علیرغم ادعاهای بشار اسد رییس جمهوری سوریه در اوائل سال جاری که کشور او از آشوبی که خاورمیانه را فراگرفته مصون است، زیرا دولت از نزدیک باورها و علایق مردم را منعکس می کند، اخیرا اعتراضات ضد دولتی در چهار شهر به راه افتاد، که بزرگترین آن در شهر درعا در جنوب بود.
معترضین که شعار «خدا، سوریه و آزادی» سر داده بودند، با نیروی بی رحمانه مقام های دولتی روبرو شدند. در زد و خوردهایی که در روزهای ۲۷ و ۲۸ اسفند در درعا در گرفت، دست کم شش تن جان سپردند و ده ها نفر زخمی شدند. در روزهای بعد، اعتراضات ضد دولتی ادامه یافت، و گزارش ها حاکی است که از آن هنگام نیروهای امنیتی ده ها تظاهر کننده را کشته اند.
دولت سوریه افزون بر به کار بردن خشونت علیه تظاهر کنندگان، اخیرا ده ها نفر از جمله لوآیی حسین، مدافع برجسته حقوق بشر را بازداشت کرد. به گفته سازمان نظارت بر حقوق بشر سوریه، حسین، که از ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۱ زندانی سیاسی بود، در خانه اش در نزدیکی دمشق بازداشت شد و محل فعلی او معلوم نیست.
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنانی به مناسبت نوروز، معترضان در تونس، لیبی، مصر و بحرین را، که خواهان تغییر دولت های خودکامه خود بوده اند، ستود. دوروئی اظهارات آیت الله، با توجه به حملات بی رحمانه دولت خود او بر معترضان صلحجوی ایرانی، آشکار است. حذف تحسین معترضانی که خواهان آزادی و تغییر در یک کشور دیگر خاورمیانه، سوریه - مشتری و متحد ایران - هستند، نیز چنین حالتی دارد.
سخنگوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در بیانیه ای، استفاده از خشونت در سوریه را به شدت محکوم کرد و از دولت دمشق خواست اجازه دهد تظاهرات به گونه ای آرام برگزار شود.
مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در گفت و گو با خبرنگاران گفت، «آمریکا از استفاده دولت سوریه از خشونت، ارعاب و دستگیری های خودسرانه برای بازداشتن مردم از به کار بردن آزادانه حقوق جهانی خود، به شدت نگران است.» او گفت «ما این اقدامات را محکوم می کنیم و عمیق ترین تسلیت های خود را به خانواده ها و دوستان کسانی که مجروح شده اند یا جانشان را از دست داده اند ابراز می داریم. ما از دولت سوریه می خواهیم خویشتنداری به کار برد و از خشونت علیه معترضین صلحجو پرهیز کند.»