لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۱

روز جهانی حقوق بشر


۱۰ دسامبر - ۱۹ آذر - جهان روز حقوق بشر سازمان ملل متحد را گرامی می دارد. این تاریخ برای بزرگداشت تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۸ برگزیده شد.
کشورهای بنیان گذار سازمان ملل متحد، که تازه از هراس های جنگ جهانی دوم بیرون آمده بودند، در زایش سازمان در سال ۱۹۴۵، برآن شدند که هرگز اجازه ندهند چنین بی رحمی ها و قساوت هایی دوباره اتفاق بیافتد. سه سال بعد، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اعلامیه جهانی حقوق بشر اعلام کرد که احترام به حقوق بشر و کرامت انسان «شالوده آزادی، دادگری و صلح در جهان است.» نخستین روز گرامیداشت حقوق بشر در سال ۱۹۵۰ برگزار شد.
۲۰۱۱ بعنوان سالی که مردم در سراسر خاورمیانه برای حقوق خود بپا خاستند، در خور توجه است. آنچه در تونس بعنوان اعتراضی علیه بیکاری، فساد، سوء استفاده و سرکوب آغاز شد، بزودی به یک درخواست تمامی تونسی ها برای حقوقشان بعنوان شهروند و انسان تبدیل شد. دیری نگذشت که همسایگان آنها: بحرین، مصر، لیبی ، سوریه و یمن نیز صدایشان را بلند کردند.
اما در نهایت، نه جنبش های ملی بلکه کردارهای افراد، و هر شهروند جهان است که تضمین می کند قانون و انسان های دیگر باید هر انسانی را بعنوان«کسی که آزاد متولد می شود و در کرامت انسانی و حقوق مساوی است» ببینند.
آن گونه که الینور روزولت، بانوی اول سابق آمریکا و نخستین سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد گفت، «حقوق بشر جهانی در کجا آغاز می شود؟ در مکان های کوچک، نزدیک به خانه، آنقدر نزدیک و آنقدر کوچک که نمی توانند روی هیچ نقشه جهان دیده شوند. با این حال، آنها جهان هر فردی هستند؛ محله ای که او در آن زندگی می کند، مدرسه یا کالجی که به آن می رود؛ کارخانه، کشتزار ، یا اداره ای که در آن کار می کند. این ها مکان هایی هستند که در آنها هر مرد، زن، و کودکی عدالت برابر، فرصت برابر، کرامت برابر بدون تبعیض را جستجو می کند.»
«این حقوق تا در آنجا معنا پیدا نکنند، چندان معنایی در جای دیگر ندارند. بدون عمل هماهنگ شهروندان برای حفظ آنها نزدیک به خانه، جستجوی ما برای پیشرفت در جهانی بزرگتر بیهوده خواهد بود.»

XS
SM
MD
LG