لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۳

موج تازه خودکشی دلفین های خلیج فارس و دریای عمان


موج تازه خودکشی دلفین های خلیج فارس و دریای عمان
موج تازه خودکشی دلفین های خلیج فارس و دریای عمان

پیکر بی جان ده دلفین دیگر در نزدیکی های بندر جاسک استان هرمزگان یافت شد. زیست شناسان اعلام کردند خودکشی گروهی دلفین ها بار دیگر زنگ خطر محیط زیستی را در منطقه به صدا درآورده است. چند ماه پیش تعداد ۷۹ و به روایتی دیگر ۹۰ دلفین در همین حوالی دست به خودکشی دسته جمعی زده و لاشه هایشان بر کرانه ها افتاد.

تلاش برای یافتن انگیزه و علت خودکشی گروهی دلفین ها از سوی کارشناسان و سازمان های محیط زیستی آغاز شد و حتا شماری از کارشناسان خارجی وابسته به نهاد حیات وحش سازمان ملل متحد برای بررسی این رویداد به ایران آمدند و گزینه های مختلف را مورد بررسی قرار دادند.

بنا به دلایل ارائه شده که مورد توافق همه کارشناسان و بازرسان قرار گرفته، آلودگی دریایی ناشی از نشت فرآورده های نفتی مهمترین عامل خودکشی دلفین هاست.

محمدباقر نبوی معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه هیچگونه نشانه ای از زخمی شدن دلفین ها دیده نشده احتمال برخورد دلفین ها به کشتی ها یا شناورها یا گیرافتادن در تور ماهیگیران وجود ندارد و گزینه مرگ ناشی از آلاینده های شیمیایی قوت می گیرد.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: دلفین‌ها موجوداتی اند كه كم‌تر در اثر آلودگی از بین می‌روند زیرا این پستانداران به آلودگی محیط‌زیست حساس بوده و در صورت احساس وجود آلودگی سریعاً از محل می‌گریزند.

او ادامه داد: امكان مرگ در اثر بیماری یا سم نیز وجود دارد كه سازمان دامپزشكی برای روشن شدن این موضوع از جسد این دلفین‌ها نمونه‌برداری كرده است.

معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: مرگ دسته‌ جمعی دلفین‌ها در سال‌های ۸۳ و ۸۶ نیز رخ داد و آمار امسال نسبت به سال‌های مذكور آمار قابل ملاحظه‌ای نیست.

براساس آمار رسمی از سال ۸۳ تاکنون بیش از پانصد دلفین ساکن قلمرو آبی ایران دست به خودکشی جمعی زده و جسدهایشان به خشکی افتاده است.

کارشناسان می گویند از هشت نوع دلفین ساکن خلیج فارس و دریای عمان نسل چند نمونه کمیاب آن رو به نابودی ست که به گفته کارشناسان فاجعه ای بزرگ و غیرقابل جبران برای زیست بوم ایران خواهد بود.

سازمان جهانی حفاظت از طبیعت نیز عوامل تهدیدکننده حیات دلفین ها را چنین برشمرده: فعالیتهای صیادی، آلودگی های دریایی با منشا خشکی و غیر خشکی، شکار، تخریب زیستگاه ها و مانورهای نظامی و انتشار امواج الکترونیکی.

کارشناسان می گویند: در خلیج فارس و دریای عمان هشت گونه دلفین شناسایی شده است که بیشتر آنان از گونه های در حال انقراض هستند. دلفین های پوزه عقابی ، یونس ، گوژپشت معمولی ، بینی بطری ، چرخنده ، نواری ، دندان درشت از گونه دلفین های دریایی در خلیج فارس هستند.

اسماعیل کهرم از کارشناسان محیط زیست با اشاره به اینکه خلیج فارس چهل و هفت برابر آب های آزاد جهان آلوده است، براین عامل تاکید کرده می افزاید: «تعجبی ندارد كه چرا دلفین‌ها كاهش یافته‌اند. دلفین‌ها پستاندار آبی هستند. مثل ما انسان‌ها با شش تنفس می‌كنند و برخلاف ماهی‌ها باید روی آب بیایند تا تنفس كنند و اگر سطح آب آلوده به نفت باشد، نفت از راه پوست بدن، دهان و سوراخ تنفسی آنها جذب و جانور مسموم می‌شود. رفت و آمد كشتی‌ها، نشت نفت از سكوهای نفتی و نیز آلودگی ناشی از تاسیسات نفتی ساحلی موجب شده خلیج فارس چهل و هفت برابر آب‌های آزاد آلوده باشد. باید انواع دیگر آلودگی را به این مجموعه اضافه كرد، سموم دفع آفات نباتی از آن جمله‌اند.»

کارشناسان محیط زیست دریایی نگران آن هستند که شمار مرگ و میر دلفین ها که طی دوسه سال اخیر آهنگی شتابان یافته منجر به نابودی نسل باهوش ترین آبزی در خلیج فارس و دریای عمان شود.

XS
SM
MD
LG