لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۳

در آستانه روز جهانی آزادی مطبوعات؛ نگرانی‌ها از سرکوب ناشی از شیوع ویروس کرونا بیشتر می‌شود


بخش انگلیسی صدای آمریکا - کنشگران در آستانه «روز جهانی آزادی مطبوعات» هشدار می دهند در شرایط اضطراری ویروس کرونا که شفافیت بیش از هر زمانی حیاتی است دولت ها در سراسر جهان قابلیت های روزنامه نگاران در عمل به وظیفه شان را محدود و سرکوب می کنند.

«گزارشگران بدون مرز» به همراه «دیده بان حقوق بشر»، «عفو بین الملل» و بسیاری سازمان های دیگر، از دولت ها می خواهند فضا را برای آزادی مطبوعات حفظ و حفاظت کنند.

کره شمالی برای چهارمین سال متوالی در «شاخص آزادی مطبوعات» در گزارش سالانه «گزارشگران بدون مرز» در رده آخر قرار دارد. رسانه های دولتی در کره شمالی موارد ابتلا به ویروس کرونا در آن کشور را صفر گزارش کرده اند. دانشمندان با توجه به موارد گزارش شده در کشورهای همسایه، یعنی چین و کره جنوبی، در این باره بدبین هستند.

ربکا وینسنت، از اعضای «گزارشگران بدون مرز»، به صدای آمریکا می گوید آزادی مطبوعات در سراسر جهان به شکل فزاینده ای مورد تهدید قرار دارد: «بعضی از کشورها که از پیش آزادی مطبوعات را سرکوب می کردند اکنون به آن سرکوب ها سرعت داده اند؛ و دیگران - در واقع بعضی از همان کشورها - روزنامه نگارانی را هدف گرفته اند که می کوشند حقایق را درباره آن چه در کشورشان رخ می دهد گزارش دهند و [حکومت‌ها] علیه کسانی که چنین می‌کنند اقدامات تلافی جویانه انجام می‌دهند.»

وینسنت گفت: «گاهی اوقات ما در باره این موضوع، یعنی این که آزادی مطبوعات برای همگان چه معنایی دارد، تقریبا به شکلی نظری صحبت می‌کنیم. اما اکنون می‌توانیم ببینیم که در واقع فقدان آزادی مطبوعات یا اعمال محدودیت‌های شدید بر آن می تواند در دوره هایی پیامدهای مرگباری داشته باشد.»

قوانین مجارستان

قوانین تازه در مجارستان هر فردی را که در برابر تدابیر مبارزه با ویروس کرونا مانع تراشی کند به پنج سال زندان تهدید می کند. روزنامه نگاران در آن جا به صدای آمریکا گفتند از این که صرفا به خاطر انجام وظایف‌شان زندانی شوند، می‌ترسند.

کنشگران در دیگر دموکراسی های ریشه دار شامل ایالات متحده و بریتانیا می گویند شفافیت دولتی در میانه یک بیماری همه گیر مورد تهدید است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، اخیرا با ابراز نگرانی از دولت ها خواست «شفاف، پاسخگو و مسئول» باشند. گوترش ۲۳ آوریل در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که «فضای مدنی و آزادی مطبوعات، حیاتی‌ است.»

وینسنت می گوید بعضی کشورها پیشرفت هایی داشته اند: «امسال می توانیم به نمونه هایی مانند مالدیو، مالزی و سودان به عنوان کشورهایی نگاه کنیم که دست به اصلاحات زده اند و به شکل چشمگیری در شاخص ها بالا آمده اند. این ها کشورهایی هستند که آن جا شاهد تغییر دولت بوده ایم.»

ایمنی همچنان نگرانی بزرگی است. «گزارشگران بدون مرز» می گوید ۴۹ روزنامه نگار در سال ۲۰۱۹ کشته شدند: «اگر چه تعداد روزنامه نگارانی که در سال ۲۰۱۹ در منطقه جنگی کشته شدند کمتر بوده است، اما شمار روزنامه‌نگاران کشته‌شده در کشورهایی که ظاهرا در صلح هستند، از هر زمان دیگری بیشتر بوده است.»

کشورهای اروپایی پنج کشور بالای شاخص آزادی مطبوعات را تشکیل می دهند. با این وجود، کشتار روزنامه نگاران شناخته شده از جمله لایرا مک کی در ایرلند شمالی در سال گذشته، یان کوسیاک و مارتینا کاسنیروا در اسلواکی در سال ۲۰۱۸، و دافنه کاروآنا گلازیا در مالت در سال ۲۰۱۷ رخ داده است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG