایران موافقت کرد. این تحریم بخشی از تدابیر تنبیهی جمهوری اسلامی به دلیل ادامه برنامه غنی سازی اورانیوم است که علیرغم قطعنامه های شورای امنیت توسط جمهوری اسلامی دنبال می شود.

طبق تصمیم اتحادیه اروپا کشورهای عضو ملزم شده اند که خرید نفت از ایران را متوقف کنند. ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا پیش از پیوستن به همتایان اروپایی خود در جلسه روز دوشنبه تاکید کرده بود که بریتانیا بدنبال اعمال مجموعه ای بیسابقه از تحریمها از جمله تحریم تدریجی خرید نفت از ایران، تدابیری علیه بانک مرکزی، و تدابیری تازه در مورد تکنولوژی دارای کاربرد مضاعف است که می توان از آن در برنامه هسته ای استفاده کرد. برنامه ای که برای ماهیت غیرنظامی آن هیچ توجیه قابل قبولی از سوی ایران وجود ندارد.

اتحادیه اروپا خریدار حدودد ١۸ درصد از نفت صادراتی ایران است که بیشتر ان از سوی سه کشور یونان، اسپانیا و ایتالیا خریداری می شود. در این میان یونان تنها کشوری بود که تا واپسین دقایق برای عقب انداختن این تحریم تلاش کرد.

یونان به دلیل مشکلات مالی اش از ایران با شرایط آسان نفت خریداری می کرد.

اتحادیه اروپا با در نظر گرفتن مشکلات یونان تصمیم گرفت تحریم خرید نفت بطور تدریجی صورت گیرد به این ترتیب که تمام قراردادهای موجود تا اول ژوییه اجرا شده و بپایان رسد و از اول ژوییه دیگر نفتی از ایران توسط کشورهای عضو خریداری نشود.

آنگونه که دیپلماتهای اروپایی در بروکسل می گویند تحریم بانک مرکزی تحریمی کامل نخواهد بود و دریافت و پرداخت وجوه برای تجارت قانونی، مانعی نخواهد داشت و در ضمن اطمینان حاصل خواهد شد که پرداخت دیون فعلی ایران به اروپاییان بدون اشکال ادامه پیدا کند.

آلمان به ویژه نگران این بود که در صورت بسته شدن کانالهای مالی، بازپرداخت حدود۲.۶ میلیارد یورو بدهی ایران به آلمان با مشکل روبرو شود که با تدابیر جدید قاعدتا نباید مشکلی در این زمینه پدید آید.

دکتر پروین علیزاده استاد اقتصاد دانشگاه متروپولیتن لندن معتقد است که اثرات این تحریم بر وضع اقتصادی ایران بسیار نامطلوب خواهد بود.

وی یادآور می شود که از اواسط ماه دسامبر که خبر احتمال اعمال این تحریمها منتشر شد و همراه با آن شایعه مربوط به قطع مناسبات تجاری ایران با امارات به خاطر پیروی امارات از تحریمهای غرب علیه جمهوری اسلامی شاهد بودیم که چگونه ارزش ریال در برابر دلار و دیگر ارزهای معتبر بین المللی شدیدا سقوط کرد و این تنزل کماکان ادامه دارد بطوریکه دلار به ۲ هزار تومان رسیده است.

به گفته دکتر علیزاده در شرایطی که کشور با تورم بالا روبروست دارندگان نقدینگی پولهای خود را با طلا و دلار مبادله کردند که این اثرات نامطلوبی بر اقتصاد ایران داشته و گرانی سرسام آور کالا یکی از بارزترین نمونه های آن است.

اعلام تحریم خرید نفت از ایران در حالی صورت می گیرد که روز یکشنبه ایالات متحده با وارد کردن ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به خلیج فارس از طریق تنگه هرمز واکنشی تازه نسبت به تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز نشان داد.

همراهی یک ناو بریتانیایی و یک ناو فرانسوی در کنار این ناو هواپیما بر در واقع پیامی آشکار از سوی غرب به ایران بود که جامعه بین المللی بسته شدن این آبراه را که حدود ۳۰ درصد نفت مورد نیاز جهان از آن می گذرد تحمل نخواهد کرد.

تصمیم اتحادیه اروپا بلافاصله با واکنش مقامات جمهوری اسلامی روبرو شد.

علی فلاحیان وزیر پیشین اطلاعات و امنیت ایران و عضو کنونی مجلس خبرگان اظهار داشت که تهران باید بلافاصله فروش نفت خود را به اتحادیه اروپا متوقف کند تا اروپاییان وقت لازم برای یافتن فروشندگان جایگزین را نداشته باشند و اقتصاد آنها بخاطر بالا رفتن قیمت نفت لطمه ببیند.

محمد کوثری سردار پیشین سپاه و معاون کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتگو با خبرگزاری فارس تهدید کرد که اگر در فروش نفت ایران اختلالی پدید آید تنگه هرمز حتماً بسته خواهد شد.

تصمیم اتحادیه اروپا و تهدید آقای کوثری باعث شد که قیمت نفت برنت در لندن بشکه ای ١ دلار و ١۱ سنت افزایش یابد و به ١۱۰ دلار و ۹۷ سنت برسد.

در این حال روسیه نیز به تصمیم امروز اتحادیه اروپا واکنش نشان داد.

خبرگزاری های روسیه به نقل از سرگی لاوروف وزیر امورخارجه روسیه خبر دادند که تحریمهای یکجانبه به حل مسائل کمک نخواهد کرد.

وی افزود که مسکو همگان را از انجام اقدامات تند برحذر می دارد و ما طالب از سرگیری مذاکرات هستیم.

XS
SM
MD
LG