«کنگره ملی مردم» چین به اجلاس ده روزه خود در پکن پایان داد و اولویتهای سیاستگذاری کشور مشخص شد. از میان برداشتن شکاف رو به رشد بین اقشار غنی و فقیر این کشور یکی از عمده ترین نگرانیها و اولویتهای دولتمردان چین است.
در اجلاس قانونگذاری امسال حدود ۳۰۰۰ هیات نمایندگی شرکت کننده در مورد اقتصاد، ناآرامیهای قومی و نژادی و اصلاح نظام حقوقی کشور بحث و گفتگو کردند.
اما برای بسیاری از این هیاتها، شکاف طبقاتی بین غنی و فقیر مهمترین و بزرگترین مسئله است، این شکاف به ویژه در محله های فقیرنشین پکن مشهود است که اقشاری از جامعه با حداقل توان معیشتی در جوار ثروتمندترین طبقات اقامت گزیده اند.
در کوچه های تو در تو و پشت یکی از مجلل ترین و بزرگترین مراکز خرید پکن، دهها کلبه محقر کوچک فقط یک چهار راه با مرکز خرید و فروش اتومبیل بنتلی فاصله دارند.
لی یولان ۷۸ ساله در یکی از این اتاقهای کوچک که با صفحات آلومینیومی و تکه های آهن و سنگ و آجر سرهم شده است، یک مغازه کوچک دارد که نوشابه و تنقلات می فروشد.
او می گوید طبقه غنی خیلی ثروتمند شده و فقرا بسیار فقیر شده اند. او می گوید در خانواده ۸ نفری او فقط دو نفر حقوق بگیر هستند. لی می گوید خانواده اش محتاج درآمد ناچیز این مغازه کوچک هستند.
بزرگترین نگرانی لی یولان افزایش قیمتها و هزینه زندگی است. درآمد او طی سالهای اخیر بیشتر شده است، اما او می گوید این درآمد کفاف هزینه های فزاینده کالاها را نمی دهد. او می گوید خانواده و همسایه هایش در این محله کوچک بین آسمان خراشهای شهر از دید همگان پنهان شده اند. او امیدوار است که نماینده های کنگره مشکلات آنها را درک کنند.
لی می گوید اگر «کنگره ملی مردم» بتواند مشکلات را حل کند، نقش مثبتی ایفا خواهد کرد. او در عین حال تاکید می کند که حرف بیهوده و بی عمل فایده ای ندارد. او می افزاید بزرگترین نگرانی مردم محله او افزایش قیمت مواد غذایی است.
سالهای طولانی است که تورم داخلی ثمره رشد اقتصادی سریع چین و افزایش ارزش واحد پول این کشور بوده است. با این وجود، جدیدترین ارقام حاکی از آن هستند که دولت برای کاهش هزینه های فزاینده موفق بوده است. نرخ تورم سالانه در ماه فوریه ۲/۳ درصد بود، این رقم از ژوئن سال ۲۰۱۰ تاکنون پایین ترین رشد نرخ تورم بوده است.
ون جیابائو، نخست وزیر چین در سخنرانی افتتاحیه خود اعلام کرد که قصد دارد برای کمک به کنترل نرخ تورم، روند رشد اقتصادی را کندتر کند. چین قصد دارد تا رشد اقتصادی را زیر ۴ درصد نگه دارد. ون همچنین گفت که دولت برای کنترل افزایش قیمت زمین و مستغلات اقداماتی را اتخاذ خواهد کرد.
جامعه فاقد طبقه؟
اقشار ثروتمند چین در یکی از مراکز خرید متعدد این کشور از فروشگاههای فروگمو، شَنِل و گوچی خرید می کنند. به نظر می رسد نرخ فزاینده تورم در اذهان خریداران این مرکز خرید جایگاه چندان مهمی ندارد. برای قشر مرفه و ثروتمند این شهر، نگرانیهای طبقه متوسط از اقدامات دولت برای از میان بردن شکاف بین غنی و فقیر از اهمیت بیشتری برخوردار است.
ژیا ژیا ۲۶ ساله در مورد اجلاس «کنگره ملی مردم» نظری ندارد. او می گوید اهل محافل سیاسی نیست و اطلاعات چندانی در مورد مشکلات اقتصادی ندارد.
خریداران دیگر هم گفتند تا زمانی که همه اقشار جامعه چین از رشد اقتصادی کشور بهره مند شوند، شکاف موجود در سطح درآمد مردم مسئله چندان مهمی نیست. وانگ که ۳۳ سال دارد و در بخش فن آوری اطلاعاتی کار می کند، می گوید فقدان طبقات اجتماعی برای کشوری به عظمت چین غیرممکن است.
او می گوید چین ۳/۱ میلیارد نفر جمعیت دارد و چنین شکافی در سطح درآمد مردم غیرقابل اجتناب است. وانگ می گوید دولت باید بر شیوه های بالا بردن سطح استانداردهای معیشتی طبقه متوسط و طبقه کم درآمد جامعه تمرکز کند، اما وجود شکاف در سطح درآمد غیرقابل اجتناب است.
اما لی یولان در مناطق زاغه نشین شهر کماکان با چالشهای اقتصادی و شرایط دشوار خود دست و پنجه نرم می کند. او می گوید اختلاف طبقاتی و شکاف بین اقشار مختلف مردم چین نسلهای متمادی ادامه داشته است و به احتمال بسیار در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
لی می گوید ثروتمندان همیشه پولدار خواهند بود و فقرا فقیر خواهند ماند. او می گوید فرزندان مقامات به احتمال زیاد به سمتهای دولتی منصوب می شوند و فرزندان آنها نیز زندگی مشابهی را تجربه خواهند کرد.
قرار است خانه های محله لی تخریب شوند چون شرکتهای ساختمانی به ثروت هنگفتی که در بخش املاک و مستغلات چین نهفته است، چشم دوخته اند و افرادی همچون لی به ناچار باید خانه های محقر خود را ترک کنند.
لی می گوید که او و دوستانش فقط به یک دلیل از ترک کلبه ها و خانه های محقر خود سرباز زده اند: آنها توان پرداخت هزینه یک خانه جدید را ندارند.