لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۵

هشدار کارشناسان امریکا و چین نسبت به افزایش بی اعتمادی دو جانبه


روسای جمهوری آمريکا و چين، باراک اوباما (سمت راست عکس) و هوجين تائو (سمت چپ عکس)، در نشست امنيت اتمی سئول (۲۷مارس ۲۰۱۲)
روسای جمهوری آمريکا و چين، باراک اوباما (سمت راست عکس) و هوجين تائو (سمت چپ عکس)، در نشست امنيت اتمی سئول (۲۷مارس ۲۰۱۲)

دو اندیشمند برجسته هشدار می دهند که بی اعتمادی «استراتژیک» درازمدت بین امریکا و چین در نبود گسترش سریع تماسهای دوجانبه جدی تر می شود.

این هشدار در گزارشی که کنث لیبرتال، مدیر امنیت ملی برای آسیا در دوره پرزیدنت کلینتون، و وانگ جیسی، رییس مطالعات بین المللی در دانشگاه پکن وعضو کمیته مشورتی سیاست خارجی در وزارت امور خارجه چین، منتشر کرده اند، آمده است.

گزارش موسسه متنفذ بروکینگز در واشنگتن حاکی است امریکا و چین در دهه های آینده به صورت مهمترین کشورهای جهان باقی خواهند ماند، و رابطه دوجانبۀ عمیقاً بر تمامی جهان تاثیر خواهد داشت.

اما، به گفته آنها هیچکدام از این دو کشور به مقاصد درازمدت دیگری اعتماد ندارد، و این حالت می تواند به نگرشها و اقداماتی منجر شود که فقط موجب عمیقتر شدن بی اعتمادی خواهد شد.

دیوید کلی، مدیر شرکت پژوهشی سیاست چین در پکن، به صدای امریکا گفت این واقعیت که گزارش توسط دو اندیشمند برجسته در کشورهای خودشان آماده شده، علامت بدی نیست و به خودی خود نشانه ای امید بخش است.

وانگ، در توضیح نگرشهای چین می گوید رهبران پکن ایالات متحده را ابر قدرتی رو به زوال می بینند که قدرتهای اقتصادی نوپایی مانند برزیل، هند، روسیه و افریقای جنوبی آن را به چالش می گیرند.

وانگ می گوید چین مدل سیاسی خود در مدیریت مرکزی نیرومند امور اجتماعی و اقتصادی را جانشين معتبری به جای دمکراسی غربی و اقتصادهای مبتنی بر شرایط بازار می بیند. در نتیجه، رهبران چین از آن بیم دارند که امریکا در صدد برآید نظام چین را مهار یا واژگون کند.

او همچنین می گوید چین کوششهای امریکا برای پیشبرد دمکراسی و حقوق بشر را تلاشی برای خرابکاری در حزب کمونیست حاکم می بینند.

در سوی دیگر، لیبرتال می گوید سیاست سازان امریکا خواهان روابط درازمدت سازنده ای با چین هستند اما آینده پکن را بسیار ضعیف می بینند، و تردیدهایی را در مورد بهترین راه نفوذ بر رفتار آن مطرح می سازند.

او می گوید به باور امریکا چین رابطه را یک بازی «بده – بستان» تعریف می کند که در آن، سود یک طرف به معنی زیان طرف دیگر است.

این نگرش ایجاب می کند امریکا آماده باشد از منافع خود در منطقه دفاع کند و به تقویت پیوندهایش با متحدان آسیایی بپردازد.

او می گوید امریکا همچنین معتقد است نظامهای دولتی تک حزبی مانند چین کمتر از دولتهای دمکراتیک شفاف هستند و بنابراین اعتماد به آنها سخت تر است.

تهیه کنندگان گزارش برای بهبود اعتماد بین دو کشور چندین گام را توصیه می کنند، از جمله گفت و شنود پویا درباره تحولات نظامی با هدف توافق با اقداماتی که به چین اجازه خواهد داد از منافع امنیتی اصلی خود دفاع کند؛ درهمین حال به امریکا اجازه دهد به تعهداتش به دوستان و متحدان خود در منطقه پایبند بماند.

در جنبه اقتصادی، آنها می گویند امریکا باید سرمایه گذاری چین در امریکا را تشویق کند و بازنگری محدودیتها در صادرات فناوری به چین را به سرعت تکمیل کند. و چین باید سیستم سیاسی خود را شفاف تر سازد تا مقامات امریکایی بتوانند انتظارات واقعگرایانه تری از چین داشته باشند.

این دو اندیشمند می گویند دو کشور همچنین باید هرچه زودتر درباره یک پیمان سرمایه گذاری دوجانبه به گفت و گو بنشینند.

XS
SM
MD
LG