رئيس جمهوری چين در پايان هجدهمين گردهمايی رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد که اين سازمان دستاوردهای جديدی داشته است.
شی جين پيگ، رئيس جمهوری چين، روز یکشنبه ۲۰ خرداد به نمايندگی از سوی تمامی اعضای سازمان همکاری شانگهای يا اس سی او، جمع بندی نهايی گردهمايی امسال اين بلوک امنيتی و اقتصادی را به اطلاع خبرنگاران رساند.
در آغاز اين گردهمايی، رؤسای جمهوری سه کشور ايران، روسيه و قزاقستان بر لزوم حفظ و اجرای توافقنامه هستهای ايران تأکيد کردند.
در گردهمايی امسال تمامی طرفها در زمينه تقويت انسجام و هماهنگی با يکديگر، تعميق مشارکت در امر برقراری صلح، همکاری، برابری و مساوات، شفافيت، جامعيت، و امنيت پايدار به توافق رسيدند و قول دادند در جهت حفظ امنيت و ثبات منطقه بکوشند.
رئيس جمهوری چين در اين کنفرانس خبری گفت که اعضای سازمان همکاری شانگهای به اقتدار و کارآيی قوانين سازمان تجارت جهانی در جهت تقويت و گشاده رويی نسبت به همه کشورها، به دور از تبعيض، بر اساس يک نظام چندجانبه تجاری و ورای حمايت از يک کشور خاص احترام می گذارند.
او اضافه کرد که همه اعضا خواستار فراهم کردن زمينه گفت و گو و تبادل نظر بيشتر با سازمان ملل متحد و ساير نهادهای بين المللی بر پايه ايجاد يک ارتباط صلح آميز و پايدار و رفاه جهانی هستند.
پيش از اين کنفرانس، رهبران کشورهای عضو، اسناد و توافقنامههای متعددی از جمله اعلاميه چينگ دائو را امضا کردند؛ اعلاميهای که در آن تمامی اعضا تعهد کردهاند به منظور حفظ دوستی، حسن همسايگی عليه تروريسم، جدايی طلبی و افراط گرايی از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ با يکديگر همکاری کنند.
اين سازمان از سال ۲۰۰۱ با عضويت شش کشور اصلی و با تمرکز بر حفظ موازنه منطقه در برابر نفوذ آمريکا و ناتو تشکيل شد. ايران از سال ۲۰۰۴ به عنوان عضو ناظر با اين بلوک همکاری دارد.
تحليلگران سياسی گردهمايی امسال کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای را بازتاب وضعيت موجود، خروج آمريکا از برجام، شکاف ميان اعضای گروه ۷، و اعمال تعرفههای گمرگی آمريکا بر چين و تنش رو به افزايش تجاری میدانند.