لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۹

گزارش: صندلی ليو شيابائو در مراسم نوبل خالی بود


گزارش: صندلی ليو شيابائو در مراسم نوبل خالی بود
گزارش: صندلی ليو شيابائو در مراسم نوبل خالی بود

جايزه صلح نوبل امسال به ليو شيابائو زندانی ناراضی چينی در اسلو پايتخت نروژ به نماينده او داده شد.

صندلی ليو شيابائو خالی بود چون برنده چينی به اتهام تلاش دربراندازی حکومت چين به ۱۱ سال زندان محکوم شده است و دوران محکوميت را سپری می کند. دولت چين همسر ليو را نيز در حبس خانگی قرار داد تا او نتواند در مراسم امروز شرکت جويد.

درمقابل خانه همسر ليو شيابائو ماموران امنيتی چين مستقر شده اند و هويت همه کسانی را که وارد ساختمان می شوند بررسی می کنند.

پليس امنيتی پکن در اطراف خانه اين ناراضی زندانی مستقر شده است.

به رغم فشار چين بر ديگر کشورها داير بر تحريم مراسم نوبل در روز جمعه، دست کم ۴۵ کشور نمايندگان خود را به مراسم فرستادند اما ۱۸ کشور مراسم را تحريم کردند.

باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، در بيانيه ای ليو شيابائو را نماد ارزشهای جهانی توصيف کرد و از پکن خواست هرچه زودتر وی را آزاد کند. در بيانيه رييس جمهوری آمريکا آمده است «آقای ليو به ما يادآور می شود که شرف انسانی به پيشبرد دموکراسی، جامعه باز و حکومت قانون بستگی دارد.» پرزيدنت اوباما افزود: «ارزشهای مورد نظر آقای ليو جهانی اند. او برای صلح مبارزه می کند و من متأسفم که وی و همسرش نتوانستند دراين مراسم حضور پيدا کنند.»

چين با ارائه جايزه نوبل صلح به ليوشيابائو به شدت مخالفت کرده است. سخنگوی وزارتخارجه چين گفت پکن با آنچه که وی تلاش به منظور استفاده از جايزه نوبل صلح برای دخالت در امور داخلی چين توصيف کرد، مخالف است.

در همين حال دولت آمريکا مجدداً از اهداء جايزه نوبل به فعال چينی اعلام حمايت کرد. هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، روز پنجشنبه اظهار داشت که در هر فرصتی مقامات آمريکايی موضوع حقوق بشر را با همتايان چينی خود مطرح ميکنند. چند مقام دولتی آمريکا بيانيه هايی بمناسبت روز جهانی جقوق بشر صادر کرده اند.

۶۲ سال پيش النور روزولت، همسر فرانکلين روزولت، نوشتاری را در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه و آن گروه از کشورهای جهان با تصويب آن مفاد، متن پيشنهادی را اعلاميه جهانی حقوق بشر خواند. مجمع عمومی از کليه کشورهای عضو خواست فرای وضعيت سياسی و جغرافيايی کشورهای خوداعلاميه را در همه جا منتشر و در مدارس تدريس کنند. وزير امور خارجه آمريکا در بيانيه خود اظهار داشت: «امروز رعايت و دفاع از آن آزاديها ضرورتی جديد شده است.» خانم کلينتون ابراز عقيده و ابراز نظر بطور مسالمت آميز را در کانون حقوق اوليه بشری در هر نقطه جهان توصيف کرد.

وزير امور خارجه آمريکا در بيانيه خود مجدداً موضع دولت آمريکا را که متعهد به ترويج و دفاع از جامعه مدنی در سراسر جهان است تکرار کرده است. در پاسخ به سؤالی در مورد برنده امسال جايزه صلح نوبل که در يک کنفرانس مطبوعاتی با همتای نيجريه خانم کلينتون از او شد اظهار داشت واشنگتن اين موضع خود را به دولت چين مکرراً اعلام کرده و در هر فرصتی آن دولت را ترغيب به باز کردن فضای سياسی برای تبادل نظرات مختلف ميکند.

همين سياست را واشنگتن نسبت به ايران نيز پيشه کرده است. بگفته «دانيل بر،» معاون مدير کل بخش دموکراسی حقوق بشر و امور کارگری وزارت خارجه آمريکا، رييس جمهوری و وزير امور خارجه دانيل بر: «آمريکا سياست تعامل را در مورد ايران اتخاذ کرده است و در اين تعامل کليه موضوعات از جمله وضعيت حقوق بشر به ميزان برنامه هسته ای آن قابل بحث است.»

XS
SM
MD
LG