لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۱۰

نگرانی مصری ها از اوضاع اقتصادی


مصر روز سه شنبه نتیجه انتخابات هفته گذشته را که بر سر قانون اساسی بود اعلام کرد، انتخاباتی که محمد مرسی رییس جمهور اسلامگرای مصر از آن به عنوان گامی به پیش برای ثبات کشوری که در بحران سیاسی و اقتصادی فرورفته نام برده است.

اما منتقدان می گویند تحمیل قانون اساسی بر مردم توسط آقای مرسی، خشم لیبرالها، چپ گرایان و مسیحیان را بر انگیخته و امکان هرگونه اجماعی بمنظور افزایش مالیاتها که برای اقتصاد متزلزل مصر و کسر بودجه حیاتی است، از بین برده است.

ارقام غیر رسمی که از سوی اخوان المسلمین منتشر شده حاکی از یک اکثریت ۶۴ درصدی است که به قانون اساسی رای داده اند.

رییس جمهور مصر بر این باور است که با تصویب قانون اساسی، کشمکش ها و هیاهوها به پایان میرسند.

اما مردم عادی و برخی از تحلیلگران می گویند رویکرد آقای مرسی تا قانون اساسی مورد نظر خود را با فشار به تصویب برساند موجب تحریک مخالفانش می شود، مخالفانی که با هرگونه اقدامات در جهت اعمال برنامه های ریاضت اقتصادی رییس جمهوری مخالفت خواهند کرد.

یک شهروند مصری که روزنامه فروش است می گوید گرچه با تصویب قانون اساسی، آرامش ممکن است تا حدی به خیابانها باز گردد، اما مردم نمی خواهند شاهد افزایش قیمت ارزاق عمومی باشند. وی افزود کشور در حال رکود است و هیچ چیزی فعلا پیش نمی رود.

نگرانیهای اقتصادی

اقتصاد مصر که تا دو سال پیش یعنی زمانی که هنوز حسنی مبارک برسرکار بود، برای سرمایه گذاران پر جاذبه بود اکنون با افت شدید همراه بوده است. کسری بودجه، با نرخ ۱۱ درصدی رشد ناخالص تولید در سال مالی ۲۰۱۲ که ماه ژوئن به پایان رسید، وضع بسیار مشابهی را در سال جدید نوید می دهد.

نشان نگران کننده دیگر این است که مصر خروج بیش از ده هزار دلار نقد را توسط مسافران غیر قانونی اعلام کرده و به این معنی است که دولت قادر نیست اقتصاد شکننده مصر را در آینده نزدیک تحت کنترل در آورد.

از سوی دیگر آقای مرسی بدون پشتیبانی وسیع مردم، نمی تواند دست به اصلاحات بزند، اصلاحاتی که دست کم نزدیک به۵ میلیارد دلار وام از صندوق بین المللی پول، نیاز دارد.

پیش از رفراندم عمومی برای تصویب قانون اساسی، آقای مرسی اعلام کرد که مالیات فروش بر کالاهایی همچون سیگار، مشروبات الکلی، تلفن همراه و چند مورد دیگر افزایش خواهد یافت، اماهنگامیکه با مخالفت شدید مردم و رسانه ها روبرو شد، سریعا از این اقدام صرفنظر کرد. نتیجه در هرصورت برای آقای مرسی چیزی به جز لطمه به محبوبیت و اعتبارش نبود.

چالش دیگر حزب اخوان المسلمین، انتخابات آینده پارلمان خواهد بود که بنظر می رسد مبارزات سرسختانه تری در انتظار این حزب است.
XS
SM
MD
LG