زاهی حواس، باستان شناس ارشد مصر، پيش از کناره گيری حسنی مبارک رييس جمهوری پيشين اين کشور از قدرت، توسط وی به سمت وزارت ميراث فرهنگی مصر منصوب شد.
زاهی حواس سرپرستی طرح ترميم اشياء باستانی آسيب ديده موزه قاهره را بر عهده دارد. آقای حواس روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت کليه آثاری که از موزه ملی قاهره به يغما رفته بود به استثنای ۵ اثر باستانی به موزه بازگردانده شده و کار ترميم آنها هم به اتمام رسيده است.
باستان شناس ارشد مصر می گويد: «صدها نفر وارد فروشگاه موزه شدند. آنها گمان ميکردند که فروشگاه موزه، موزه قاهره است. شمار اندکی از مردم ميدانند که اينجا موزه قاهره نيست. آنها از طريق پله های خروج اضطراری به قسمت بالايی ساختمان رفتند و با شکستن شيشه ها و با پايين آمدن از طناب همانطور که در فيلم ها می بينيم وارد ساختمان شدند. خرده شيشه ها پای يکی از متخلفين را زخمی کرده بود برای همين هم اثر خون روی زمين ديده می شد. دزدان ۱۳ تا از ويترين ها را باز کردند. کليه ۷۰ اثر باستانی بروی زمين پرتاب شده بود. فقط ۲۰ تا ۲۵ تا از آنها نياز به ترميم داشت ولی بقيه آنها در وضعيت بسيار مطلوبی هستند.»
زاهی حواس افزود کميته ويژه ای که به منظور بررسی آثار مفقوده موزه تشکيل شده بود در ابتدا متوجه گم شدن ۸ اثر باستانی از اين مجموعه نشده بود.
وی ادامه می دهد: «وقتی بررسی آثار مفقوده را آغاز کرديم متوجه شديم که ۸ اثر باستانی گم شده است. برای نمونه صورت آمارنا تنديس الهه ای که پادشاه توت را در کودکی اش در آغوش گرفتهو شماری مجسمه های کوچک ديگر. همچنين مجسمه اخناتون که در حال دادن هديه است جزو آثار مفقوده بوده است.»
آقای حواس افزاود: «تا کنون ۳ تا از ۸ اثر مفقوده پيدا شده است. در ميان آثار مفقوده ای که دوباره به موزه بازگردانده شده تکه جواهری وجود دارد که متعلق به ۱۸ اُمين سلسله يويا است. اين شيئ را معمولا بر روی سينه موميايی ها قرار ميدادند که در روز رستاخيز از آنها نگاهبانی کند.»
روز چهارشنبه و برای نخستين بار پس از تهاجم به موزه قاهره درهای موزه بروی خبرنگاران و رسانه ها باز شد. زاهی حواس ميگويد نقاب فرعون مصر توتان خامون به دست سارقان نيفتاده بود و «مهمترين مسئله اين است که نقاب توتان خامون اينجا است و خدا را شُکر که دزدان موفق به ربودن آن نشدند. زيرا اشياء اتاق ديگری را به سرقت بردند.»
اما برغم توضيحات دکتر زاهی حواس در مورد جزيئات سرقت موزه قاهره برخی از مردم با شک و بدبينی به اين مسأله می نگرند.
يک مرد مصری که حدود ۲۲ سال در حوزه صنعت گردشگری فعاليت داشته و نخواسته نامش فاش شود ميگويد: «من اين حرفها را قبول ندارم حالا که اينجا ايستاديم ميتوانيم ارتفاع بلند اين ديوارها را ببينيم. بسياری از ما با شرکت صادقانه در تظاهرات تلاش کرديم وجهه خوبی از مصر به جهانيان ارائه کنيم. آنها نبايد تهمت دزدی به مردم بزنند. اين يک دزدی حساب شده است که مدتها ادامه داشته اما اکنون بايد متوقف بشود.»
قرار است زاهی حواس با احمد شکيف، نخست وزير، و محمود وجدی، وزير کشور مصر، به منظور دريافت مجوز برای بازگشايی موزه قاهره ديدار و گفتگو کند.