لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۶

«وی چت»، اپلیکیشنی برای تلفن های هوشمند


شمار کاربران وی چت ظرف یک سال از ۱۲۱ میلیون به ۲۷۲ میلیون رسید، که عده زیادی از آنها چینی هستند.

یک روز پیش از انتشار یکی از مهمترین بیانیه های اعلام خط مشی حزب کمونیست چین در یک دهه گذشته، نسخه ای از آن روی شبکه های اجتماعی در سراسر چین دست به دست می گشت.
روز ۱۴ نوامبر، این بیانیه از یک تلفن هوشمند به تلفن هوشمند دیگر مخابره شد و به سرعت از شرق تا غرب چین را درنوردید. این کار که به طور بی سابقه و به کمک اپلیکیشین نسبتاً جدیدی به نام «وی چت» عملی شده بود، بازار بورس چین را به شدت فعال کرد. وی چت، اپلیکشین ارسال پیام، ۳ سال پیش توسط شرکت تنسنت هولدینگز طراحی شد.

وی چت، که به زبان چینی «وای ژین» به معنی پیام خیلی کوتاه خوانده می شود، در پایان سپتامبر ۲۰۱۲ در سراسر جهان ۱۲۱ میلیون کاربر داشت، ولی تا نیمه نوامبر امسال، شمار کاربرانش به ۲۷۲ میلیون رسید. در چین – کشوری که ارتش کوچک سانسورگرانش مدام روی اینترنت هستند تا آن را از اخبار حساس سیاسی و حرفهای «مضر» پاک کنند – وی چت به سرعت به منبع خبری برگزیده استفاده کنندگان باهوش تلفن های هوشمند تبدیل شده است.
برخلاف سرویس های بلاگ دیگر از جمله «سایناوایبو» که پیام را در چند دقیقه به میلیونها نفر می رسانند، راز بزرگ موفقیت وی چت این است که به کاربرانش اجازه می دهد گروه های کوچک و خصوصی دوستانه بسازند و پیام های کتبی و تلفنی را به رایگان در گروه منتشر کنند.
مین جیانگ، استادیار دانشگاه که در دانشگاه کارولینای شمالی در شارلوت در مورد اینترنت چین مطالعه می کند، می گوید وایبو مثل یک میدان عمومی، و وای ژین (وی چت) مثل اتاق پذیرایی است.
هوجیا، از مخالفان دولت چین که در پایتخت سکونت دارد، می گوید وی چت یک ابزار اصلی و حیاتی برای اوست.
وی چت ظرفیت اتاق چت را به چهل نفر محدود می کند، و کاربران می توانند در صفحات عمومی که عضو آن هستند، هر روز فقط یک پیام بگذارند.
این به معنای آن نیست که ارتباط ها را نمی شود مونیتور یا سانسور کرد؛ ولی راهی در دسترس کاربران می گذارد تا فریب قوانین جدید دولت را نخورند – از جمله قانونی که کاربران را مسئول «شایعات اینترنتی» می داند که ۵۰۰۰ خواننده داشته یا بیش از ۵۰۰ بار ارسال شده اند.
این اپلیکشین می تواند برای رهبران چین هم مفید باشد چون پیام ها روی وی چت با سرعتی کمتر از وایبو منتشر می شود.
یکی از بنیانگذاران سایت ضدسانسور «GreatFire.org» که از نام مستعار مارتین جانسون استفاده می کند، می گوید: «وی چت به طور بالقوه برای مقامات تهدید کمتری ایجاد می کند تا وایبو. مردم اغلب از وی چت برای مبادله پیام با کسانی که می شناسند استفاده می کنند. من هنوز هم فکر می کنم عمال سانسور توجهشان بیشتر معطوف سانسور کردن وایبو است؛ چون پیام ها روی وایبو می تواند به سرعت به دست میلیون ها نفر برسد.»

XS
SM
MD
LG