سازمان دیدهبان حقوق بشر میگوید باید در باره عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر در مورد احتمال نقض حقوق بشر در ارتباط با قتل صدها معترض در قاهره در سال گذشته، تحقیق شود.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش جدیدی که روز سهشنبه منتشر شد، رئوس نتیجهگیریهای تحقیقات یک ساله در باره شش هفته سرکوب خشونتبار افراد معترض به برکناری محمد مرسی رئیس جمهوری پیشین مصر را تشریح میکند.
بیش از یک هزار نفر در آنچه دیدهبان حقوق بشر آن را «میزان بیسابقه» کشتار معترضان در قاهره، هنگامی که پلیس و نیروهای امنیتی «بطور سیستماتیک و به عمد از اعمال زور بیش از حد استفاده میکردند»، مینامد، کشته شدهاند.
این گزارش میگوید باید درباره السیسی، که در مقام فرماندهی ارتش مصر بوده است، و نیز محمد ابراهیم نخست وزیر و مدحت منشاوی، که نیروها را در عملیات مرگبار برای پاک کردن یک اردوگاه معترضین رهبری میکرد، تحقیق شود.
دولت مصر برای روزها هشدار داده بود علیه اردوگاه در حومه مسجد رب العدویه، که به گفته مقامهای مصر «مختل کننده بود و میتوانست موجب تروریسم شود»، وارد عمل خواهد شد. اما، گزارش میگوید هشدارها درباره زمان آغاز عملیات کافی نبود.
دیدهبان حقوق بشر گفت شواهدی وجود دارد که نشان میدهد معترضان به نیروهای امنیتی حمله کردند، اما واکنش آنها به منزله «مجازات جمعی اکثریت معترضان صلحجو بود.» بیش از ۸۰۰ نفر کشته شدند.
این گروه فعال حقوق بشر میگوید روند واکنشها به تجمعات اعتراضی طرفداران مرسی بین ۵ ژوئیه و ۱۷ اوت به منزله «حملات مرگبار بسیار نامناسب و عمدی» بود و قتلها احتمالا به معنای «جنایت علیه بشریت» بوده است.
گزارش دیدهبان حقوق بشر همچنین میگوید مصر هیچگونه تحقیقات قضایی معتبری انجام نداده و کسی را مجازات نکرده است و از دولت خواست در باره مسئولان نقض حقوق معترضان تحقیق کند. گزارش همچنین توصیه میکند نیروهای امنیتی «کاربرد غیرقانونی و بیش از اندازه زور» را متوقف کند و مقامات مصر با کمیسیون حقیقت یاب مصر در ارتباط با قتل های انبوه همکاری کند.
دیدهبان حقوق بشر همچنین از سازمان ملل متحد میخواهد کمیسیونی برای تحقیق در باره تمام موارد نقض حقوق بشر در ارتباط با قتلهای معترضان در مصر تشکیل دهد.
پیش از انتشار گزارش، دو مقام دیدهبان حقوق بشر گفتند به آنها اجازه داده نشده است که وارد کشور شوند.
مدیر اجرایی و مدیر بخش خاورمیانه آن سازمان نیز روز دوشنبه گفتند مقامهای امنیتی مصر آنها را شبانه در فرودگاه قاهره نگاه داشتند و با استناد به دلایل امنیتی، اجازه ندادند وارد شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ناخوشنودی ایالات متحده را از این رویداد ابراز داشت و دولت مصر را ترغیب کرد تحقیقات شفافی در باره کشتار معترضین انجام دهد.