لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۹

کنسرت جازشهرزاد سپانلو و بلوزخوانی رعنا فرحان در لس آنجلس


کنسرت جازشهرزاد سپانلو و بلوزخوانی رعنا فرحان در لس آنجلس
کنسرت جازشهرزاد سپانلو و بلوزخوانی رعنا فرحان در لس آنجلس

در آخرهفته ای که گذشت برای نخستین بار دو زن خواننده ایرانی در دو بخش جداگانه یک کنسرت مشترک دست به اجرای برنامه زدند. ابتدا شهرزاد سپانلو، که با موسیقی «فرزین فرهادی» آهنگساز و نوازنده ساکن لس آنجلس به اجرای ترانه هایی به سبک «جاز» با اشعار و ترانه هایی از شاعران و ترانه سرایان داخل ایران پرداخت و بعد رعنا فرحان، خواننده ساکن نیویورک که با اشعار رومی و شیوه بلوز خوانی متفاوتش برای نخستین بار در سالن «ال ری» El Rey این شهردست به اجرای برنامه زد.

دعوت از این دو هنرمند برای اجرای برنامه در زیر یک سقف، از ابتکارات «بیتا میلانیان» مدیرکمپانی «باترفلای باز» Butterfly Buzz یک آژانس تبلیغ و ترویج هنرمندان ایرانی در شهر لس آنجلس می باشد که در سه سال گذشته به کار پیشبرد و انجام تبلیغات بسیاری از برنامه های هنری متفاوت در این شهر اشتغال داشته است. بیتا میلانیان که ضمن اداره «باترفلای باز» به عنوان مدیراجرائی با «بنیاد فرهنگ» - یک سازمان فرهنگی و غیرانتفاعی ایرانی در لس آنجلس نیز همکاری دارد درمورد کنسرت شهرزاد سپانلو و رعنا فرحان می گوید:«من خودم را خیلی خوش شانس می بینیم که این فرصت را پیدا می کنم که هنرمندان جدید و قدیم که نوآوری مخصوصی در موسیقی خود دارند و از این طریق پیام مثبتی به جهانیان به عنوان یک ایرانی می رسانند را به روی صحنه دعوت کنم. این بار هم باعث افتخار من هست که این اجازه رو پیدا کردم که با کمک دوست خوبم بابک خیاوچی از شرکت «بم آهنگ» این دو خواننده عزیز را روی صحنه تئاتر «ال ری » داشته باشیم.»

بابک خیاوچی از اعضای قدیمی گروه «کیوسک» هم از چندی پیش در تبلیغات جنبی این پروژه با «بیتا میلانیان» و همکار دیگرش «نازی کاویانی» همکاری داشته است. بابک به صدای آمریکا می گویدا:«وقتی بیتا مشغول مذاکره با رعنا بود که با هم ترتیب اجرای چند کنسرت در کالیفرنیا را بدهند فکر کردیم شاید فکر خوبی باشد که یک کنسرت مشترک با حضور شهرزاد سپانلو و رعنا فرحان ترتیب بدهیم و به این صورت در یک شب دو وکالیست زن مستعد از دو نوع موسیقی «جاز» و «بلوز» را به صورت تازه ای به تماشاگران ایرانی معرفی کنیم و یک برنامه منحصر بفرد و بی سابقه ارائه بدهیم. البته کار تهیه این برنامه تماما با بیتا میلانیان بوده است و من فقط سهم کوچکی درتبلیغات این شو در سن فرانسیسکو داشته ام چرا که قرار است این برنامه درماه اکتبردر این شهر اجرا شود.»

شهرزاد سپانلو برنامه خود را با ترانه «بلوار میرداماد» با اشعاری از پدرش محمد علی سپانلو آغاز کرد. این ترانه با همراهی آهنگساز و نوازنده ساکسفون،«فرزین فرهادی» به صورت تازه ای اجرا می شد.

