پرتره ای از جوانی «چارلز دیکنز»، نویسنده برجسته انگلیسی که پس از ۱۵۰ سال در آفریقای جنوبی پیدا شد، در لندن به نمایش در آمده است.
این پرتره مینیاتوری از «چارلز دیکنز» اثر «مارگارت گیلیز» در سال ۱۸۴۳ با آبرنگ و گواش کشیده شده است. قیمتش، حدود ۲۲۰ هزار پوند تخمین زده می شود.
در این تصویر، «دیکنز» در اوایل دهه ۳۰ سالگی و در حال نگارش اثر درخشانش «سرودی برای کریسمس» است.
در اواخر سالهای دهه ۱۸۶۰، خانم «گیلیز» در نامه ای نوشت که نمی داند پرتره کجاست. تلاش ها برای پیدا کردن اثر به نتیجه نرسید تا اینکه اوایل امسال، در حراج لوازم خانه ای در آفریقای جنوبی پیدا شد. این اثر آخرین بار در سال ۱۸۴۴ در آکادمی سلطنتی هنرهای لندن دیده شده بود.
پرتره، هم اکنون متعلق به شرکتی در لندن است که در عرصه تجارت هنر فعالیت می کند. « فیلیپ مولد »، تاجر هنر یکی از کسانی بود که در تأیید اصالت اثر نقش مهمی ایفا کرد. آقای «مولد» می گوید پرتره بیننده را به دورانی می برد که «چارلز دیکنز» زندگی سختی را می گذراند تا اینکه «سرودی برای کریسمس» به نجاتش آمد.
اشاره آقای «مولد» به ناکامی «دیکنز» در فروش دو اثرش به نامهای «زندگی و ماجراجویی های مارتین چازِل ویت» و «بارنابی روج» است.
«چارلز دیکنز»، «سرودی برای کریسمس» را طی شش هفته نوشت. «سرودی برای کریسمس» قصه «اسکروچ» خسیس را روایت می کند و از دید بسیاری از منتقدان ادبی و جامعه شناسان، علاوه بر پرداختن به مضامین مهم اجتماعی به کریسمس نیز مفهومی مدرن و سکولار بخشید.
«سیندی شوگرو»، مدیر موزه «چارلز دیکنز» می گوید همراهی پرتره با کتاب نشان می دهد «دیکنز» مصمم بود به مردم یادآوری کند که در درون هر کس، مهربانی و عطوفت وجود دارد و هر یک از ما قادر هستیم جهان پیرامون خود را تغییر دهیم.
موزه «چارلز دیکنز» که در خانه این نویسنده برجسته انگلیسی قرار دارد قصد دارد پرتره را به قیمت تخفیف داده شده ۱۸۰ هزار پوند بخرد ولی هنوز بودجه کافی برای خرید اثر را ندارد.
پرتره مینیاتوری «چارلز دیکنز»، چهره یکی از تأثیرگذارترین نویسنده های جهان را ثبت کرده است ولی نقاش اثر نیز، در آن دوران، چهره ای مهم و تأثیرگذار بود.
«مارگارت گیلیز» مانند «چارلز دیکنز» به دنبال اصلاحات اجتماعی بود. او از نخستین حامیان حق رأی زنان محسوب می شود.
مشخص نیست چطور این نقاشی سر از آفریقای جنوبی در آورده است ولی گفته می شود یکی از دو پسر «جورج هنری لوئیس» فیلسوف و منتقد ادبی که دوست مشترک «مارگارت گیلیز» و «چارلز دیکنز» بود این اثر را با خود به آنجا برده است.