تحليل گران بر اين اعتقادند که تحولات روزهای گذشته در شبه جزيره کره نشان می دهد سياست «صبر استراتژيک» پرزيدنت اوباما در قبال کره شمالی تأثير ناچيزی بر رفتار جاه طلبانه آن کشور، داشته است.
تحليلگران شليک توپخانه کره شمالی به جزيره ای متعلق به همسايه جنوبی آن کشور را اقدامی تحريک آميز قلمداد می کنند که هدف روشن آن کشاندن مجدد آمريکا بر سر ميز مذاکرات است.
اين اقدام در پی افشای اين خبر صورت گرفت که پيونگ يانگ در تأسيسات هسته ای خود سانتريفوژ های جديدی را راه اندازی کرده است.
کره شمالی اميدوار است بتواند با اين اقدام کمک های مواد غذايی برای جمعيت گرسنه و تعهدات امنيتی برای کشور خود فراهم کند.
امّا جمهوريخواهان در گذشته به سياست رييس جمهوری آمريکا در نزديک شدن به کشورهايی مانند ايران انتقاد داشته اند سياستی که اساس مبارزات انتخاباتی پرزيدنت اوباما را در سال ۲۰۰۸ تشکيل می داد.
پرزيدنت اوباما در نشست ماه ژوئن گروه ۲۰ کشور صنعتی جهان چين را بخاطر ناديده گرفتن اقدامات تجاوزکارانه کره شمالی مورد انتقاد قرار داد. رهبران آمريکاو چين قرار است در ماه ژانويه ديدار کنند و اتفاقات اخير، کره شمالی را در صدر گفتگو ها قرار خواهد داد.
هاوارد مک کيئون، نماينده جمهوريخواه ايالت کاليفرنيا، معتقد است که کنگره از چنين سياست پا در ميانی چين حمايت خواهد کرد. آقای مک کيئون که به احتمال قوی رياست کميته نيروهای مسلح را در مجلس آينده عهده دار خواهد شد می گويد چين مسئوليت دارد تا هر کمکی را که می تواند به کره جنوبی در قبال اقدامات اخير کره شمالی انجام دهد.
پرزيدنت اوباما در مصاحبه ای با شبکه تلويزيونی « ای بی سی» که قرار است روز جمعه پخش شود گفته است چين بايد با تحت فشار گذاشتن کره شمالی به آنها بگويد که يک رشته قوانين بين المللی وجود دارد که آنها بايد از آن پيروی کنند.
جان مک کين، سناتور جمهوريخواه و عضو ارشد کميته نيروهای مسلح سنای آمريکا، نيز در بيانيه ای که روز سه شنبه صادر کرد می گويد شايد کشور چين بيشترين نفوذ را بر کره شمالی داشته باشد و بخاطر امنيت و ثبات منطقه سناتور مک کين از چين می خواهد نقش مستقيم و مسؤلانه ای را جهت تغيير رفتار بی منطق کره شمالی، بازی کند.
اما در رابطه با ايران، به دنبال سخنان رييس جمهوری آمريکا درکاخ سفيد در خصوص آنکه همکاری دولت پرزيدنت اوباما با روسيه مورد تاکيد و استقبال است و يکی از اصلی ترين دلايل آن را هم پايی و کمک روسيه به ايالات متحده در باب ايران و برخورد با جمهوری اسلامی ناميد، رييس جمهوری آمريکا درنطق راديويی روز شنبه خود نيز بر همين مسأله و نقش ضروری همکاری روسيه با کشورخود درمورد ايران، تاکيد ورزيد.
در همين حال روابط گرم ايران و بوليوی با سخنان اوو مورالس رهبر بوليوی درنشست دفاع منطقه ای که رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا، نيز درآن حضور داشت به گرمای بيشتر گراييده است. آقای مورالس بدون نام بردن از وزير دفاع آمريکا که بابت نزديکی روابط سياسی و تجاری بوليوی و جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده بود درواکنش به سخنان آقای گيتس طی سخنرانی يک ساعته ای گفت کشور متبوع وی با هر که بخواهد رابطه برقرار می کند يا به توافق می رسد، چون راهبردش براساس رابطه است.
رابرت گيتس گفته بود که بوليوی به عنوان کشوری يکپارچه و مستقل می تواند با هرکشور ديگری در جهان رابطه داشته باشد، اما بوليوی بايد مد نظرداشته باشد که سازمان ملل تاکنون چند قطعنامه به سبب نوع رفتار جمهوری اسلامی در رابطه با مساله هسته ای صادر کرده است.
در اين ميان برخی اعضای جمهوری خواه کنگره آمريکا سخن از کاهش يا قطع کمک سالانه ۵۰ ميليون دلاری به بوليوی را به طور غيررسمی طرح کرده اند ويکی از دلايل خود را همکاری و روابط روشن آن کشور با جمهوری اسلامی، عنوان کرده اند.
از سوی ديگر تازه ترين گزارش بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی حاکی از آن است که ايران همچنان به نقض قوانين بين المللی و موازينی که بايد در فعاليتهای هسته ای خود به آنها پای بند باشد دست می زند. مايک تونر، جانشين سخنگوی وزارت امورخارجه آمريکا، طی سخنان خود به اين موضوع اشاره کرد .
آنچه همچنان مايه نگرانی مقامهای ايالات متحده است رفتار جمهوری اسلامی و کره شمالی در فعاليتهای آنها در حوزه برنامه اتمی آن کشورها است، آنچه در گزارشهايی نيز که اخيرا منتشر شده منعکس شده است اما ايران آنها را رد می کند و بر پای بندی خود به موازين بين المللی در فعاليتهای هسته ای خويش، پای می فشرد.