لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۳

دالایی لاما : قتل بن لادن به حق بود!


دالایی لاما : قتل بن لادن به حق بود!
دالایی لاما : قتل بن لادن به حق بود!

دالایی لاما، رهبر روحانی بودائیست های تبت روزسه شنبه سوم ماه مه در یک سخنرانی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی درباره قتل بن لادن رهبر گروه القاعده گفت:«بخشیدن و بخشودگی به این معنی نیست که باید واقعه ای را فراموش کرد.»

چهاردهمین دالایی لاما می گوید او آنچنان پیرو شفقت است که حتی از رهاندن یک پشه هم خودداری می کند و گاه حتی وقتی آن ها مشغول تغذیه از خون او هستند آن ها را به حال خود رها می کند: «البته وقتی که سرحال باشم و احساس نکنم در معرض خطر مالاریا هستم!»با این همه دالایی لاما در سخنرانی خود خطاب به دانشجویان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی گفت که او به ایالات متحده آمریکا برای کشتن «بن لادن» حق می دهد.

دالایی لاما در پاسخ به سئوالی که از سوی یکی از حاضران در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در رابطه با قتل بن لادن پرسیده شد گفت هرچند بن لادن به عنوان یک انسان حق آن را داشت که مورد شفقت و حتی بخشش قرار گیرد اما عفو و گذشت به این معنی نیست که ما کاری که شده و اتفاقی که افتاده است را فراموش کنیم. اگر یک مسئله ای تا این حد جدیت دارد که باید نسبت به آن عکس العملی مشابه نشان داده شود، پس این عکس العمل مشابه باید نشان داده شود.»

با این حال بسیاری معتقدند این پاسخ دالایی لاما نمونه بارزی است از نوع پاسخگویی های گیج کننده ای که او در برخی موارد به کار می گیرد. عملی که او در برخی موارد آن را به نوعی چاشنی سخنرانی های خود می کند. رهبر ٧۵ ساله بودائی های تبت در نخستین روز سفر چهار روزه خود به کالیفرنیای جنوبی در دانشگاه ایالتی به سخنرانی پرداخت. این درحالی است که سفر او چند روزی به علت بیماری به تاخیر افتاد. دالایی لاما از پس از وقوع زمین لرزه و سونامی ژاپن برای حمایت و دلداری از مردم این کشوردر آنجا به سر می برد.

دالایی لاما در حالی که یکی از کلاه های تیم ورزشی دانشگاه را که با رنگ های سنتی بودائیان تبت هماهنگی دارد بر سر داشت در تالار «گلن سنتر» دانشگاه به حاضران گفت که هرچند در چند روز گذشته از عوارض جنبی داروهایی که برای بیماری گلو درد به او داده شده بود حالت ضعف داشته است اما :«امروز حالم خیلی خوب است.»

این نخستین دیدار دالایی لاما از ایالات متحده از پس از زمانی است که او تصمیم گرفت از عنوان رهبریت سیاسی دولت تبعیدی تبت کناره گیری کرده و بیش تر جنبه یک رهبر روحانی را داشته باشد. دالایی لاما در سال ١٩۵٩ پس از تهاجم چین به تبت به هند مهاجرت کرد و از آن زمان تا کنون در این کشور به سر می برد اما برای آشنا ساختن مردم جهان با شرایط مردم تبت دائما در حال سفر و سخنرانی در کشورهای مختلف بوده است.

سخنرانی دالایی لاما در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی درباره سکولاریسم و ارزش های انسانی در جامعه بود. موضوعی که به او اجازه می داد تا درباره مسائل گسترده ای از قبیل حس آگاهی و هوشیاری در حیوانات، توانایی های جامعه چند فرهنگی هند و طبیعت خوشحالی و خوشبختی در انسان سخن بگوید.

دالایی لاما هم چنین در مورد اهمیت بردباری مذهبی و وجوه مشترکی که تمامی مذاهب دنیا را به هم پیوند می دهد سخن گفت. اما او بر این مسئله تاکید کرد که مردم نمی توانند تنها از طریق عبادت به خوشبختی و خوشحالی برسند: «خوشی های زندگی و خوشحال بودن هیچ ارتباطی با مفاهیم مذهبی ندارد. خوشحالی و هدف از خوشحال بودن در زندگی خود یک مسئله سکولار است. من یک بودائیست هستم و برای مذهب احترام قائلم اما همیشه وهمه جا درباره سکولاریسم حرف می زنم.»

تماشاگران که بیش از ٣٠٠٠ نفر آن ها را دانشجویان دانشگاه کالیفرنیای جنوبی تشکیل می دادند از این پیام دالایی لاما به شدت استقبال کردند. پس از سخنرانی، برخی شکایت داشتند که نتوانسته اند به خوبی سخنان او را بفهمند. دالایی لاما اغلب به زبان انگلیسی لهجه دار در مورد این موضوع های حساس سخن می گفت و گاه نیز از مترجمی که در اختیارش قرار داشت استفاده می کرد.

بسیاری از شرکت کنندگان سخنان دالایی لاما را برانگیزنده خواندند و از نوع سخنرانی او که همواره معمائی و پیچیده به نظر می آید استقبال کردند. یکی از حاضران در جلسه، کشیش چیپ موری و از رهبران کلیسای متدودیست های آفریقا بود: «من فکر می کنم امروز ما حقیقت دالایی لاما را در سخنان او می شنیدیم، به همین جهت هم این حقیقت معانی تازه ای به خود گرفته بود. او امروز، هم در مورد مسائل طبیعی و هم درباره مسائل ماورای طبیعت سخن می گفت.»

روز چهارشنبه، چهارم ماه مه، دالایی لاما جایزه سازمان عفو بین الملل را در شهر لانگ بیچ در جنوب لس آنجلس دریافت خواهد کرد و سپس در دانشگاه ارواین سخنرانی دیگری خواهد داشت.

XS
SM
MD
LG