لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۶

«رو به فردا» تا کدام فردا پیش می رود؟


«رو به فردا» تا کدام فردا پیش می رود؟
«رو به فردا» تا کدام فردا پیش می رود؟

«رو به فردا» عنوان برنامه ای است که این روزها در ایران نامش بسیار شنیده می شود. گفت وگویی که از شبکه ۳ سیمای جمهوری اسلامی با حضور یک مدافع دولت و یک منتقد دولت برگزار می شود. رو به فردا در ایران اخبار و شایعه های بسیاری را دامن زده است. اما فارغ از آن چه که برخی در این برنامه به صورت محدود در نقد رفتار حاکمیت می گویند علی مطهری نماینده اصولگرای مجلس پیشنهاد داده است تا زمینه حضور موسوی و کروبی در یک برنامه تلویزیونی فراهم شود تا آنان هم دیدگاههای خود را اعلام کنند.

مناظره در جمهوری اسلامی عمری پایدار ندارد. اصولا کمتر سیاستمداری حاضر می شود در برابر دوربین های تلویزیونی به دفاع از عملکرد و یا عقاید خود بپردازد. در سالهای اول تأسیس جمهوری اسلامی، آیت الله بهشتی در دفاع از اندیشه اسلامی با چپ ها به مناظره پرداخت. مخاطب او نورالدین کیانوری نماینده تفکر مارکسیستی و دبیرکل حزب توده بود. پس از این مناظره بنی صدر به عنوان رئیس جمهوری در مورد ناآرامی در برخی استان های ایران و نقش گروههای سیاسی با رهبران فدائیان خلق مناظره کرد. این پایان اولین بخش مناظره در جمهوری اسلامی بود.

در سالهای جنگ تلویزیون دولتی تنها در خدمت جنگ بود. مخالفی حق نداشت عقیده خود را بیان کند و پس از آن هم برنامه ای به عنوان مناظره از حافظه رسانه ای جمهوری اسلامی پاک شد. البته کسانی که موافق حاکمیت بودند در همه این سالها از طریق این رسانه مخالفان خود را بیرحمانه نقد کرده اند. بی آن که فرصت برابر در اختیار دیگران هم باشد. تا آن که در بهار ۸۸ که تب انتخابات اوج گرفته بود، تلویزیون اعلام کرد که مناظره نامزد ها را پخش خواهد کرد. چهار نامزد انتخابات در برابر دوربین نشستند و با هم گفت و گو کردند.

بی تردید داغ ترین بخش این مناظره ها به دو رقیب اصلی یعنی محمود احمدی نژاد و میرحسین موسوی اختصاص داشت. در این مناظره ها از بسیاری نام برده شد بی آن که فرصت دفاع به آنان داده شود. به همین دلیل و در همان روزها هم صدا و سیمای جمهوری اسلامی به نقض بی طرفی متهم شد.

این انتقاد زمانی شدت گرفت که پس از پایان مهلت مقرر، صدا و سیما برای احمدی نژاد یک فرصت ۲۰ دقیقه ای برای پاسخگویی قائل شد.

آن چه نامزد ها در آن روزها گفتند در حوداث پس از انتخابات به عنوان شاهد به کار گرفته شد. از همین رو این رسانه دولتی متهم شد که بدون برنامه ریزی قبلی این مناظره ها را سازمان دهی کرده است. در حالی که در رخدادهای ۷ ماه گذشته صدا وسیمای ایران کاملا جانبدارانه و در حمایت از دولت عمل کرده و اخیرا با پخش برنامه «رو به فردا» و دعوت از مخالفان و موافقان برای نقد حوادث پس از انتخابات باردیگر خبر ساز شده است.

علی مطهری که در یکی از برنامه های روبه فردا شرکت کرده بود روز یکشنبه در گفت وگویی پیشنهاد داده است که این امکان برای موسوی و کروبی هم فراهم شود. کروبی پیش از این در یک بیانیه در ارائه راه حل های برون رفت از بحران آمادگی خود را برای مناظره اعلام کرده بود.

اکنون در فضای سیاسی ایران که حتی اطلاع رسانی هم با محدویت روبروست این مناظره ها فضایی را ایجاد کرده که برخی ناگفته ها گفته می شود. اما این که رو به فردا تا کدام فردا دوام خواهد داشت؟ پرسشی است که پاسخ به آن نیاز به زمان و درک آستانه تحمل حکومتی دارد که در ۷ ماه گذشته با قدرت تلاش کرده همه صداها را خاموش کند.

XS
SM
MD
LG