لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۷

رمضان در مصر: درخشش نور فانوس


خیابان های مصر در طی ماه رمضان با نور فانوس های مخصوص این ماه نورافشانی می شوند. برخی معتقدند که سنت روشن کردن این فانوس ها از دوران فراعنه آغاز شده و برخی دیگر بر این باورند پیشینه آن به دوران مسیحیان قبطی بازمی گردد اما تردیدی نیست که روشن کردن فانوس به یک سنت ماه رمضان در مصر بدل شده است.

در هفته های پیش از فرارسیدن ماه رمضان، فروشندگانی همچون احمد ابو کامل در بازارها و خیابان های قاهره فانوس می فروشد.

احمد ابو کمال می گوید «کارگران تولید فانوس را پیش از فرارسیدن فصل آغاز می کنند و حدود بیست روز پیش از ماه رمضان شاهد توزیع تعداد بسیار زیادی فانوس در سراسر خیابان ال سعد در محله سیده زینت هستیم. تعداد فانوس ها خیلی خیلی زیاد است، نه چندین میلیون، بلکه چندین میلیارد. این ها فانوس های خیلی خوبی هستند و همه نوع و شکلی دارند».

فانوس های مصری به طور سنتی از شیشه و حلبی ساخته شده اند و قیمت آن ها حدود ده تا بیست دلار است. اما بین فانوس های سنتی و مدرن رقابت وجود دارد، بعضی از این فانوس ها تقلبی و ساخت چین هستند که با باتری کار می کنند و موزیک می زنند.

روایت های بسیاری در مورد این که سنت روشن کردن فانوس چطور آغاز شد، وجود دارد. یکی از حکایت ها این است که این فانوس های رنگی در دوران فراعنه شکل گرفتند و به شمایل امروزی درآمدند. مصریان عهد باستان، جشن های تولد پنج خدای مهم خود را با روشن کردن مشعل و نوافشانی در خیابان ها جشن می گرفتند.

روایت دیگری هم هست که سنت روشن کردن فانوس در دوران مسیحیان قبطی شروع شد که برای جشن های کریستمس از شمع های رنگی استفاده می کردند.

داستان دیگری هم روایت می شود که در قرن دهم، زمانی که خلیفه فاطمیه در جستجوی هلال ماه از محل اقامت خود خارج می شد کودکان فانوس به دست می گرفتند و در حالی که مسیر گذر او را روشن می کردند، آواز می خواندند.

امل احمد می گوید «امروز بچه ها اول ماه رمضان آرزوی داشتن یک فانوس جدید را دارند. من هر سال باید فانوس بخرم، یک فانوس برای خودم و یکی هم برای نوه ام می خرم».

بچه ها در دوران قدیم شب ها با فانوس های خود بیرون می رفتند. اما امروزه، بعد از شام افطار خانواده، در منزل می مانند و با فانوس هایشان بازی می کنند و آهنگ های قدیمی استقبال از ماه رمضان را می خوانند و منتظر شیرینی و چیزهای خوشمزه ای می مانند که اقوام برایشان هدیه می آورند.

احمد که دوازده سال دارد در ایالت ویرجینیا در ایالات متحده زندگی می کند و برای تعطیلات تابستانی از اقوام مصری خود دیدن کرده بود، می گوید هر ماه رمضان چشم انتظار سنت روشن کردن فانوس است.

احمد می گوید «ما از مادر و پدر و اعضای خانواده هدیه می گیریم، به بچه ها خوش می گذرد و ما با هم بازی می کنیم. همه دور هم جمع می شویم و شکلات می گیریم و با هم می رقصیم».

سنت فانوس در طی ماه رمضان حس جادویی به شب های مصر می دهد.
XS
SM
MD
LG