لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۲

مخالفت چین با اهدای جایزه صلح نوبل به رئیس انجمن قلم این کشور


مخالفت چین با اهدای جایزه صلح نوبل به رئیس انجمن قلم این کشور
مخالفت چین با اهدای جایزه صلح نوبل به رئیس انجمن قلم این کشور

لیو شیاباو، نویسنده و فعال حقوق مدنی چین که از سال 2003 تاکنون ریاست انجمن قلم چین را برعهده دارد، به دلیل فعالیتهای سیاسی از جمله امضا منشور 08 ضدانقلاب شناخته شده، و به یازده سال زندان محکوم شده، از نامزدهای مطرح دریافت جایزه صلح نوبل امسال است. اما بنا به گزارش خبرگزاریهای جهان دولت چین در تماس با دولت نروژ و کمیته واگذاری جایزه صلح نوبل مخالفت جدی خود را با اهدای این جایزه به رئیس انجمن قلم این کشور ابراز داشته است.

دولت چین هرگونه فشار علیه کمیته صلح نوبل به منظور عدم اعطای این جایزه به لیو شیاباو را رد کرده؛ اما می گوید: «این زندانی شایسته دریافت جایزه صلح نوبل نیست.»

پیش از این خبرگزاریها به نقل از محافل نزدیک به کمیته واگذاری صلح نوبل نروژ گزارش کرده بودند لیو شیابو، نویسنده، فعال سیاسی و از رهبران جنبش چهارم ماه مه 1989 پکن نامزد نهایی صلح نوبل امسال خواهد بود.

سخنگوی وزرات امورخارجه چین روز سه شنبه در گفتگو با رسانه ها هرگونه اعمال فشار علیه دولت نروژ و کمیته صلح نوبل را در رابطه با احتمال واگذاری این جایزه به یک زندانی چینی رد کرده است. جیانگ یو، سخنگوی وزرات امورخارجه چین گفت: «مردی که شما روی آن انگشت گذاشته اید به دلیل زیرپاگذاشتن قانون چین محکوم به حبس شده و رفتارها و گفتارهایش مغایر اهداف دریافت کنندگان صلح نوبل است.»

سخنگوی وزرات امورخارجه چین افزود: «اگر نروژ و چین بر سر مسائل حقوق بشر دارای اختلاف نظر هستند، می توان از طریق گفتگو آن را حل کرد. چین و نروژ گفتگوهای سازنده ای پیرامون حقوق بشر و مسائل حقوقی بایکدیگر داشته اند.»

اما لیو شیاباو، نویسنده و فعال حقوق بشر چین که از سوی دادگاهی در پکن به یازده سال حبس محکوم شده، میگوید: «دولت چین برآن است تا مردم رویداد تلخ چهارم ماه مه 1989 میدان تی آن من را فراموش کنند اما حزب کمونیست به خوبی همه آن رویداد را به یاد دارد. هر ساله در چنین روزهایی رهبران این حزب نگران تکرار آن رویداد شده هر واژه ای را که یادآور آن واقعه باشد در اینترنت سانسور کرده و سایتها را مسدود می کنند.»

همسر لیو شیاباو نیز با یادآوری روابط بازرگانی میان چین و اتحادیه اروپا بویژه نروژ احتمال حذف نام لیو بعنوان دارنده صلح نوبل امسال را تایید کرد و گفت: «دولت چین پول و قدرت دارد. هیچ چیزی نیست که این دولت قادر به خرید آن نباشد.»

منشور 08 که به تاسی از منشور 77 واسلاول هاول و گروه مخالفان حزب کمونیست چک اسلواکی تدوین شده خواهان آزادیهای فردی و به رسمیت شناختن حقوق مدنی شهروندان چینی ست. لیو شیاباو که به هنگام گردهمایی دانشجویان در میدان صلح آسمانی پکن همراه با آنان اعتصاب غذاکرده بود همواره پیشتاز اعتراضات مسالمت آمیز برای دستیابی به حقوق مدنی در این کشور بوده است.

XS
SM
MD
LG