دولت اوکراین جدایی طلبان روسگرا را متهم کرده که در حمله به کاروان خودروهای افرادی که از منطقه تحت کنترل شورشیان فرار می کردند، دهها نفر از آوارگان را کشته است. شورشیان حمله را تکذیب کرده اند. ایالات متحده بمباران کاروان آوارگان را تأیید کرده اما می گوید مشخص نیست چه کسی مسئول کشتن این افراد است.
سرهنگ آندریی لایسنکو، سخنگوی ارتش اوکراین می گوید کاروان آوارگان روز دوشنبه هنگام عبور از جاده اصلی که روسیه را به شهر اشغالی لوهانسک، توسط راکت های گراد و دیگر سلاح های وارداتی از روسیه هدف گرفته شدند:
«عده زیادی از جمله زنان و کودکان کشته شدند. در این لحظه نمی توانیم آمار دقیقی از کشته شدگان به دست بیاوریم.» وقتی شمار تقریبی کشته شدگان از آقای لایسنکو پرسیده شد، وی فقط گفت «دهها نفر».
یک سخنگوی ارتش در شرق اوکراین بعداً به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت امدادگران اجساد ۱۵ نفر را از خودروهایی که آتش گرفته بود، بیرون کشیده اند، و اعضای بدن دستکم ده نفر دیگر را هم جمع آوری کرده اند.
الکساندر زاخارچنکو، رهبر شورشیان دونتسک مصرانه گفته چنین حمله ای صورت نگرفته. آندریی پورگین، معاون وی می گوید اطلاعی از حمله ندارد و می گوید حمله، کار نیروهای شورشی نبوده.
جاده ای که دولت کیف از وقوع حمله در آن خبر داده، در روزهای اخیر صحنه درگیری شدید میان شورشیان با نیروهای دولتی بوده و ارتش اوکراین تلاش دارد راههای تأمین اسلحه از روسیه به لوهانسک را مسدود کند. کاروان کمک های روسیه به مناطق جنگ زده شرق هم، در صورتی که کیف اجازه ورود آنها را به اوکراین بدهد، از همین جاده عبور خواهد کرد.
آسوشیتدپرس می گوید امکان ورود خبرنگاران به منطقه جنگی شرق اوکراین وجود ندارد، و با قطع برق در بسیاری از نقاط، ارسال گزارش از سوی ساکنان محل هم ممکن نیست. از این رو، نمی توان صحت گزارش های رسیده از آن منطقه را تأیید کرد.
مری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفت ایالات متحده نتوانسته مسئول حمله مرگبار روز دوشنبه را مشخص کند:
«ما پرتاب بمب و راکت به کاروان حامل آوارگان داخلی در لوهانسک را به شدت محکوم می کنیم و به خانواده های قربانیان تسلیت می گوییم. همه طرفین درگیر باید جانب احتیاط را رعایت کنند تا جان مردم بی گناه به خطر نیافتد.»
به گزارش سازمان ملل، درگیری میان جدایی طلبان با نیروهای دولتی در شرق اوکراین تا کنون موجب آوارگی ۳۴۴،۰۰۰ نفر شده، و آب و برق در شهرهایی مثل لوهانسک یا به کلی قطع است یا روز به روز جیره کمتری از آن به مردم می رسد.
دفتر هماهنگی فعالت های انساندوستانه سازمان ملل می گوید بیش از ۲۲،۰۰۰ نفر در هفته گذشته از دونتسک فرار کرده اند. این رقم در هفته قبل از آن ۶،۲۰۰ نفر بود. اما مقامات شهری آمار و ارقام متفاوتی ارائه کرده و می گویند از یک میلیون سکنه دونتسک، دستکم ۳۰۰،۰۰۰ نفر شهر را ترک کرده اند. از شهر ۴۲۰،۰۰۰ نفری لوهانسک هم تنها ۲۵۰،۰۰۰ نفر در شهر مانده اند.
هفته گذشته که مسکو اعلام کرد قصد دارد کاروان بزرگی از کمک های انساندوستانه برای ساکنان شهرهای تحت کنترل شورشیان ارسال کند، تنش ها بار دیگر اوج گرفت.
اوکراین و کشورهای غربی به بیش از ۲۰۰ کامیون ارسالی از روسیه، که در مزارع نزدیک به مرز اوکراین پارک شده، با ظن و بدبینی نگاه می کنند، به ویژه پس از آن که ارتش اوکراین در هفته های اخیر به پیروزی های چشمگیری در برابر جدایی طلبان دست یافت. اوکراین گفته روسیه ممکن است از کاروان کمک ها به عنوان پوششی برای کمک رسانی به جدایی طلبان استفاده کند، یا بخواهد با استفاده از آتش بسی که هنگام تحویل کمک ها برقرار می شود، جلوی روند پیشرفت های ارتش در برابر شورشیان را بگیرد.
کمیته بین المللی صلیب سرخ، که قرار است هنگام ورود کاروان کمک های روسیه به اوکراین مسئولیت آن را برعهده بگیرد، روز دوشنبه گفت هنوز در انتظار تضمین های امنیتی از سوی همه طرفین درگیر است.
در همین حال، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در برلین گفت انتظار دارد کاروان کمک های روسیه در آینده نزدیک وارد اوکراین شود.