دومين دور انتخابات پارلمانی مصر در ميان تظاهرات و خشونت ها پايان گرفت و کميته عالی انتخابات مصر اعلام کرد شمار رای دهندگان در اين انتخابات بسيار زياد بوده است.
گزارش ها حاکی از آن است که در اين دور انتخابات، حزب آزادی و عدالت - اخوان المسلمين - و حزب النور - حزب فرامحافظه کار مسلمانان سلفی- بيشترين کرسی های پارلمان مصر را کسب کرده اند. گفته می شود اين دو حزب، سه چهارم آرا را از آن خود کرده اند.
عبدل معز ابراهيم، رييس کميته انتخابات مصر، در اعلام نتايج ابتدايی رای گيری به خشونت های اخير قاهره که سه روز است ادامه دارد، اشاره کرد و گفت: نتايج ابتدايی شمارش دومين مرحله انتخابات را اعلام می کنيم. ما با رويدادهای تاسف باری روبرو بوديم. رويدادهايی که قابل درک نيستند. ما از خداوند می خواهيم شهدا را به بهشت رهنمون شود و به خانواده آنان صبر و آرامش عطا کند.
خشونت های اخير در پايتخت مصر ده کشته و صدها مجروح به جا گذاشته است، تظاهرکنندگان خواستار کناره گيری فوری شورای نظامی مصر هستند، اما شورای نظامی می گويد تا انتخاب رياست جمهوری مصر در ماه ژوئن، بر مسند قدرت باقی خواهد ماند.
در همين حال ناظران مستقل بر اين انتخابات خبر از تخلفات داده اند اما کميته انتخابات می گويد اين تخلف ها بسيار جزيی بوده و در، نتيجه انتخابات، تاثير نمی گذارد.
رييس کميته انتخابات به خبرنگاران گفت: نيروهای امنيتی و روسای حوزه های رای گيری بدليل ناآشنايی با روند انتخابات، اشتباه هايی مرتکب شده اند. اگر ثابت شود کسی عمدا در انجام وظايفش کوتاهی کرده است، آن شخص جوابگو خواهد بود.
آخرين دور انتخابات پارلمانی مصر در ۱۳ دی - سوم ژانويه - برگزار می شود.
در همين حال در خلا سياسی مصر، گروه های اجتماعی و انجمن های محلی برای انجام برنامه های شهرسازی پيشقدم شده اند. جاده ای که به طور غيرقانونی در قاهره بنا شده نمونه خوبی از يک برنامه ريزی شهری است.
تابلو اين جاده در قاهره نشان از ابتکار ساکنان بخشی از پايتخت مصر و انجمن محلی آن دارد. ابتکاری که می تواند برای پروژه های آينده اين شهر به سرمشق تبديل شود.
جاده کمربندی قاهره به منظور کاهش ترافيک در سال ۱۹۹۹، در زمان دولت حسنی مبارک مصر ساخته شد. ولی شهرک هايی که در اطراف مصر، يکی پس از ديگری پا می گرفتند، به اين جاده دسترسی نداشتند.
سال ها مردم و شرکت های کوچک با انباشته کردن خاک گذرگاه و پل های کوچکی برای ارتباط به خط کمربندی تلاش می کردند، ولی شهرداری آن ها را خراب می کرد.
فروپاشی حکومت حسنی مبارک و خلا سياسی ناشی از آن، فرصت برای ايجاد يک راه ارتباطی به خط کمربندی قاهره را ميسر ساخت. جاده ای که ابتدا يک راه خاکی در ميان انبوهی از زباله بود ولی به همت يک کميته محلی و بدون اجازه دولت، ساخته شد.
صاحب يک دکه که قبل از بنای راه ارتباطی در وسط زباله و تل خاک قرار داشت، می گويد اکنون محيط کارش بدليل اين جاده سازی و توسعه، بسيار بهتر شده است و می افزايد: خدا را شکر که اين راه، مردم را متشکل کرد. آن ها همه جا را پاکسازی کردند و اکنون اينجا تميز و مرتب است.
عبدالناصر ابو موسی، مدير مدرسه ای که در کميته ساخت اين جاده نقش عمده ای داشته است، می گويد: اين پروژه نتيجه مستقيم همکاری سازمان های اجتماعی و ساکنان محله برای ايجاد خدماتی بود که مردم واقعا به آن احتياج داشتند. قبل از انقلاب در برآورده کردن نيازهای مردم مشکلاتی وجود داشت. ولی بعد از انقلاب فضا برای مشارکت مردم باز شد.
آقای ابو موسی می گويد: مردم سالها برای بنای اين راه ارتباطی تلاش می کردند ولی پيشقدمی و همکاری آنان موجب ايجاد آن شد.
کميته مسئول بنای اين راه توانست ۱۷٠ هزار دلار جمع آوری کند و مردم با اهدای ماشين های راه سازی، مصالح ساختمانی و استفاده از تخصص های خود، انجام اين پروژه را ميسر کردند. پس از بنای جاده، کميته، آن را به مقام های شهر عرضه کرد که مورد قبول قرار گرفت و رسما، افتتاح شد.