شهرزاد سپانلو هرچند از کودکی به خوانندگی علاقه داشته است و در این راه مادرش «پرتو نوری علا» شاعر، منتقد ادبی و بازیگر سینمای پیش از انقلاب مشوق اصلی او بوده است اما فعالیت های هنری و کار خوانندگی حرفه ای را در سال ١٩٩٦ و از گروه دخترانه «سیلوئت»، گروهی که توسط «شهبال شب پره» پایه گذاری شده بود آغاز کرد.

شهرزاد کمی بعد تصمیم گرفت به صورت «سولو» یا تکنفره به کار خود ادامه بدهد و از چندی پیش به طور جدی فصل تازه ای ازخوانندگی حرفه ای را آغاز کرده است. انتخاب اشعار و ترانه هایی با معانی و مفاهیمی عمیق و ایجاد ارتباط با ترانه سرایان جوان داخل ایران، همکاری با چند آهنگساز و تنظیم کننده برجسته ، هم چنین آهنگسازی و اجرای برخی از این آهنگ ها با اشعار مادرش «پرتو نوری علا» شهرزاد سپانلو را در مسیر تازه ای از فعالیت های هنری قرار داده است. او در این مورد می گوید:« من همیشه دوست داشتم موسقیم جدی باشه و با شنونده ارتباط برقرار کنه و دلم میخواد حسمو همه بفهمند.»

شهرزاد در کنسرت شنبه شب در تئاتر«ال ری» ترانه اعتراض با شعری از «زویا زاکاریان» را با حس تازه ای اجرا کرد و ترانه «غزل فروش» ساخته شاعر گمنامی از داخل ایران را به تمام ترانه سرایانی که در داخل مملکت تحت فشار و با ترس و نگرانی می سرایند اهدا کرد.

شهرزاد سپانلو درباره استقبال مردم ازاین کارهای تازه به صدای آمریکا می گوید:«این حس خیلی خوبیه وقتی می بینم مردم اینجوری از این کارها استقبال می کنن و به من اعتبار میدن. من خیلی تلاش کردم تا بالاخره توانسته ام امروزبا شرایط مورد نظر خودم و با انتخاب آثاری که مطابق سلیقه خودم هستند کار کنم و به این مرحله برسم. کاری که جلب تماشاگر بیشتر را خیلی مشکل تر می ساخت. برای همین هم امشب این عکس العمل های مثبت و هیجان آمیز درباره این اجرا برایم خیلی اهمیت داره. احساس می کنم همه زحماتم در طول سال ها بالاخره به نتیجه رسیده.»

شهرزاد سپانلو می گوید می خواهد در آینده نزدیک ضمن ساختن برخی از آهنگ های ترانه های خود با آهنگسازهای مختلف کار کند و دست به تجربه های تازه ای در زمینه موسیقی بزند:«اما در حال حاضر بیش از هرچیز دنبال فرصت هایی برای اجراهای زنده روی صحنه هستم. من در حال حاضر چهار آلبوم دارم و مقدار زیادی آثار منتشر نشده که دوست دارم آن ها را برای مردم اجرا کنم و به صورتی یک بار دیگر خودم را به افرادی که اسم من رو شنیده اند اما واقعا با کارهایم آشنا نیستند بشناسونم.»

رعنا فرحان، بلوزخوان اشعار رومی

رعنا فرحان از١٩سال پیش و پس از خروج از ایران در «نیویورک» زندگی می کند. او اشعار شاعران کلاسیک و به ویژه «رومی» را با موسیقی جاز و بلوز آمریکایی ادغام کرده و توانسته است سبک جدیدی را در موسیقی ایرانی بوجود بیاورد.

