لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۳۵

اعتراف مقامات قضایی به کشته شدن ۵ زندانی در اعتراضات فروردین ماه زندان مرکزی اهواز


تصویری از حضور نیروهای یگان ویژه مقابل زندان مرکزی اهواز
تصویری از حضور نیروهای یگان ویژه مقابل زندان مرکزی اهواز

با گذشت بیش از چهار ماه از اعتراضات گسترده زندانیان پس از شیوع و گسترش ویروس کرونا در زندان‌های ایران در اواسط فروردین ماه، مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعتراف کرده‌اند که در اعتراضات زندان مرکزی اهواز ۵ زندانی کشته‌ شده‌اند.

کریم دحیمی، فعال حقوق بشر، در گفتگو با صدای آمریکا گفت که دست‌کم ۷۰ زندانی محبوس در زندان مركزى اهواز (معروف به زندان شيبان) اول تیر ماه از سوی شعبه ۱۰۱ دادگاه كيفرى دو شهرستان باوى به رياست قاضى منصور معتمدزاده با اتهامات سنگينى از جمله «اخلال در نظم و آسايش عمومى از طريق جنجال و هياهو- تسبيب در قتل ۴ نفر مرد مسلمان» و «مشاركت در جرائم:‌ تخريب و احراق عمدى اموال عمومى، اخلال در نظم عمومى و تسبيب در قتل ۵ زندانى» روبرو شده‌اند. این زندانیان در تاریخ ۱۲ فروردین ماه در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و نگرانی از شیوع گسترده کرونا دست به اعتراض زده و بازداشت شده بودند.

به گفته آقای دحیمی، این زندانیان در حالی با اتهام قتل ۵ زندانی دیگر روبرو هستند که پیش از این در اطلاعات به دست آمده، تنها آمار ۱۵ كشته در زندان سپيدار اهواز منتشر شده بود و هيچ گونه آمارى از كشته شدگان زندانيان زندان مركزى اهواز در دست نبود. این اولین بار است که مقامات قضایی اعتراف کرده‌اند تعدادی از زندانیان در این زندان کشته شده‌اند، اما تاكنون هیچکدام از مقامات پاسخگوى اين كشتارها در این دو زندان اهواز نبوده‌اند.

آقای دحیمی به صدای آمریکا گفت: «برخی از این زندانیان به اتهامات وارده که پیشتر از سوی شعبه اول بازپرسی انقلاب باوی به آنها تفهیم شده بود اعتراض کرده، اما این اتهامات از سوی دادگاه کیفری دو شهرستان باوی تایید و در حال حاضر جان برخی از این زندانیان که عموما با احکام اعدام، حبس ابد، و زندان‌های طولانی‌مدت دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند، در خطر قرار گرفته است.»

در پی ناآرامی‌ها در زندان‌های ایران در پی شیوع ویروس کرونا، گزارش‌های رسمی و اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از ناآرامی در برخی از زندان‌های ایران از جمله مهاباد، عادل آباد شیراز، زندان سپیدار اهواز، زندان‌های الیگودرز، تبریز، سقز، و همدان بوده است؛ اعتراضاتی که به دلیل نگرانی از وضعیت بهداشتی بندهای این زندان‌ها صورت گرفته است.

این فعال حقوق بشر به صدای آمریکا گفت: «در میان این زندانیان که تنها به دلیل نبود امکانات پزشکی در سایه وجود بیماری کرونا در اعتراضات بازداشت شده بودند، زندانیان سیاسی، پرونده‌های امنیتی، و زندانیان اهل سنت نیز حضور دارند. آنها پس از بازداشت در ابتدا چند روز به یک مکان نامعلوم و سپس به انفرادی زندان شیبان منتقل شده و برای چند روز مورد تنبیه قرار گرفته‌اند. در حال حاضر معلوم نیست با این پرونده سازی صورت گرفته علیه آنها چه حکمی برای‌شان صادر شود.»

پس از این اعتراضات بود که سازمان عفو بین‌الملل نیز به اعتراضات زندانیان در زندان شیبان در پی شیوع ویروس کرونا و کوتاهی مسئولان که با مداخله خشونت‌بار نیروهای امنیتی و شلیک گلوله‌های ساچمه‌ای به زندانیان خاتمه یافته بود واکنش نشان داد و خوستار آزادی تمامی زندانیان عقیدتی شد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چندی پیش در یک کنفرانس خبری گفت: «ما نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواسته‌ایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتاده‌اند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از این‌که این افراد غیرقانونی به زندان افتاده‌اند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم می‌کند که از زندان آزاد شوند.»

XS
SM
MD
LG