باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در آوریل ۲۰۰۹، عبدالله گل رییس جمهوری و رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه، قول دادند تا مشارکت اقتصادی و تجاری بین دو کشور را تقویت کنند.
هدف این است که نه فقط سطح تجارت بالا رود بلکه یک مشارکت اقتصادی استراتژیک که با مناسبات سیاسی و نظامی پر قدرت دو کشور تطبیق کند، شکل گیرد. کمیسیون مشارکت اقتصادی یک عنصر اصلی در شکل گیری این هدف مشترک است و بر چارچوب کاری آمریکا - ترکیه برای همکاری اقتصادی و تجاری استراتژیک، که در اکتبر ۲۰۱۰ مشخص شد، استوار است. روز سوم مارس، جلسه بعدی کمیسیون در واشنگتن به ریاست خوزه فرناندز، معاون وزارت امور خارجه آمریکا در امور اقتصادی، انرژی و بازرگانی و سلیم ینل مدیر کل وزارت امور خارجه ترکیه در امور دو جانبه و دیپلماسی تشکیل شد. فرناندز پس از این جلسه گفت «ترکیه اینک هفدهمین اقتصاد بزرگ جهان با یکی از سریع ترین نرخ های رشد و عضو گروه کشورهای بیستگانه است. اما در حال حاضر کالاهای آمریکا فقط حدود ۵ درصد واردات ترکیه را تشکیل می دهد و هرچند این رقم درصد کوچکی از واردات است ولی ما معتقدیم که مشارکت تجاری رشد می کند.» معاون امور اقتصادی، انرژی و بازرگانی وزارت امور خارجه آمریکا گفت «از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰، تجارت بین دو کشور ۳۷ درصد افزایش یافت و ما از این رشد خشنود هستیم، اما فرصت های مهمی برای رشد بیشتر در روابط اقصادی آمریکا و ترکیه وجود دارد. ما می توانیم و نیاز داریم بیشتر کار کنیم.»
ناظران می گویند این جلسات بر یافتن راه هایی برای بهبود پیوندهای بازرگانی و پیشبرد نوآوری و همکاری در داخل جوامع بازرگانی دو کشور متمرکز بوده است. هیات ها درباره همکاری در کشورهای ثالث، انرژی قابل بازیافت، سرمایه گذاری و فرصت های همکاری در تولید و توزیع برق و نیز همکاری در حمایت از شرکت های کوچک و متوسط بحث کردند. آمریکا همچنین موافقت کرد از هدف ترکیه برای تبدیل استانبول به یک مرکز مالی بین المللی از طریق تقسیم اطلاعات و کمک های فنی حمایت کند. دو کشور در گذشته در مسائل سیاسی و نظامی همکاری نزدیکی با یکدیگر داشته اند. با این حال، همکاری های تجاری و اقتصادی رشد نکرده بود. اما اکنون معاون وزارت امور خارجه آمریکا می گوید «ما در برقراری رابطه اقتصادی استراتژیکی که رییس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۹ پیشنهاد کرد بخوبی پیشرفت می کنیم.» وی تاکید می کند «ما بر این عقیده ایم که فرصت های آینده از موفقیت هایی که تاکنون به دست آورده ایم، به مراتب بیشتر خواهد بود.»