جولیا رابرتز، ستاره برنده جایزه اسکار، درفیلم تازه Eat, Pray, Love که از روی سفرنامه پرفروشی به همین نام برگرفته شده است نقش زنی را ایفا می کند که برای یافتن معنی و مفهوم زندگی دست به یک سفرطولانی به نقاط مختلف جهان ازجمله هند و اندونزی می زند.
جولیا رابرتز در نقش شخصیت اول کتاب الیزابت گیلبرت نویسنده رمان Eat, Pray, Love می گوید:«من از وقتی که 15 ساله بودم تا به حال یا یک رابطه عاشقانه داشته ام و یا درحال بیرون آمدن از یک رابطه عاشقانه بی فایده بوده ام وبه این صورت هرگز هیچ وقتی برای خودم نداشته ام و هرگز نتوانسته ام یک یا دوهفته از زندگیم را وقف خودم و رسیدن به مسائل خودم کنم.»
البته مفهوم این مسئله این نیست که «الیزابت گیلبرت» زندگی بدی داشته است. او به عنوان یک سفرنامه نویس حرفه ای توانسته است هربار به یک شهر و دیار تازه سفر کرده و درباره دیده ها و تجربیات خودش بنویسد بعدهم به نیویورک یا محل سکونت اصلی خود برگشته و در آنجا زندگی راحت و مرفهی داشته باشد. اما او همیشه به صورتی احساس کمبودی درزندگی می کرده است.
درفیلم Eat, Pray, Love جولیا رابرتز در نقش «الیزابت گیلبرت» این سفرنامه نویس اهل نیویورک ظاهر می شود. زنی که به تازگی طلاق گرفته و تصمیم می گیرد تا به مدت یک سال از شهر محل سکونت خود خارج شده و به نقاط مختلف جهان از جمله ایتالیا، هند و اندونزی سفر کند. جولیا رابرتز بازیگر نقش «لیز»که شخصیت خود را درفیلم منعکس کننده بخشی از تفکرات فلسفی مردم این دوره و زمانه یا عصرتازه «خودیابی» بشرمی خواند می گوید با خواندن کتاب «گیلبرت» توانسته است سفرخودشناسی که موضوع اصلی فیلم است را بهتر درک کند.
جولیا رابرتز به صدای آمریکا می گوید:«من فکر می کنم تماشاگربلافاصله خودش راهی پیدا می کند که با جریان فیلم یک ارتباط مستقیم برقرارکند. درمورد خودم باید بگویم، فکر می کنم سفرهای نویسنده کتاب مرا به فکر واداشت و من عمق مسائلی را که او در کتاب مطرح کرده است را با نوع تفکر خودم تطبیق دادم و بعد گذاشتم همه این افکار و تجزیه و تحلیل های فلسفی از من دورشوند آنوقت بود که توانستم با تمام افرادی که «لیز» در سفرخود با آن ها رویارو شده بود یک نوع ارتباط روحی برقرار کنم. در حقیقت من خودم را تبدیل به یک وسیله آزاد و مستقل کردم و مثل «لیز» گذاشتم وقایع سفر در فیلم بر من هم اتفاق بیافتد.»
درسفرهند، «لیز» که در یک عبادتگاه مستقر شده است با دوستی صحبت می کند که به او می گوید:«همه چیز در درون خود توست. باید افکارت را انتخاب کنی. همانطور که هر روز صبح لباسی را که می پوشی انتخاب می کنی. این قدرتی است که تو می توانی کم کم به دست بیاوری. تو از آن سوی جهان آمده ای اینجا که زندگیت را تحت کنترل خودت قرار بدهی اما فکر توست که باید تحت کنترل قرار بگیرد و تو باید بتوانی در این کار مهارت پیدا کنی درغیراین صورت همیشه دچار مشکلات خواهی شد.»
جولیا رابرتز می گوید:«من خودم کاملا با این جستجوی درون آشنا هستم وایفای این نقش باعث شد که من با بسیاری مسائل در زندگی فعلی خودم بهتر کنار بیایم. من هر روز پس از پایان فیلم برداری به خانه می رفتم و خانواده ام را نگاه می کردم و به خودم می گفتم. خدا راشکرهمه چیز خوب است. ما همه خوب هستیم.»
