لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۵

پژوهشگران با جابجایی «دی ان ای» والدین، از احتمال انتقال ژن بیماری های موروثی نادر به جنین پیشگیری می کنند


سی بی سی، تلویزیون دولتی کانادا روز پنج شنبه ۱۵ آوریل گزارش داد دانشمندان با استفاده از یک مرد و دو زن و استفاده از نوعی فن آوری، جنینی تولید کرده اند که ممکن است در آینده به انتقال ژن از مادران مبتلا به بیماری های موروثی نادر به فرزندانشان کمک کند.

هدف از این تجربه آزمایشگاهی، پیشگیری از به ارث رسیدن «دی ان ای» معیوب در میتوکندری است. میتوکندری ها، باکتری هایی هستند که انرژی را به سلول ها منتقل می کنند. «دی ان ای» میتوکندری از هسته تخم که بیشتر در «دی ان ای» مادر یافت می شود، مجزاست.

داگ ترنبیل، عصب شناس دانشگاه نیوکاسل در انگلستان، در مقاله خود در نشریه «نیچر» نوشته است از هر ۶ هزار و ۵۰۰ کودک، یک کودک با بیماری های جدی متولد می شود که بر اثر اختلال در عملکرد «دی ان ای» میتوکندریال رخ می دهند و این اختلال به مشکلات قلبی مرگبار، از کار افتادن کبد، نارسایی های مغزی، کوری و ضعف ماهیچه منجرمی شود.

این تجربه میکوندریا را به طور موفقیت آمیزی جایگزین کرد.

دکتر ترنبیل در یک کنفرانس خبری گفته است: «آنچه که ما انجام داده ایم مثل تغییر باتری لپ تاپ است. منبع انرژی درست کار نمی کند، اما هیچ یک از اطلاعات روی دیسک سخت تغییری نکرده است. کودکی که با بهره گیری از این شیوه متولد شده است، نه تنها میتوکندری بی عیب و نقص دارد بلکه از هر جنبه دیگری، اطلاعات ژنتیکی مشابهی را از مادر و پدر دریافت کرده است.

پژوهشگران با استفاده از فن آوری های متنوعی، هسته سلولی را از اسپرم پدر و تخم مادر که حاوی «دی ان ای» والدین است، گرفته اند و میتوکندری معیوب را نادیده گرفتند.

هسته های سلولی سپس در تخم دیگری جای داده شدند که هسته آن خارج شده بود، اما میتوکندری داشت. در نتیجه این جنین، حاوی ژن های مادر و پدر و اندازه بسیار کوچکی از «دی ان ای» میتوکندریال از تخم اهدا کننده است.

پژوهشگران در گزارش خود افزوده اند هشتاد جنین در یک دوره شش تا هشت روزه تولید شدند و در محیط آزماشگاهی رشد کردند تا به مرحله بلاستوسیست رسیدند که مرحله ایست که جنین معادل صد سلول و شبیه یک توپ است. این جنین ها، بر اساس قوانین کنونی بریتانیا نابود شدند.

فیلیپ بوچر، یکی از سرمایه گذاران در این پروژه تحقیقاتی و مدیر اجرایی ارشد «Muscular Dystrophy Campaign» گفته است یافته های این پژوهش جدید، پرتو نوری بر زندگی افراد مبتلا به بیماری های میتوکندریال می افکند که غالباً با تصمیم دشوار متولد کردن نوزادی روبرو هستند که احتمال ابتلای کودک به بیماری های جدی وجود دارد.

وی می گوید: «این فن آوری نه تنها در آینده برای والدین فرصتی فراهم می آورد تا فرزند سالم به دنیا بیاورند بلکه به چرخه غم انگیز و دردناکی پایان می دهد که برخی از خانواده ها با آن روبرو هستند و این بیماری های موروثی را نسل به نسل منتقل می کنند.»

«شورای پژوهش پزشکی» و « صندوق Wellcome » سرمایه این تحقیق را فراهم کردند.

XS
SM
MD
LG