کنسرت جازشهرزاد سپانلو و بلوزخوانی رعنا فرحان در لس آنجلس
کنسرت جازشهرزاد سپانلو و بلوزخوانی رعنا فرحان در لس آنجلس

توجه ایرانیان به رعنا فرحان به ویژه از پس از زمانی که درفیلم «کسی از گربه های ایرانی خبر ندارد» بهمن قبادی از او به عنوان یک شخصیت مورد توجه جوانان داخل ایران و طرفداران موسیقی زیرزمینی یاد شد بیشتر شده است. رعنا در این مورد به صدای آمریکا می گوید:«راستش واقعا نمی دونم موزیک من چقدر روی بچه های داخل اثر داشته اما وقتی کارگردان فیلم بهمن قبادی به من تلفن زد و گفت که دارد فیلمی درباره موسیقی غنی و متنوع زیرزمینی در ایران می سازد به من گفت که ضمن صحبت با بعضی از این بچه های موزیسین اسم من رو از آن ها شنیده. بعد از من پرسید که آیا می تواند از موسیقی من برای فیلمش استفاده کند؟ همانطور که می تونید تصورش را بکنید راستش این برای من یک افتخار بود! برای طرفداران من در ایران خیلی مشکله که بتونند آلبوم های من رو بخرند. بعضی وقت ها من از راه اینترنت آهنگ هام رو براشون می فرستم و ازشون می خواهم که آن را به دیگران هم بدهند. به نظر من هربار که موسیقی شما بتونه یک نفر را لمس بکنه یا برای آن ها برانگیزنده باشد این خودش یک موهبته و یک هدیه...نه از طرف من به آن ها بلکه از طرف آن ها به من.»

هرچند درهم آمیختن عناصری از موسیقی غربی با موسیقی ایرانی در صحنه موسیقی جهانی به هیچوجه تازگی ندارد اما این آواز محکم و صدای جا افتاده رعنا فرحان است که به این ترکیب نو از بلوز و اشعار فارسی جلوه هایی تازه وحتی شگفت انگیز بخشیده است:«من همیشه فکر می‌کردم که چطوری می‌شود به‌ فارسی بلوز خواند و برایم جالب بود راهی پیدا کنم که بطور آسان،‌ آسان نه به این معنا که آسان به آنجا برسم، بلکه به‌ صورتی روان بلوز را بتوانم به فارسی بخوانم. در ضمن برایم جالب بود که بتوانم کاری بکنم تا فرهنگ غربی با فرهنگ ما و فرهنگ ما با فرهنگ غربی آشنا بشود. پس دو عنصر خیلی زیبا و خیلی مهم این دو فرهنگ را برداشتم. یکی اشعار فارسی‌ از رومی و حافظ است و دومی هم موسیقی جاز و بلوز آمریکا و غرب.»

رعنا امیدوار است تا ترانه های بلوزاوبا اشعاری به زبان فارسی آمریکایی ها را به فرهنگ ایرانی نزدیک تر کند:«ما داریم سعی می کنیم مردم را هرچه بیشتر با فرهنگ ایران آشنا کنیم. وقتی آمریکایی ها فارسی را می شنوند می خواهیم بروند راجع به رومی تحقیق کنند و بیشتر با فرهنگ ایران آشنا بشوند. همین طور ایرانی ها هم بیشتر با جاز و بلوز آشنا شده و بروند دنبالش و گوش بدهند ببینند واقعا این موسیقی چه مسیری را طی کرده؟ از کجا آمده و به کجا دارد می رود؟»

رعنا فرحان با همکاری «استیون تاوب» آهنگساز و گیتاریست آمریکایی آلبوم های «باز آمدم» و «آرزوی تو» را منتشر کرده است و اخیرنیز آلبوم تازه ای به نام «ماه و سنگ» را به بازار ارائه داده است. «جنیفر لیتون» منتقد موزیک آمریکا صدای رعنا فرحان را «مطلقا زیبا، فریبنده وسحرآمیز» خوانده است. توصیفی که بسیاری از تماشاگران ایرانی او در شنبه شب گذشته در سالن «ال ری» آن را تجربه کردند.

XS
SM
MD
LG