لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۹

دیوید لینچ وپنج فیلم برگزیده او در جشنواره سینمایی انستیتوی فیلم آمریکا


دیوید لینچ وپنج فیلم برگزیده او در جشنواره سینمایی انستیتوی فیلم آمریکا
دیوید لینچ وپنج فیلم برگزیده او در جشنواره سینمایی انستیتوی فیلم آمریکا

دیوید لینچ، فیلمساز سرشناس آمریکایی، پنج فیلم را به عنوان فیلم های برگزیده و مورد علاقه خود برای جشنواره سینمایی انستیتوی فیلم آمریکا AFI انتخاب کرده است که در طول برگزاری این جشنواره از تاریخ ٤ تا ١١ نوامبر در محل این فستیوال در شهر لس آنجلس به نمایش گذاشته خواهد شد.

این پنج فیلم «ساعت گرگ» ساخته اینگمار برگمن فیلمساز برجسته سوئدی، «لولیتا» به کارگردانی استانلی کوبریک، «مون آنکل»(عموی من) ساخته «ژاک تاتی»، «پنجره پشت حیاط» ساخته آلفرد هیچکاک و «سانست بلوارد» به کارگردانی «بیلی وایلدر» هستند.

بخش گزینش پنج فیلم توسط یک کارگردان سرشناس برای نخستین بار به برنامه های همیشگی جشنواره AFI اضافه شده است و این باردیوید لینچ، کارگردان فیلم های معروفی چون «مخمل آبی» Blue Velvet و «جاده مالهالند» Mulholland Drive که خود از دانش آموختگان «انستیتوی فیلم آمریکا» به شمار می رود این فیلم ها را انتخاب کرده است.

علاوه بر این مجموعه کم نظیرو غیرمتعارف از فیلم های برجسته سینمای آمریکا و جهان، فیلم «کله پاک کن» Eraserhead یا نخستین فیلم از ساخته های خود «لینچ» که درسال ١٩٧٦ و در دوران آموزش در «انستیتوی فیلم آمریکا» ساخته است نیز در جشنواره امسال به نمایش گذاشته خواهد شد.

لینچ به خبرنگاران گفت:«من به AFI به اندازه ای مدیون هستم که قابل توصیف نیست. من در آن زمان در فیلادلفیا زندگی می کردم و هیچ امیدی به آینده نداشتم. بعد به عنوان یک فیلمساز مستقل، درخواستی به انستیتوی فیلم آمریکا فرستادم و تقاضای کمک تحصیلی کردم. این در سال ١٩٦٨ بود و همان سال توانستم این بورس تحصیلی را بدست بیاورم و همین موضوع زندگی مرا کاملا دگرگون کرد. انستیتوی فیلم آمریکا یک موسسه خیلی خیلی مهمی است و من خیلی خوشوقتم که می توانم از آن حمایت کنم.»

باب گزل، رئیس انستیتوی فیلم آمریکا که تابستان امسال دیوید لینچ را به عنوان مدیرهنری و هنرمند میهمان انستیتو معرفی کرده است او را هنرمندی می خواند که سمبلی است از تمام مظاهری که وجود چنین موسسه ای را ضروری ساخته است :«دیوید لینچ فیلمسازی است که نه تنها به عنوان یک محصل در رشته سینما یک نمونه بوده است بلکه درآموزش نسل های بعدی نیزبه مراحل استادی رسیده است.»

دیویدلینچ درباره پنج فیلمی که انتخاب کرده است می گوید:«من وقتی دانشجوی انستیتوی فیلم آمریکا بودم در آنجا برای ما فیلم های زیادی را نمایش می دادند. فیلم هایی که من درخارج از آن محل امکان دیدنشان را نداشتم. این محل برای من یک مکان پر از عوامل برانگیزنده بود.» لینچ در پاسخ به این سئوال که این پنج فیلم چه تم مشترکی با یکدیگر دارند می گوید:«این فیلم ها هیچ ربطی به یکدیگر ندارند فقط فیلم هایی هستند که من واقعا عاشق آن ها هستم.»

هرچند لینچ در فیلم های خود گرایش شدیدی به مفاهیم و تصاویر آبستره دارد با این حال می بینیم که او در انتخاب این پنج فیلم ارزش خاصی برای ژانرکلاسیک فیلمسازی در هالیوود قائل است و برخی ازفیلم های خود او تحت تاثیر فیلم هایی از نوع «جنایی»، ملودراماتیک و رومانتیک هالیوود بوده است. دیوید لینچ هم چنین فیلم هایی را می پسندد که چون «پنجره پشت حیاط» و «سانست بلوارد» قوانین آشنای هالیوود را شکسته اند.

لینچ می گوید:«من عاشق این نوع فیلم ها هستم. عاشق این هستم که در جهان ساختگی این فیلم ها حضور داشته باشم. بخش اعظم سینما آن حس مکانی است که فیلم در انسان ایجاد می کند. یا چیزی که به آن فضاسازی می گویند. بیلی وایلدر به نظر من یکی از استادان بی همتای این فضا سازی ها بود و البته کارگردان های دیگر این پنج فیلمی که من انتخاب کرده ام هم از این هنرمهم برخوردارند.»

فیلم «لولیتا» ساخته استانلی کوبریک در آن دوران نتوانست به اندازه «رازکیهان» و «دکتر استرنجلاو» مورد توجه قرار بگیرد. لینچ می گوید:«جیمز میسون، پیترسلرز، شلی وینترز و سولیون بهترین بازی ها را در این فیلم ارائه داده اند. زمان، مکان و احساساتی که در فیلم موج می زند همان عاملی است که همیشه مرا تحت تاثیر این فیلم قرار داده است.»

دیوید لینچ روز ششم نوامبر ضمن نمایش «کله پاک کن» و «سانست بلوار» در فستیوال AFI حضور خواهد داشت. او برای معرفی فیلم های دیگری که برای این جشنواره انتخاب کرده، ویدیو کلیپ های مخصوصی آماده کرده است که پیش از اجرای هر فیلم به نمایش گذاشته خواهد شد. دیوید لینچ هم چنین خالق نقاشی پوستر های جشنواره امسال انستیتوی فیلم آمریکا نیز می باشد. تصویری از یک آدم سفالی که بر فراز شهر لس آنجلس شناوراست:«من همیشه گفته ام یک فیلم فستیوال فقط فرصتی برای تماشای فیلم نیست بلکه جشنی است برای قدردانی از این هنر بی همتا و من با شور و شوق زیاد در انتظار این واقعه هیجان انگیز هستم.»

تنها فیلم ایرانی جشنواره امسال AFI فیلم تازه عباس کیارستمی «رونوشت برابر اصل» است که محصول مشترک فرانسه، ایتالیا و ایران به شمار می رود و نمایش آن در ایران به خاطر پوشش نامناسب بازیگر نقش اول،ژولیت بینوش در بخش هایی از فیلم ممنوع شده است.

XS
SM
MD
LG