جولیا رابرتز در نقش «لیز» پس از جدایی از همسرش در نیویورک به ایتالیا می رود. روزهایی که بدون دغدغه چاق شدن، اوقاتش را به خوردن غذاهای خوشمزه ایتالیایی می گذراند تا جایی که بالاخره به خودش می گوید:«من یک بار دیگر عاشق شده ام. عاشق همین پیتزای خوشمزه!»
جولیا رابرتز در نقش «لیز» چندی بعد به هندوستان می رود و درجستجوی روح شادمانی در یک «اشرم» - مکانی ساده و روحانی برای عبادت و مدیتیشن – اقامت می کند. بخش آخر سفرهای «لیز» او را به جزیره کوچک «بالی» در اندونزی می کشاند. جایی که او به تحصیل نزد یک فرد شفابخش و به التیام روح خسته اش می پردازد. همین جاست که او با یک مرد برزیلی خوشقیافه (حاویه باردم) آشنا می شود.
در اینجا باید توضیح بدهیم که بیشتر فیلم های هالیوود به دلایل اقتصادی بیرون از ترتیب تاریخی قصه فیلمبرداری می شوند اما فیلم Eat, Pray, Love به همان ترتیبی که نوشته شده و دراماکنی که وقایع کتاب در آن اتفاق افتاده فیلمبرداری شده است. جولیا رابرتز از این مسئله بسیار راضی است:« برای من خیلی مهم بود که بتوانیم فیلم را به ترتیب اصلی وقوع وقایع فیلمبرداری کنیم چون این مسئله به من کمک می کرد که بتوانم احساسات شخصیتی را که نقش آن را بر عهده داشتم بهتر نشان بدهم. من هم به دنبال شخصیت «لیز» توانستم قدم به قدم تجربیات او را تجربه کنم و شخصیت هایی را که سر راهش قرار می گرفتند را بهتر بشناسم.»
«رایان مورفی»، کارگردان و فیلمنامه نویس فیلم می گوید موفقیت کتاب خانم الیزابت گیلبرت که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ منتشر شد، باعث شد که او بیش از همه بکوشد تا به جزئیات وقایع کتاب وفادار بماند:«این کتاب مفهوم خاصی برای بسیاری از افراد داشته است به خصوص برای زنان و من مدت ها از نزدیک با خود لیز گیلبرت روی آن کار کرده ام. این مسئله برایم خیلی اهمیت داشت که او فیلمنامه را بخواند و آن را تائید کند. او یادداشت هایش را برای من می فرستاد و من که می خواستم مطمئن باشم که او از نتیجه کار راضی خواهد بود تغییرات لازم را در اصل فیلمنامه بوجود می آوردم. درحقیقت این کتاب من را هم عوض کرد، زندگیم را عوض کرد و من تبدیل به آدم تازه ای شدم. من خودم هرگز نتوانسته ام چنین تجربه هایی در زندگی داشته باشم. به همین جهت هم به این فیلم در زندگی خودم به شکل یک هدیه نگاه می کنم.»
بسیاری از منتقدین معتقدند که کتاب الیزابت گیلبرت و فیلم تازه محصول استودیوی «کلمبیا» که هردو از فروش بی سابقه ای برخوردار بوده اند در وحله اول مورد توجه خوانندگان و تماشاگران زن هستند. اما جولیا رابرتز معتقد است که موضوع فیلم فقط به زنان اختصاص ندارد:«موضوعاتی چون شکست، عشق، درد، گناه، سرگشتگی و درنهایت خواستار ایجاد تغییراتی در زندگی خود بودن به یک جنسیت خاص محدود نمی شود. من فکر می کنم هریک از ما آدم ها چه مرد و چه زن حد اقل چند بار درزندگی خود با این مسائل سروکارداشته ایم. فقط نوع برخوردمان با مسائل و چاره جویی هایی که برای برطرف ساختن این مسائل داشته ایم با هم فرق می کند.»
بازیگران برجسته ای چون «حاویه باردم»، «جیمز فرانکو» وریچارد جنکینز، درنقش مردی میانسالی از اهالی تکزاس که در «اشرم» هند دانسته های خود را با «لیز»(جولیا رابرتز) تقسیم می کند جزو همبازی های جولیا رابرتز در فیلم تازه Eat,Pray,Love هستند.