لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۶

انتشار کتاب خاطرات دانالد رامسفلد، وزیر دفاع سابق آمریکا


انتشار کتاب خاطرات دانالد رامسفلد، وزیر دفاع سابق آمریکا
انتشار کتاب خاطرات دانالد رامسفلد، وزیر دفاع سابق آمریکا

«دانسته ها و نا دانسته ها»Known and Unknown نام کتاب خاطرات تازه منتشر شده «دانالد رامسفلد» وزیر دفاع سابق آمریکاست که روز سه شنبه ٨ فوریه از طریق انتشارات «سنتینال اچ سی» Centinel HC در آمریکا منتشر شد.

«رامسفلد» در این کتاب ٨٣٢ صفحه ای جزئیاتی را از مدت نیم قرن فعالیت های سیاسی و نظامی خود بازگو کرده است و به موضوعات مختلف از چگونگی آغاز جنگ عراق گرفته تا زندان «گوانتانامو» اشاره کرده است.

رامسفلد که یکی از جنجالی ترین چهره های سیاسی دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش به شمار می رود سیصد صفحه نخست کتاب خاطرات خود را به شرح زندگی کودکی و نوجوانی خود تا رسیدن به پست وزارت دفاع اختصاص داده است. او که در یک خانواده طبقه متوسط در ایالت «ایلینوی» پرورش یافته در کتاب «دانسته ها و نا دانسته ها»، خاطرات خود را از دوران رکود اقتصادی آمریکا و جنگ جهانی دوم بازگو کرده است.

رامسفلد که در جوانی در دانشگاه «پرینستون» به تحصیل اشتغال داشته بعدها به نیروی دریایی می پیوندد و شغل خلبانی را برعهده می گیرد. رامسفلد که در سن سی سالگی به عنوان یک عضو جمهوریخواه به مجلس نمایندگان آمریکا راه یافت، درکتاب خود از آن دوران و وقایع مربوط به ریاست جمهوری جان اف کندی و لیندن بی جانسون می نویسد. او کمی پس از بحران جنگ ویتنام به عنوان جوان ترین وزیر دفاع آمریکا به این شغل منصوب می شود.

بخش هایی از کتاب خاطرات رامسفلد نیز به دوران ریاست جمهوری ریچارد نیکسون، جرالد فورد و رانالد ریگان اختصاص داده شده است. رامسفلد در دوران رانالد ریگان در سال ١٩٨٣ در یک ماموریت ویژه برای نخستین بار با «صدام حسین» ملاقات می کند.

رامسفلد در کتاب «دانسته ها و نادانسته ها» می نویسد در سال ٢٠٠١ در سن ۶٨ سالگی به عنوان مسن ترین وزیر دفاع به کابینه جورج دبلیو بوش خوانده می شود و به پنتاگون بازمی گردد، اما چند ماه بعد با بزرگ ترین چالش های زندگی حرفه ای خود یا حمله تروریستی یازدهم سپتامبر رویارو می شود. پیامد این وقایع، جنگ در افغانستان و تهاجم به عراق بود و همین مسئله رامسفلد را تبدیل به یکی از جنجالی ترین چهره های سیاسی آن زمان آمریکا کرد. رامسفلد در کتاب خاطرات خود می نویسد: «دو هفته پس از یکی از بدترین حملات تروریستی در تاریخ آمریکا، ما همه در وزارت دفاع به شدت مشغول بودیم. اما پرزیدنت بوش اصرار داشت که ما طرح تازه و به گفته خود او «خلاقی» را برای حمله نظامی به عراق پیاده کنیم.»

این وقایع در حالی اتفاق می افتد که در نخستین ملاقات پس از وقایع تروریستی یازدهم سپتامبر در کمپ دیوید در تاریخ ١۵ سپتامبر ٢٠٠١، پرزیدنت بوش از افغانستان یا مکانی که القاعده طرح حمله به آمریکا را در آن ریخته بود به عنوان هدف حمله نظامی سخن می برد اما در کتاب خاطرات رامسفلد آمده است که فکر حمله نظامی و تهاجم به عراق نیزهمان روز و هم زمان مورد توجه جورج دبلیو بوش بوده است.

کتاب «دانسته ها و نادانسته ها» در مجموع مخلوطی است از وقایع خصوصی و سیاسی. رامسفلد می نویسد که در همان روزی که در دفتر کار پرزیدنت بوش صحبت از طرح حمله به عراق پیش آمد، رئیس جمهور آمریکا از «رامسفلد» درباره پسرش «نیک رامسفلد» می پرسد که در آن زمان با مشکل اعتیاد کلنجار می رفت و یک بار دیگر برای ترک اعتیاد به یک مرکز بهبودی مراجعه کرده بود. جورج دبلیو بوش به رامسفلد می گوید که برای او، همسرش و فرزندانشان دعا خواهد کرد.

رامسفلد در ادامه این بخش از کتاب می نویسد: «اتفاقی که برای پسرم نیک افتاده بود همراه با غم زخم هایی که از حملات تروریستی یازدهم سپتامبربر مملکت ما وارد آمده بود و البته حمله به پنتاگون همه و همه دست به دست هم داده و مرا در حالت احساساتی شدیدی فروبرده بود. در آن لحظات اصلا نمی توانستم حرف بزنم و قادر نبودم احساساتم را کنترل کنم. احساساتی که تا آن زمان تنها با همسرم جویس درمیان گذاشته بودم.»

هرچند دانالد رامسفلد در کتاب خاطرات خود اعتراف کرده است که این ادعای او که صدام حسین در اطراف بغداد و تکریت انبار سلاح های کشتار جمعی داشته ادعای نادرستی بوده است، اما منتقدان معتقدند رامسفلد درمجموع در این کتاب از طرح حمله به عراق دفاع کرده است.

خواننده در کتاب دانسته ها و نادانسته ها از دیدگاه ها و نظرات شخصی دانالد رامسفلد درباره رئیس جمهورهای مختلف آمریکا از آیزنهاور تا جورج بوش مطلع می شود. او هم چنین نظراتی هم درباره هنری کیسینجر، مارگارت تاجر، کالین پاول و حتی چهره های شاخص دیگری چون الویس پریسلی در این کتاب آورده است.

XS
SM
MD
LG