منابع نزديک به صنعت نفت روز دوشنبه گفتند چين واردات نفت خام خود را از ايران به نصف، کاهش ميدهد. همزمان اختلاف چين و ايران بر سر قيمت و پرداختيهای معاملات نفتی دو کشور ادامه می يابد.
چين بزرگترين خريدار نفت خام ايران، مشتری نزديک به ۲٠ درصد کل صادرات نفت ايران است اما از ماه جاری، خريد نفت خام از ايران را حدود ۲۸۵ هزار بشکه در روز کاهش داد که بيش از نيمی از کل نفت وارداتی روزانه آن کشور از ايران در سال ۲٠۱۱ است.
مذاکرات بر سر اختلافات مربوط به پرداختها قرار است در ديدار مقامات شرکت ملی نفت ايران و مقامات شرکت سيونپک، مهمترين پالايشگاه نفت آسيا، اين هفته در پکن آغاز شود. تحريمهای اخير اتحاديه اروپا عليه ايران، پکن را در وضعيت برتر چانه زنی در اين گفتگوها قرار داده است.
چين سال گذشته روزانه حدود ۵۵٠ هزار بشکه نفت خام از ايران خريداری کرد.
شرکت چينی «سينوپک» هم اکنون از طريق بازوی تجاری خود «يونی پک» محموله های اضافی نفتی را از عربستان سعودی، عراق، روسيه، استراليا و غرب آفريقا دريافت کرده و طرحی را نيز برای افزايش ۵٠ درصدی واردات نفتی از عراق، در دست انجام دارد.
متمم پيشنهادی طرح تحريم شرکت ملی نفت و ناوگان کشتيرانی نفتکش آن، هفته گذشته در سنای آمريکا تصويب شد و احتمال دارد از خريد و حمل نفت ايران توسط افراد و شرکتهای درگير معامله با ايران، جلوگيری کند. رستم قاسمی، وزير نفت جمهوری اسلامی، هم اکنون در ليست افراد مورد تحريم آمريکا قرار دارد.
تنش بر سر برنامه اتمی ايران و نگرانی از نظامی بودن اين برنامه، هفته پيش با ابراز نگرانی از جانب وزير دفاع آمريکا مبنی بر احتمال حمله نظامی اسراييل به تاسيسات اتمی ايران در سال جاری بشدت افزايش يافت و درنتيجه فشار برای برداشتن گامهای بيشترعليه اقتصاد ايران بمنظور وادار ساختن رهبران جمهوری اسلامی برای توقف تلاش ها دربرنامه بحث انگيز اتمی، افزايش يافت.
به گزارش خبرگزاری مهر ايران شرکت گاز ترکمنستان نيز بدون هيچ اطلاع قبلی، صادرات گاز طبيعی به ايران را از مسير خط لوله دولت آباد - سرخس، به نصف کاهش داده است . بر اساس اين گزارش مقامهای شرکت ترکمن گاز تا کنون پاسخ قانع کننده ای برای کاهش صادرات گاز به شرکت ملی گاز ايران نداده اند. مقدار کاهش روزانه ۱٠ ميليون مترمکعب گاز گزارش شده است.