لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۹

شکایت سردارپاسدارباقرزاده ازسازندگان یک فیلم کمدی


شکایت سردارپاسدارباقرزاده ازسازندگان یک فیلم کمدی
شکایت سردارپاسدارباقرزاده ازسازندگان یک فیلم کمدی

سردار پاسدار سیدمحمد باقرزاده، رئیس «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس» در پایان مراسم سیزدهمین دوره «جشنواره دوسالانه کتاب دفاع مقدس» گفت: «هنرمندانی كه چشم‌های‌شان را می‌بندند و در فضای تخيلات موهوم و كم‌ارزش آثاری را خلق می‌كنند كه نه با دفاع مقدس و نه با معارف اسلامی ما هم‌خوانی ندارند.»

سردارپاسدار باقرزاده ناخشنود از عدم اطاعت هنرمندان ایرانی برای پیشبرد دستورهای نظامیان برای نوشتن داستان، شعر و ساخت فیلم درباره آنچه او آن را «قهرمانی ها و جانفشانی های دوره دفاع مقدس» می نامد، با مردود اعلام کردن آثار هنری خلق شده در ایران امروز، افزود: علیه سازندگان فیلم «دمکراسی تو روز روشن» اعلام جرم خواهد کرد.

سردار باقرزاده افزود: اين را يك فاجعه‌ برای فرهنگ كشور می‌دانم كه با وجود تمام ذخاير ارزشمند، يك تهيه‌كننده يا كارگردان بر اساس ذهنيات خودش فيلمی بسازد. كاش حداقل سؤال می‌كردند. همه‌ رزمندگان و فرماندهانی كه زخم و آثار جنگ را دارند، می‌توانستند به عنوان منبعی آگاه و غنی به اين هنرمندان كمك كنند.

سردار باقرزاده خطاب به حاضران در مراسم گفت: شما نيز نبايد سكوت كنيد و بايد با قلم‌تان تمام اين پليدی‌ها را عيان كنيد و نشان دهيد كه اين جامعه يك جامعه زنده است.

سردارباقرزاده براساس مسئولیتی که دارند بخوبی آگاهند تاکنون که هزاران عنوان کتاب خاطرات، داستان و روایات جبهه که طی سالها توسط بنیادهای فرهنگی مدافع از جمله بنیادشهید، حوزه هنری، انتشارات سپاه، بسیج، ستادآزادگان و دهها موسسه فرهنگی دولتی نشر کتاب چاپ و منتشر شده که اگر به جمعیت کشور تقسیم کنیم سهم سرانه هر فرد در ایران چندین کتاب مربوط به «رشادت ها و جانفشانی های رزمندگان اسلام» خواهد بود. پرسش اساسی در اینجاست که این همه تولیدات فرهنگی تا چه اندازه فرهنگ ساز و موثر در جامعه افتاده بوده اند که از سازندگان یک فیلم خواسته اید براساس همان کلیشه ها فیلمی بسازد که بی گمان سرنوشتی شبیه همان کتابها خواهد داشت.

فیلم کمدی: «دمکراسی تو روز روشن» به کارگردانی علی عطشانی به سرمایه محمدعلی زم، که سالها مدیریت حوزه هنری را برعهده داشت تهیه شده است.

بی گمان محمدعلی زم براساس سالها مدیریت حوزه هنری بیش از دیگران به ماهیت کلیشه ای و ایدئولوژیکی کتابها و فیلمهای در تقدیس جبهه و جنگ آگاه بوده که روایتی کمدی و مفرح از آن را بدست داده است.

سردار باقرزاده و محمدعلی زم

تفاوت محمدعلی زم و سردار باقرزاده تفاوت میان افراد خارج از نظام حکومتی نیست، هردو وابسته به یک نظام اند تفاوتشان در درک یک نکته ساده بوده که زم متوجه یکسویگی و کلیشه ای بودن کتابها و فیلمهای محصول نهادهای نظامی و مغایرتشان با واقعیات جنگ شده بود؛ اما سردار باقرزاده که احتمالاً چیزی از این کتابها نخوانده در نتیجه متوجه این تضاد با واقعیات نشده بود.

یک منتقد ادبی در باره ماهیت کلیشه ای آثار جبهه و جنگ نوشته است: «تقدیس جنگ یکی از کلیشه ای ترین ضعف های تولیدات ایرانی در این ژانر ادبی ست. دومین ضعف آشکار مطلق کردن قدرت، شجاعت و تدبیر نیروهای ایرانی در برابر نیروهای عراقی ست که همگی مطلقا «ترسو، زبون، بی هدف، فریب خورده و در عین حال کافر» بودند. با این همه روشن نیست با چنین تضاد آشکاری چرا جنگ این همه سال به درازا کشید و سپس بی نتیجه نیز پایان یافت. اگر ما این همه برتری داشتیم چرا به پیروزی نرسیدیم.»

این منتقد افزوده است: سردارپاسدار باقرزاده که هنرمندان را متهم به «تخیلات موهوم» کرده شاید بهتر باشد خیالبافی نظامیانی را دریابد که هنوز به دامنه اشتباهات بزرگ جنگی خود پی نبرده اند و همان اشتباهات جنگی را در صحنه سیاست و اجتماع نیز تکرار می کنند.

XS
SM
MD
LG