دولت مصر در نظر دارد به منظور توسعه سریع ترین راه آبی مرتبط کننده آسیا و اروپا، در کنار کانال تاریخی ۱۴۵ ساله سوئز، آبراهی جدید با هزینه ۴ میلیارد دلار احداث کند.
درآمد مصر از کانال سوئز سالانه بالغ بر ۵ میلیارد دلار است و این درآمد برای کشوری که پس از قیام مردمی سال ۲۰۱۱ میلادی متحمل صدمات عمدهای در صنعت گردشگری و سرمایهگذاریهای خارجی شده است، مبلغی مهم به حساب میآید.
آبراه جدید، بخشی از طرح بزرگتری برای توسعه بندر سوئز و تأسیسات کشتیرانی آن است. دولت مصر تلاش میکند از طریق توسعه این آبراه تجاری بینالمللی، درآمد کشور را نیز افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محب مامیش، رئیس هیئت مدیره کانال سوئز در جریان نشستی در بندر اسماعیلیه، یکی از بنادر مجاور کانال سوئز، گفت «با اجرای این طرح عظیم، کانال سوئز جدیدی به طول ۷۲ کیلومتر به موازات کانال فعلی احداث خواهد شد.»
به گفته آقای مامیش هزینه ساخت این آبراه جدید حدود ۴ میلیارد دلار برآورد شده است و عملیات ساخت آن نیز حدود ۵ سال طول خواهد کشید؛ هر چند مصر سخت مشتاق است تا این پروژه را در طول ۳ سال به سرانجام برساند.
حدود ۲۰ شرکت مصری در این پروژه دخالت خواهند داشت و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر گفته است به دلایل امنیتی، نیروهای ارتش مسئول تامین امنیت این پروژه خواهند بود و عملیات احداث کانال جدید تحت نظر آنها انجام خواهد شد.
هرگونه اخلال در تردد کشتیها در این آبراه حساس، تبعات جدی بر تجارت و همچنین بهای نفت در آن منطقه به دنبال خواهد داشت.
کانال سوئز، قدمتی به بلندای تاریخ دارد و نخستین آبراه ساخت دست بشر است که دریای مدیترانه و دریای سرخ را مستقیماً به یکدیگر وصل کند.
بنابر اطلاعات مندرج در وبسایت رسمی کانال سوئز، یکی از فراعنه مصر در سال ۱۸۷۴ پیش از میلاد مسیح، برای نخستین بار فرمان حفر کانال را صادر کرد. اما این کانال برای سالها، چندین بار بسته شد و گل و لای بستر آن را فرا گرفت.
در سال ۵۱۰ پیش از میلاد، داریوش اول، پادشاه ایرانی دستور تکمیل و بازگشایی آن کانال را صادر کرد، اما پس از آن سه بار دیگر نیز تعطیل و مجدداً بازگشایی شد؛ تا آن که در ۱۷ نوامبر ۱۸۶۹ میلادی (آبان ۱۲۴۸ خورشیدی) بار دیگر برای تردد کشتیها بازگشایی شد و تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است.
کانال سوئز در سال ژوئیه ۱۹۵۶ (تابستان ۱۳۳۵) ملی اعلام شد.