چند روز پس از شدیدترین اقدام تروریستی در مسجد صوفیان در شبه جزیره سینا، دولت مصر همچنان از خود می پرسد که چگونه می توان ریشه این گونه جنایات را خشکاند؟
پرزیدنت عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر می گوید سوگند خورده که تروریسم را در کشورش سرکوب کند، ولی تحلیلگران برخی رسانه های بین المللی معتقدند که واکنش های دولت قاهره تا کنون بی نتیجه بوده و باید شیوه های موثرتری را برای رسیدن به این هدف به کار گرفت.
پرزیدنت ترامپ یکی از نخستین رهبران جهان بود که فاجعه کشته شدن بیش از ۳۰۵ تن از نمازگزاران را به دولت و ملت مصر تسلیت گفت و در همان پیام به اوضاع در مرزهای ایالات متحده و مکزیک اشاره کرد.
رئیس جمهوری آمریکا دوباره بر لزوم سرکوب عناصر افراط گرا و تروریستی که به نام اسلام مرتکب جنایت می شوند تاکید کرد.
روزنامۀ آمریکایی «یو اس ای تودی» در گزارش خود نوشت که این مصیبت، تنها مشکل دولت مصر نیست، بلکه قبائل ساکن شبه جزیره سینا را نیز به شدت خشمگین کرده و آن ها سوگند خورده اند که انتقام خون شهیدان را خواهند گرفت.
مقامات اطلاعاتی مصر بر این باورند که هیچ گروهی جز تشکلات وابسته به داعش قادر به انجام چنین جنایتی نبوده است.
فردای روز وقوع این اقدام تروریستی، هواپیماهای جنگی ارتش مصر نقاطی را که تصور می رفت پناهگاه تروریست ها بوده بمباران کردند. ولی روزنامه «گاردین» چاپ لندن نوشت که بسیار بعید است این گونه واکنش موجب سرکوب جنایتکاران شود، زیرا این بمباران بدون نقشه و بدون شناسایی دقیق اماکن استقرار تروریست ها بوده است.
رهبر اتحادیه قبائل سینا به خبرنگاران گفت: «این کشتار همگانی که علیه اهالی روستای رودة رخ داده، آتش انتقامی را شعله ور ساخته که تا انهدام کامل داعش فروکش نخواهد کرد».
فردای روز وقوع این اقدام تروریستی، هواپیماهای جنگی ارتش مصر نقاطی را که تصور می رفت پناهگاه تروریست ها بوده بمباران کردند. ولی روزنامه «گاردین» چاپ لندن نوشت که بسیار بعید است این گونه واکنش موجب سرکوب جنایتکاران شود، زیرا این بمباران بدون نقشه و بدون شناسایی دقیق اماکن استقرار تروریست ها بوده است.
اسرائیل از وقایع سینا ابراز نگرانی عمیق کرده است. روزنامه «ییسرائل هیوم» نوشت بیم آن می رود که اقدامات نظامی مصر در سرکوب شبکه های تروریستی، موجب فرار آن ها به نزدیکی مرزهای اسرائیل شود و این کشور را مورد تهدید قرار دهد.
در سال های گذشته نیز واحدهای وابسته به داعش به چند اقدام تروریستی علیه اسرائیل در مرزهای آن کشور با سینا دست زدند که با واکنش شدید روبرو شد، ولی آسیب های وارده نیز سنگین بود.
یک مقام اطلاعاتی ارشد اسرائیلی، «آوی دیختر» به خبرنگاران گفت که مشکل اساسی مصر در مبارزه موثر علیه ترور، کمبودهای اطلاعاتی است. «دیختر» که در گذشته رئیس «شاباک» (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) بوده، در یک مصاحبه رادیویی گفت که سازمان های اطلاعاتی مصر نتوانسته اند به داخل قبائل سینا آنگونه که باید رخنه کنند و به گردآوری اطلاعات بپردازند.
«دیختر» که یکی از مقامات ارشد حزب لیکود نیز به شمار می آید و ریاست کمیسیون امنیت و امور خارجی "کنست" (پارلمان اسرائیل) را در دست دارد، گفت اسرائیل موافقت کرده که ارتش مصر نیروهای بیشتری را وارد سینا کند تا بهتر بتواند به سرکوب ترور بپردازد.
طبق پیمان صلح بین اسرائیل و مصر که در سال ۱۹۷۹ امضا شد، شبه جزیره سینا یک منطقه خلع سلاح شده است و مصر حق وارد کردن ارتش به آن جا را ندارد. ولی دیختر گفت که این چندمین بار است اسرائیل با درخواست مصر برای فرستادن سرباز به سینا موافقت کرده است. او گفت: چنین امری، به سود کشور اسرائیل نیز می باشد.
روزنامه «هاآرتص» چاپ تل آویو نوشت که اسرائیل اطلاعات محرمانه ای را درباره فعالیت های تروریستی در سینا در اختیار مصر قرار داده و همچنین پهپادهای تجسسی به آن کشور داده تا بتواند آمد و شد عناصر مشکوک را پیگیری کند.
وب سایت خبری آمریکایی «این دپت» نوشت: گرچه مصر کشوری «ترور آموخته» است، ولی ابعاد این جنایت حتی در تاریخ آن کشور بی سابقه بوده و مردم آن کشور را بهت زده ساخته است. برخی رسانه های آمریکا، فاجعه روز جمعه مصر را در ردیف حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در نیویورک قرار دادند که در آن حدود سه هزار نفر جان باختند.
این وب سایت نوشت:علیرغم اقدامات شدید و سرکوبگرانه پرزیدنت السیسی، که در چارچوب آن هزاران نفر افراد مظنون به عضویت در سازمان های افراط گرا بازداشت شدند و حتی افراد ناراضی مصری نیز به زندان افتادند، بعید می نماید که تلاش رئیس جمهوری مصر در این راستا نتایج مورد نظر را به دنبال داشته باشد.
از دیدگاه مفسر روزنامه «گاردین» تجربه گذشته در مصر، که شاهد عملیات تروریستی بسیاری بوده، نشان می دهد که عملیات سرکوبگرانه نه تنها کمکی به فرونشاندن خشونت نخواهد کرد، بلکه موجب افزایش آن خواهد شد. گاردین نوشت که در سال هایی که از رسیدن السیسی به ریاست جمهوری می گذرد، تجربه نشان می دهد که سیاست «مشت آهنین» نتیجه معکوس داشته است.
«این دپت» نوشت اگر قربانیان خشونت ها در سوریه و عراق و افغانستان را نادیده بگیریم، شمار جنایاتی که در سینا رخ داده و تعداد قربانیان آن، در هیچ کشور دیگری نظیر نداشته است. در چهار سال اخیر، شمار ماموران نظامی و انتظامی مصری که قربانی ترور در سینا شده اند، از یک هزار نفر فراتر می رود. تعداد قربانیان غیرنظامی نیز بی تردید از این رقم بسیار بالاتر است.