لینکهای قابل دسترسی

دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۰

تصویب پست گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران


شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد انتصاب گزارشگر ویژه ای را برای تحقیق درباره نقض روبه گسترش حقوق بشر در ایران و ارائه گزارش تصویب کرده است. شورای ۴۷ نفری با ۲۲ رای موافق و ۷ رای مخالف قطعنامه ای را که آمریکا و بیش از ۵۰ کشور برای ایجاد چنین پستی پیشنهاد کرده بودند، از تصویب گذراند.

از سال ۲۰۰۲ این نخستین بار است که سازمان ملل متحد یک ناظر حقوق بشر را برای ایران تعیین کرده است و از سال ۲۰۰۶ که شورا جای کمیسیون حقوق بشر را گرفت، برای اولین بار گزارشگر ویژه ای با ماموریت تحقیق درباره یک کشور مشخص منصوب می شود. اگر دولت ایران، آنگونه که قطعنامه توصیه می کند، به گزارشگر ویژه اجازه دهد به آن کشور برود، آنگاه از سال ۲۰۰۵ نخستین بار خواهد بود که یک ناظر حقوق بشر از آنجا دیدن می کند.

ایلین چامبرلن دوناهو، نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر، گفت به باور او حمایت منطقه ای نیرومندی در شورا از گزارشگر ویژه وجود دارد زیرا شرایط حقوق بشر در ایران بسیار وخیم است.

رای گیری در شورا در پی گزارش بان کی - مون دبیر کل سازمان ملل متحد صورت گرفت که این شرایط، از جمله بازداشت های خودسرانه، اعدام های فزاینده، شکنجه، آزار اقلیت های مذهبی و قومی، سرکوب وکلا، روزنامه نگاران و فعالان اپوزیسیون را تشریح می کند.

شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و وکیل حقوق بشر، ایجاد پست گزارشگر ویژه برای ایران را پیام نیرومند جامعه بین المللی در حمایت از مردم ایران نامید که آنها فراموش نشده اند و نقض فاحش حقوقشان تحمل نخواهد شد.

هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه ای گفت «تحقیقات مستقل و گزارش گزارشگر ویژه به جامعه بین المللی کمک خواهد کرد مسئولانه به نقض جدی حقوق بشر در ایران بپردازد. به بسیاری از ایرانیانی که نه فقط خواهان آزادی هستند، بلکه از دولت خود می خواهند به اساسی ترین حقوق انسانی و آزادی های آنها احترام بگذارد، فرصت خواهد داد صدایشان را بلند کنند.»

XS
SM
MD
LG