گزارشی از کاترینا منسون در روزنامه فاینشنال تایمز
وزیران دارایی اروپا در ملاقات هایشان با استیو منوشن، وزیر دارایی آمریکا، در هفته جاری در حاشیه اجلاس «صندوق بین المللی پول» در بالی در اندونزی، می کوشند دولت ترامپ را مجاب کنند دسترسی ایران به سوئیفت را قطع نکند.
دولت ترامپ قصد دارد در ۵ نوامبر تحریم های سنگینی را بر تهران اعمال کند که شامل تحریم های ثانویه بر خدمات پیام رسانی مالی به بانک مرکزی و دیگر نهادهای مالی ایران است.
فرانسه، آلمان و بریتانیا متاسف اند که نتوانسته اند دولت ترامپ را به اتخاذ موضعی نرم تر علیه سوئیفت که در بلژیک مستقر است، مجاب کنند.
یک دیپلمات اروپایی آگاه به برنامه ملاقات ها با وزیر دارایی دولت ترامپ می گوید: «ماموریت ما این است: چرا به خودتان زحمت پاره کردن کابل های برق را از ساختمان می دهید وقتی می توانید با زدن یک کلید چراغ را خاموش و روشن کنید. اگر می توانید بانکی را تحت تحریم قرار دهید پس نیازی به قطع ارتباط سوئیفت با ایران نیست.»
یک مقام دیگر اروپایی می گوید اختلاف بر سر سوئیفت به سوی یک تصادم دیپلماتیک پیش می رود. مقام های اروپایی که ماه پیش طی دیدار با مقام های آمریکایی خواستار انعطاف پذیری بیشتری بودند، هنوز پاسخی دریافت نکرده اند.
یک مقام دیگر اروپایی می گوید: «ما ابتکار دیپلماتیکی در برابر دولت ترامپ به خرج دادیم، اما با یک دیوار کامل روبرو شدیم. آن ها به استدلال ما گوش ندادند.»
دولت ترامپ هنوز تصمیمی در باره چگونگی برخورد با بانک های خصوصی ایران نگرفته است، اما بسیاری معتقدند بانک مرکزی را تحت تحریم قرار داده و ارتباطش با سوئیفت را قطع خواهد کرد.
حامیان سوئیفت می گویند این نهاد که دو بانک آمریکایی «سیتی» و «جی پی مورگن» از اعضای هیات مدیره اش هستند، بعید است بتواند همزمان به قوانین ناهمسوی آمریکا، اروپا و بلژیک عمل کند.
بعضی مقام ها معتقدند استیو منوشن می خواهد در حمایت از ادامه نقش آمریکا در سیستم پیام رسانی مالی جهانی کاری انجام دهد و از سوق دادن مبادلات مالی ایران به فعالیت های زیرزمینی پرهیز کند. سوئیفت بیش از ۱۱ هزار بانک را در بیش از ۲۰۰ منطقه جهان به هم متصل می کند.