ایالات متحده آمریکا به حفاظت از حقوق بشر و پیشبرد آن در سراسر جهان پای بند است. به این دلیل است که وزارت امور خارجه در ۳۴ سال گذشته گزارش هایی درباره وضعیت رعایت حقوق بشر در کشورهای جهان فراهم آورده است، که جامع ترین سند موجود در این مقوله در سراسر جهان است.
هیلاری کلینتون، وزیر امورخارجه آمریکا روز ۱۱ مارس ۲۰۱۰، هنگام انتشار گزارش سال ۲۰۰۹ گفت: «ما خود را در لحظه ای می بینیم که در آن تعداد فزاینده ای از دولت ها محدودیت های جدید و فلج کننده ای بر سازمان های غیر دولتی که در جهت حفظ حمایت از حقوق بشر و تقویت روند پاسخگویی مقامات کار می کنند، تحمیل می کنند. این موضوع به ویژه در مورد چین صدق می کند، در آنجا سازمان های غیر دولتی – یا «ان جی او» - محلی و بین المللی، همچنان با کنترل و محدودیت های شدید روبرو هستند. کوشش های قانونی و پنهانی با هدف کنترل آنها افزایش یافته است. گزارش ها حاکی بود که دولت یک نیروی ضربت برای بستن راه کسانی که خواهان تغییرات سیاسی هستند، و سازمان های غیر دولتی درگیر در فعالیت های اجتماعی، سیاسی و خیریه که از آنها طرفداری می کنند، به وجود آورد. سطوح مشابه، و گاهی بدتر، کنترل و محدودیت بر ناراضیان و فعالان سیاسی و گروه های قومی تبتی و اویغور وضع شد.
مقامات امنیتی چین کوشش برای نظارت بر استفاده از اینترنت، کنترل محتوا، بستن دسترسی به وب سایت های خارجی و داخلی، تشویق خود سانسوری، و مجازات کسانی که مقررات را نقض کند افزایش دادند.
دولت چین هزاران نفر را در تمام سطوح برای نظارت بر ارتباطات الکترونیکی به کار گرفته است. چین کنترل های شدیدی بر فعالیت ها و مردمی که دولت آنها را تهدیدی برای حزب کمونیست می بیند اعمال می کند. برای مثال، وکلایی که به پرونده هایی که دولت حساس تلقی می کند می پردازند، روز بروز بیشتر هدف آزار قرار می گیرند یا پروانه وکالت آنها لغو می شود، و شرکت های حقوقی کاملا بسته شده اند.
دولت چین همچنین سرکوب تبتی ها و اویغور ها را افزایش داده است. دولت کنترل بر اویغورها را برای بیان صلحجویانه نارضایی های سیاسی، و بر رهبران مذهبی مستقل مسلمان شدت بخشید، و اغلب برای توجیه اقدامات خود به مبارزه با تروریسم استناد می کند.
در مناطق تبتی چین، کارنامه حقوق بشر دولت همچنان ضعیف است و مقامات امنیتی به ارتکاب قتل های فراقانونی، شکنجه، دستگیری های خود سرانه، و بازداشت های فراقانونی ادامه می دهند. مقامات، تبتی ها را به اتهام حمایت از استقلال تبت، بدون توجه به این که آیا فعالیت های آنها با خشونت همراه بوده است یا نه، محکوم کرده اند.
علی رغم نظارت و سانسور رسمی، ناراضیان و فعالان سیاسی به استفاده از اینترنت برای جلب توجه مردم به مواردی مانند بهبود وضعیت زندانیان، اصلاحات سیاسی ، تبعیض قومی و فساد ادامه می دهند.
اصول مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر، معیارهایی بی زمان است که هر کشور، از جمله چین باید رعایت کند. هیلاری کلینتون گفت: «ما به کوشش برای تبدیل حقوق بشر به یک واقعیت انسانی در سراسر جهان ادامه می دهیم.»