شبکه تلویزیونی فاکسنیوز در گزارشی میگوید انفجار مرموز اخیر در روسیه شاید مرتبط با ساخت موشک کروز اتمی جدید آنها باشد که ولادیمیر پوتین آن را دستاوردی قدرتمند خوانده بود.
این گزارش که روز دوشنبه ۲۱ مرداد ماه منتشر شده میگوید وزارت دفاع روسیه اول اعلام کرد دو تن کشته و شش تن زخمی شدهاند؛ ولی آژانس اتمی روسیه - روساتم - اعلام کرد پنج تن کشته و سه تن زخمی شدهاند.
روساتم همچنین گفته این حادثه وقتی روی داد که مهندسها مشغول آزمایش یک منبع اتمی برای راکت بودند. مقامات ناحیهای در روسیه همچنین گزارش دادند میزان رادیواکتیو در منطقه افزایش داشته است؛ ولی بعد این اطلاعات را حذف کردند.
دادههای بررسی شده توسط صلح سبز نشان میدهد درصد رادیو اکتیو در زمان این حادثه حدود ۲۰ برابر سطح عادی این شهر افزایش یافته است. رئیس بخش تحقیقات اتمی فدرال روسیه در پیامی گفته که این حادثه در زمان آزمایش سوختی در مقیاس کوچک به عنوان سوخت موشک روی داده است.
دو تن از کارشناسان اتمی آمریکا روز جمعه گذشته به رویترز گفتند که انفجار سوخت مایع پیشران موشک باعث تابش پرتوهای رادیواکتیو نمیشود و چنانچه افزایش رادیو اکتیو دیده شده، اختمالا مرتبط با موشک کروز دارای سوخت هستهای است.
ایالات متحده پیشتر بارها روسیه را به نقض پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد متهم کرده بود. پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد در سال ۱۹۸۷ و در دوران جنگ سرد بین میخائیل گورباچف، رهبر وقت اتحاد جماهیر شوروی، و رونالد ریگان، رئیس جمهوری وقت آمریکا، امضا شد و بر اساس آن، توسعه و کاربرد تمام موشک های هسته ای و غیرهسته ای کوتاه و میان برد، به استثنای موشک های دریایی، منع می شد. اما نقض مکرر این پیمان توسط روسیه سرانجام موجب شد که ایالات متحده از آن خارج شود.
همچنین مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، به تازگی اعلام کرده بود که با توجه به نقض معاهده منع موشکهای هستهای میانبُرد از سوی روسیه، ایالات متحده مواضع موشکی متعارف بالستیک و کروز احداث خواهد کرد.
آقای اسپر در این بیانیه که روز جمعه ۱۱ مرداد در تارنمای وزارت دفاع آمریکا منتشر شده، گفته است که وزارتخانه متبوعش در اوائل سال ۲۰۱۷، با توجه به نقض این معاهده از سوی روسیه، برنامه واکنش احتمالی آمریکا به این اقدام روسیه را آغاز کرده بود و تمرکز آن روی ایجاد پایگاههای موشکی متحرک، متعارف، و زمینی کروز و بالستیک، بود.
وزیر دفاع آمریکا افزوده است که از آنجایی که ایالات متحده پیش از این به معاهده منع موشکهای هستهای میانبرد متعهد بود، این طرحها هنوز در مراحل اولیه است. حالا و با خروج از این پیمان، وزارت دفاع احداث این پایگاههای موشکی متعارف را به عنوان اقدامی احتیاطآمیز پی میگیرد.