کیان تاجبخش، پژوهشگر آمریکایی ایرانی تبار به دست کم ۱۲ سال زندان در ایران محکوم شده است. تاجبخش که به ارتکاب جرایمی علیه امنیت ملی متهم بود، تنها شهروند آمریکایی در محاکمه نمایشی جمعی بیش از ۱۰۰ نفر از کسانی بود که در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه دستگیر شدند. هزاران نفر دیگر از بازداشت شدگان آزاد شدند. گزارش می رسد که بسیاری از آنها در جریان بازداشت هدف بدرفتاری و اقدامات ایذایی مسئولان زندان قرار گرفتند.
رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیه ای «عمیق ترین تاسف و شدیدترین اعتراض» آمریکا به محکومیت کیان تاجبخش را ابراز داشت. گیبز گفت ایالات متحده «عمیقا نگران» است که تاجبخش بدون برخورداری از حق داشتن وکیل و مشاور حقوقی محاکمه شد، و اضافه کرد: «حق محاکمه عادلانه و علنی در اعلامه جهانی حقوق بشر مندرج است، و حق برخورداری از وکیل و نماینده قانونی در قانون اساسی ایران، و نیز در کنوانسیون بین المللی حقوق سیاسی و مدنی، که ایران بخشی از آن است، تضمین می شود.» گیبز گفت «ما از ایران می خواهیم تاجبخش را هر چه زودتر آزاد کند.»
ایان کلی، سخنگوی وزرات امور خارجه آمریکا، گفت آقای تاجبخش تهدیدی برای دولت ایران یا امنیت ملی آن نیست:
*** با توجه به بی پایه بودن اتهامات، ما از ایران می خواهیم او را فورا آزاد کند. آقای تاجبخش به عنوان یک پژوهشگر و دانشگاهی مستقل و مورد احترام بین المللی، همیشه خواهان تقویت تفاهم بین ایران و آمریکا و جامعه بین المللی بوده است.»
آقای کلی دولت ایران را ترغیب کرد تکلیف تمام پرونده های معوقه شامل شهروندان آمریکایی را روشن کند، از جمله سه جوانی که در ماه ژوئیه، هنگام کوهنوردی در منطقه کردستتا ن عراق دستگیر شدند، رابرت لوینستون، که در جریان یک سفر بازرگانی خصوصی به جزیره کیش در سال ۲۰۰۷ ناپدید شد، و رضا تقوی بازرگان آمریکایی ایرانی تبار که در ماه مه ۲۰۰۸ دستگیر شد.
رابرت گیبز، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیه ای «عمیق ترین تاسف و شدیدترین اعتراض» آمریکا به محکومیت کیان تاجبخش را ابراز داشت
کیان تاجبخش، پژوهشگر آمریکایی ایرانی تبار به دست کم ۱۲ سال زندان در ایران محکوم شده است