لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۰

آخرین آمار جان‌باختگان و دستگیرشدگان‌ اعتراضات سراسری ۱۴۰۱؛ سوم آبان


مجموع جان‌باختگان اعتراضات؛ منبع آمار هرانا
مجموع جان‌باختگان اعتراضات؛ منبع آمار هرانا

در آستانه چهلمین روز آغاز اعتراضات سراسری در سراسر ایران شمار دستگیرشدگان اعتراضات افزایش یافته است.

آخرین گزارش خبرگزاری حقوق بشری ایران «هرانا» حاکیست شمار کشته‌شدگان اعتراضات از آغاز تا سوم آبان ماه به ۲۵۲ نفر رسیده است.

نکته قابل توجه در این گزارش شمار کودکان کشته شده در این تظاهرات است که آخرین عدد اعلامی، ۳۶ کودک است. براساس گزارش هرانا در شش هفته گذشته بیش از ۱۳۵۲۳ معترض بازداشت شده‌اند که فقط هویت ۱۰۱۱ نفر از آنها اعلام شده و از این تعداد ۲۱۷ نفر دانشجوهای بازداشتی دانشگاههای مختلف کشور بوده‌اند.

در این مدت، مردم معترض در ۱۱۹ شهر کشور به خیابان‌ها آمده‌اند و دانشجویان ۱۰۱ دانشگاه در سرتاسر ایران هم به معترضان پیوسته‌اند و در روز سه‌شنبه، اعتراضات دانشجویی دست‌کم در ۲۳ دانشگاه ایران در جریان بود ودانشجویان، علیه رهبر جمهوری اسلامی شعار دادند.

از سوی دیگر، محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران نیز روز سه‌شنبه در گفت‌وگویی با بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد که بر اساس آمار حداقلی جمع‌آوری شده از سوی این نهاد حقوق بشری، تاکنون در جریان اعتراضات شش هفته گذشته دست‌کم ۲۳۴ معترض معترض کشته شده‌اند که ۲۹ تن از آنان زیر ۱۸ سال بوده‌اند.

همچنین، گزارش‌های بسیاری از تلاش نهادهای امنیتی، برای سرپوش گذاشتن بر روی قتل معترضان، به دست سازمان حقوق بشر ایران رسیده است. بر این اساس، مسئولان تا زمان اخذ تعهد از خانواده‌های کشته‌شدگان برای سکوت یا تایید گواهی‌های فوت دروغین منتسب به پزشکی قانونی، از تحویل اجساد کشته‌شدگان سر باز می‌زنند. در برخی موارد، جسد بدون اطلاع خانواده‌ها و در مکانی دورتر از محل زندگی آنان دفن شده است.

فشار بر خانواده‌ها برای تایید سناریوهایی غیر ازکشته شدن به دست ماموران امنیتی، در مواردی به بازداشت و آزار جسمی و روحی دیگر افراد خانواده نیز رسیده است.

این سناریوها، عمدتا مرگ به دلیل «پرتاب از بلندی، تصادف رانندگی یا مسمومیت با دارو، مشروب یا غذای فاسد» است.

از سوی دیگر، فشار بر پزشکان و اعضای کادر درمان برای صدور گواهی‌های فوت بر مبنای خواست نیروهای امنیتی، افزایش یافته است. سازمان حقوق بشر ایران، در حمایت از خواست پزشکان ایرانی مبنی بر ممنوعیت ورود نیروهای امنیتی به محیط های درمانی، بر ایجاد بستر مناسب برای ارائه خدمات به همه آسیب‌دیدگان و عدم دخالت نیروهای امنیتی در روند درمان و اظهار نظر تخصصی در مورد دلیل فوت، تاکید دارد.

همزمان سخنگوی قوه قضاییه با بیان اینکه محاکمه شهروندان معترض در سراسر کشور شروع شده است، گفت: «تهران، البرز، اصفهان و کردستان به عنوان پیشتازان در این زمینه پرونده‌ها را از دادسرا به دادگاه ارسال کردند.»

مسعود ستایشی، شهروندانی که به اتهام قتل و تعرض بازداشت شدند را به اشد مجازات تهدید کرد.

رئیس کل دادگستری استان خوزستان هم از صدور کیفرخواست برای پرونده ۲۱۳ تن از بازداشت شدگان اعتراضات جاری، در این استان خبر داده است.

پدر آرش صادقی، در توییتی اعلام کرده که برای پی‌گیری وضعیت این فعال حقوق بشر به مقابل زندان (اوین) مراجعه کرده، اما به او جواب نداده‌اند.

او با تأکید بر این که «آرش تنها نیست»، از «مجید توکلی و حسین رونقی» به عنوان نمونه هایی از دیگر زندانیان سیاسی نام برده که با خانواده‌هایشان تماس نداشته‌اند.

جواد حیدریان، روزنامه‌نگار در ایران، با اعلام خبر آزادی امین حیدریان و مسعود قلندری، در توییتی نوشت، دوشنبه شب «امین در زندان دچار تشنج شدید شده و در بهداری زندان نتوانسته‌اند آسیب وارده را جبران کنند» و او را را پس از انتقال به بیمارستان یاسوج «مثلا آزاد» کرده‌اند.

او با انتشار تصویری از امین حیدریان در بیمارستان، اعلام کرد که «کتفش به مدت ۲۴ ساعت بعد از تشنج از جا در رفته و درد جان‌کاهی داشته، به غیر از مشکلات جسمی و روحی ناشی از زندان»، اما با وجود این «حتی به خانواده‌اش اطلاع ندادند» بلکه یک زندانی دیگر در تماسی با پدرش خبر داده که «برای امین چنین اتفاقی افتاده» است.

XS
SM
MD
LG